1627
Ο Πρωθυπουργός στο πάνελ της συζήτησης στο Ωδείο Αθηνών κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Parco.Gov.Gr και kids wallet κατά του εθισμού των ανηλίκων στα social media

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2024, 11:29
Ο Πρωθυπουργός στο πάνελ της συζήτησης στο Ωδείο Αθηνών κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης: Parco.Gov.Gr και kids wallet κατά του εθισμού των ανηλίκων στα social media

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2024, 11:29

Τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στα social media και το Διαδίκτυο εν γένει, που θα είναι διαθέσιμα εφεξής στους γονείς, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών.

Λύση δεν μπορεί να είναι η καθολική απαγόρευση των social media στα παιδιά, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο και αναφέρθηκε στα δύο νεά εργαλεία γονικού ελέγχου, το Parco.Gov.Gr και το kids wallet που, όπως είπε, φιλοδοξεί να έχει και ευρωπαϊκή εφαρμογή.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Πρωθυπουργός είχε επίσης συζήτηση με 16χρονη μαθήτρια σχετικά με τους άξονες και τους στόχους των παρεμβάσεων που υλοποιούνται ή δρομολογούνται, για την ανάγκη συμμετοχής γονέων και παιδιών στην προσπάθεια για υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου αλλά και αναφορικά με τους κινδύνους που εγείρει η αλόγιστη χρήση εφαρμογών, ιδίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Το πρόβλημα είναι σαφές και έχει να κάνει με την υπερβολική εξάρτηση, τον εθισμό των παιδιών και εφήβων από το Διαδίκτυο, από συγκεκριμένες εφαρμογές, τις οποίες κατά κανόνα τα παιδιά μας τις βλέπουν στο τηλέφωνο.

»Είναι η εικόνα παιδιών κολλημένων σε ένα κινητό, ολίγον ως ζόμπι, τα οποία χάνουν την επαφή με τους κόσμο, ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι πολλά από τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, διαφορετικά για τα κορίτσια, διαφορετικά για τα αγόρια. Κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής το πιο συνηθισμένο βίωμα το οποίο μας μεταφέρουν οι εκπαιδευτικοί μας. Καταλαβαίνουμε ότι εδώ κάτι συμβαίνει, το οποίο σαφώς είναι προβληματικό και το οποίο έχει να κάνει με την σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε για τις παρεμβάσεις που είναι ρεαλιστικό να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

«Ποιες λοιπόν μπορούν να είναι οι παρεμβάσεις; Και μπορεί η καθολική απαγόρευση των social media να είναι μία λύση, αμφιβάλω όμως ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποτελεσματικό και για αυτό και η στρατηγική που επεξεργαζόμαστε, είναι πολύ πιο προσαρμοσμένη στην ίδια την πραγματικότητα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  από τα παιδιά και από τους εφήβους», αρχής γενομένης «από τη βασική παραδοχή ότι πρέπει πάνω από όλα να συζητήσουμε για πρόβλημα.

 »Ποιοι να συζητήσουμε; Εμείς με τα παιδιά μας. Άρα οι γονείς, οι οποίοι έχουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης, να θέσουν τα απαραίτητα όρια στα παιδιά τους, όπως θέτουν όρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ανατροφής των παιδιών. Αυτή είναι ουσιαστικά μία διαδικασία που όλοι όσοι έχουμε παιδιά την γνωρίζουμε πολύ καλά. Να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός και εκπαιδευτικός ρόλος τους κράτους, να εντάξουμε την Ελλάδα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών και βέβαια, φυσικά, να θέσουμε και τις εταιρείες τεχνολογίας προ των συγκεκριμένων ευθυνών τους, διότι έχουν πολύ συγκεκριμένες ευθύνες για έναν απλό λόγο -και επιτρέψτε μου, να μην «μασήσω» τα λόγια μου- οι αλγόριθμοι των εταιρειών αυτών είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να μεγιστοποιούν τον χρόνο τον οποίο περνάμε μπροστά από την οθόνη».

Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η στρατηγική για την προστασία των παιδιών  θα εκδηλωθεί σε διάφορα βήματα.

Το πρώτο -είπε- είναι να ενημερώσουμε τους γονείς, αλλά και τα παιδιά, για τις υφιστάμενες δυνατότητες γονικού ελέγχου, parental controls, που ήδη υπάρχουν σήμερα στα κινητά και τις οποίες πάρα πολλοί γονείς πολύ απλά δεν γνωρίζουν. Αυτό είναι η ιστοσελίδα parco.gov.gr, την οποία πραγματικά αξίζει τον κόπο να την ψάξετε λίγο περισσότερο».

