460
| Shutterstock / Creative Protagon

ΗΠΑ: Κυβερνοεπίθεση στο υπ. Οικονομικών – Κίνα «δείχνει» το FBI

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2024, 13:58
|Shutterstock / Creative Protagon

ΗΠΑ: Κυβερνοεπίθεση στο υπ. Οικονομικών – Κίνα «δείχνει» το FBI

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2024, 13:58

Μια ακόμη κόντρα ΗΠΑ – Κίνας ξέσπασε μετά την κυβερνοεπίθεση στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, με τους Αμερικανούς να κατηγορούν τους Κινέζους ως υποκινητές και τους τελευταίους να αρνούνται βέβαια οποιαδήποτε σχέση.

Χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου από το ίδιο το υπουργείο. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος, καθώς χάκερ πιστεύεται ότι απέκτησαν επίσης πρόσβαση στις επικοινωνίες πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες.

Σε επιστολή προς το Κογκρέσο, που περιγράφει λεπτομερώς την πρόσφατη διάρρηξη ασφαλείας, το υπουργείο ανέφερε ότι είχε ενημερωθεί για την παραβίαση στις 8 Δεκεμβρίου και «βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, το περιστατικό αποδόθηκε σε Προηγμένη Επίμονη Απειλή (APT) που χρηματοδοτείται από το κράτος της Κίνας». Ως ATP, γράφουν οι Times, ορίζεται μια εκτεταμένη κυβερνοπειρατεία, που συνδέεται με κάποιο κράτος. Το υπουργείο Οικονομικών ταξινόμησε την πρόσφατη παραβίαση ως «μείζον περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Η παραβίαση εντοπίστηκε από έναν τρίτο πάροχο λογισμικού, την BeyondTrust, όταν οι χάκερ υπέκλεψαν ένα «κλειδί» ασφαλείας και απέκτησαν πρόσβαση σε έναν άγνωστο αριθμό σταθμών εργασίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι σταθμοί εργασίας που επλήγησαν έχουν τεθεί εκτός σύνδεσης, τα έγγραφα που παραβιάστηκαν δεν ήταν διαβαθμισμένα και «προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο παράγοντας της απειλής συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών».

Ωστόσο, οι απανωτές παραβιάσεις κυβερνοασφάλειας έχουν εγείρει φόβους για μια συντονισμένη κινεζική προσπάθεια κατασκοπείας, την οποία η Ουάσινγκτον προσπαθεί να περιορίσει.

Την Παρασκευή, σύμφωνα με τους Times, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια αμερικανική εταιρεία, τηλεπικοινωνιών (την ένατη φέτος) που χτυπήθηκε από χάκερ, οι οποίοι είχαν πρόσβαση τους τελευταίους μήνες σε ιδιωτικά κείμενα και τηλεφωνικές συνομιλίες. Το FBI είπε ότι οι περισσότεροι από τους στόχους εμπλέκονται «κυρίως σε κυβερνητική ή πολιτική δραστηριότητα». Η επιχείρηση φέρεται να διεξήχθη από μια ομάδα γνωστή ως Salt Typhoon.

Οι New York Times ανέφεραν ότι οι στόχοι της επιχείρησης περιελάμβαναν τον Ντόναλντ Τραμπ και τον επερχόμενο αντιπρόεδρό του, Τζέι Ντι Βανς.

Το FBI και ο Λευκός Οίκος δεν έχουν αποκαλύψει συγκεκριμένους δεσμούς μεταξύ των χάκερ και της κινεζικής κυβέρνησης και η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε εκστρατεία χάκινγκ εναντίον στόχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το CNN ανέφερε τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι χάκερ που χτύπησαν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνδέονταν με την κινεζική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Βρετανία και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Πεκίνο για μια τεράστια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που εκτείνεται σε βάθος μιας δεκαετίας και στοχεύει τις επικοινωνίες εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αμερικανών γερουσιαστών, βρετανών βουλευτών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων.

Κατηγόρησαν το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις και επέβαλαν κυρώσεις σε μια εταιρεία που, όπως είπαν, ήταν «βιτρίνα» για το υπουργείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...