Η αμέσως επόμενη εφαρμογή, πρόσθεσε, είναι το Kids Wallet, «που ευελπιστώ ότι θα είναι και μία εφαρμογή η οποία ενδεχομένως να τύχει και ευρύτερης ευρωπαϊκής αποδοχής, απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίον θα μπορούμε να παρέμβουμε ως προς τον έλεγχο περιορισμού της χρήσης συγκεκριμένων πλατφορμών, δηλαδή πότε μπορείς να έχεις πρόσβαση και σε ποιες πλατφόρμες».

«Το να περιορίζει  κανείς χρονικά τα λεπτά ή τις ώρες που ένα παιδί θα είναι στις πλατφόρμες, θεωρώ ότι είναι ένα πολύ λογικό πρώτο βήμα», συνέχισε στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός.

«Γιατί μετά η ευθύνη περνάει στο παιδί: “έχεις μία ώρα την ημέρα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, να την κατανείμεις όπως θέλεις, αλλά να ξέρεις ότι μετά από τη μία ώρα τέλειωσε.

»Και αν ζητήσεις από το γονιό, γιατί ακούω κι αυτή την κριτική “μα θα φέρετε τα παιδιά σε αντιπαράθεση με τους γονείς”, μα όποιος έχει μεγαλώσει παιδιά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η αντιπαράθεση δεν είναι διαφορετική από τα όρια τα οποία βάζουμε πάντα στα παιδιά μας όταν μας ζητάνε κάτι παραπάνω από αυτό το οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουν και τους λέμε “όχι”.

»Πρέπει να λέμε “όχι” και στα παιδιά μας, αλλά δεν μπορούμε να αποποιηθούμε αυτή την ευθύνη. Διότι προσέξτε εδώ τον παραλογισμό, οι γονείς τελικά καταλήγουν να χρησιμοποιούν το κινητό και ειδικά το smartphone για έναν βασικό λόγο: αυτός είναι να παρακολουθούν πού είναι τα παιδιά τους. Άρα, θέλουν να ξέρουν πού είναι τα παιδιά τους όταν είναι έξω αλλά δεν ενδιαφέρονται για το τι κάνουν τα παιδιά τους όταν είναι στο κινητό ή όταν είναι μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι το δεύτερο βήμα, λοιπόν, που είναι το Kids Wallet», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Μητσοτάκης για να αναφερθεί στη συνέχεια «στη μεγάλη πρόκληση της επόμενης μέρας», που είναι ουσιαστικά πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες τις ίδιες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές αυτές λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παιδικής και της εφηβικής χρήσης.

«Ηδη -σημείωσε- αρχίζουν και το κάνουν. Το Instagram, αντιλαμβανόμενο την πίεση την οποία θα δεχθεί, αρχίζει και δημιουργεί ειδικούς λογαριασμούς για εφήβους, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα δηλώσεις βέβαια ότι είσαι έφηβος. Αυτό μας ξαναφέρνει από την πίσω πόρτα στην συζήτηση του τρόπου με τον οποίο θα επιβεβαιώσουμε την πραγματική ηλικία του χρήστη. Αλλά καταλαβαίνουν και οι πλατφόρμες ότι εδώ θα αυξηθεί πολύ η πίεση».

«Βεβαίως υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το να προτάξουμε τεχνολογικές λύσεις και να δούμε και τα κανονιστικά ζητήματα, τα οποία αφορούν και τα δικαιώματα και την καινούργια νομολογία η οποία ενδεχομένως μπορεί να αναπτυχθεί εντός ευρωπαϊκού νομικού περιβάλλοντος για τα πραγματικά δικαιώματα των παιδιών», τόνσε, εκφράζοντας στο σημείο αυτό την ελπίδα ότι «η Ευρώπη θα παίξει μεγαλύτερο κανονιστικό ρόλο να πιέσει τις μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες να επιτρέψει ευρύτερες παρεμβάσεις» και «χωρίς να πάμε σε υπερβολική ρύθμιση, να προσδιορίσει πλαίσιο και δικαιωμάτων πρωτίστως στα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων». 

«Ολα αυτά -υπογράμμισε-  ξεκινούν από τη σωστή ενημέρωση των γονιών, των καθηγητών και των δασκάλων, των ειδικών της υγείας, να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο από το να αθληθείς και να έχεις πραγματικές επαφές. Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να είναι χρήσιμος αλλά δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο των πραγματικών εμπειριών».

«Για μένα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να παίξουμε έναν ρόλο ευρύτερο, πέραν των ορίων της πατρίδας μας. Τα ζητήματα αυτά απασχολούν τους πάντες», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο της συζήτησης

Πρώτον, επιλέξαμε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση στις 30 Δεκεμβρίου ακριβώς γιατί θέλω να είναι ένα αντικείμενο συζήτησης στα Πρωτοχρονιάτικα τραπέζια. Και επειδή πολλές φορές κάνουμε δεσμεύσεις για το πώς θέλουμε να δούμε τη ζωή μας τον επόμενο χρόνο σε αυτά τα τραπέζια, ας λάβουμε υπόψη μας αυτά τα οποία είπαμε.

Πρώτον, γονείς μπείτε και βάλτε τα parental controls τα οποία έχετε τη δυνατότητα σήμερα να βάλετε και κάντε αυτή τη συζήτηση με τα παιδιά σας.

Δεύτερον, για τα παιδιά αντιληφθείτε ότι δεν πάμε να βάλουμε καθολικούς περιορισμούς που θα σας βρουν αντίθετους, αλλά δείτε το ως μία διαδικασία που θα σας ξαναδώσει τη δυνατότητα να κάνετε πράγματα τα οποία εσείς οι ίδιοι ξέρετε ότι σας κάνουν χαρούμενους, πλην όμως από συνήθεια και από εθισμό καταλήγετε τελικά να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο σε ουσιαστικά άχρηστες συνήθειες, που δεν σας δίνουν πραγματική χαρά.

Και, τρίτον, και προς τις μεγάλες εταιρείες, τις μεγάλες πλατφόρμες: αναλάβετε τις ευθύνες σας. Έχετε βγάλει ήδη πάρα πολλά λεφτά από αυτό το οποίο κάνετε. Δεν χρειάζεται να βγάζετε λεφτά και από τα παιδιά και από τους εφήβους, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό το οποίο κάνετε είναι επικίνδυνο για την ψυχική τους υγεία.

«Οι απαγορεύσεις δεν είναι η λύση», σημείωσε νωρίτερα στη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Η λύση είναι ο διάλογος, να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τα παιδιά. Το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα στους γονείς και τα παιδιά», υπογράμμισε και «το πρώτο εργαλείο που ανακοινώνουμε, είναι το Parco.Gov.Gr, το οποίο θα βγει στον αέρα αμέσως μετά την παρουσίαση και θα είναι ένα εργαλείο που θα συμβουλεύει τους γονείς».

Ο γονείς θα μπορούν έτσι να ελέγχουν και να ρυθμίζουν ζητήματα όπως ο χρονικός περιορισμός χρήσης των εφαρμογών, οι ημέρες και ώρες ενασχόλησης, τη διάρκεια που θα μπορεί να περιηγηθεί ένα παιδί στο Διαδίκτυο, σε ποιες εφαρμογές θα μπαίνει και για πόσο.

«Οι γονείς θα πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά. Πρότασή μας είναι οι νέες εφαρμογές να είναι προεγκατεστημένες. Τίποτα δεν θα γίνει εάν εμείς ως γονείς δεν το ελέγξουμε», παρατήρησε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας οτι η Ελλάδα βγαίνει μπροστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλυτικά με το parco.gov.gr οι γονείς θα μπορούν:

– Να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά σε συγκεκριμένες εφαρμογές ή συνολικά στη συσκευή
– Να φιλτράρουν ιστοσελίδες και εφαρμογές που περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο για ανήλικους
– Να δουν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά στις διάφορες εφαρμογές και τι χρησιμοποιούν περισσότερο
– Να αποκλείσουν συγκεκριμένες εφαρμογές ή κατηγορίες εφαρμογών για μεγαλύτερη ασφάλεια
– Να επιλέξουν ποια παιχνίδια, ταινίες και σειρές είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών σας
– Να παρακολουθούν την τοποθεσία της συσκευής του παιδιού για πρόσθετη ασφάλεια
– Να ρυθμίζουν τις ώρες που η συσκευή δεν θα λειτουργεί, όπως κατά τη διάρκεια του σχολείου ή του ύπνου
– Να ορίσουν ποιες επαφές είναι εγκεκριμένες για κλήσεις και μηνύματα

Αρχές Απριλίου έρχεται η μεγάλη αλλαγή με το kids wallet. Εκεί, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «θα έχουμε την ηλικία του παιδιού και εξ αποστάσεως θα βλέπουν οι γονείς πότε και πού μπαίνει το παιδί. Παράλληλα θα γίνεται ο έλεγχος ηλικίας. Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν τη συσκευή που θα μπορεί να χρησιμοποιεί το παιδί και έτσι θα πιστοποιείται η ηλικία. Αυτό θα οδηγήσει και τις πλατφόρμες να κάνουν έλεγχο ηλικίας».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...