Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ίδρυση Εθνικού Συστήματος Τραύματος, το οποίο είχε εξαγγελθεί πριν από έναν χρόνο.
Η αντιμετώπιση του τραύματος είναι εθνική ανάγκη, καθώς στη χώρα μας τα τροχαία αποτελούν την πιο συχνή αιτία τραύματος και αναπηρίας σε άτομα ηλικίας από 18 έως 55 ετών. Μόνο την τριετία 2021-2023, 1.843 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους και 1.764 επέζησαν από ατυχήματα, με αναπηρία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία 18 Κέντρων Τραύματος Επιπέδου I και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύματος Επιπέδου I εντός υγειονομικών δομών του ΕΣΥ, τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος για την αξιολόγηση των δομών και υποδομών και την εκπαίδευση του ειδικευμένου και ειδικευόμενου προσωπικού που θα συμμετέχει στις ομάδες τραύματος.
Τα Κέντρα και οι Σταθμοί Τραύματος κατατάσσονται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας ανάλογα με τις υποδομές, τον εξοπλισμό και την Ομάδα Τραύματος που διαθέτουν, καθώς και την ικανότητα απόκρισής τους στη διαχείριση των περιστατικών. Το επίπεδο 1 αφορά το βαρύ τραύμα και το επίπεδο 2 τα περιστατικά μέτριας βαρύτητας.
Στην Αττική, Κέντρα Τραύματος Επιπέδου 1 θα λειτουργούν σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Κρατικό Νίκαιας, Ασκληπιείο Βούλας και Αττικόν) και στη Θεσσαλονίκη σε τρία (Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου).
Για τη λειτουργία των Κέντρων σε αυτό το επίπεδο, απαιτείται να καλύπτονται κατ’ ελάχιστο έντεκα ιατρικές ειδικότητες.
Τα επίπεδα 3 και 4 αφορούν τους Σταθμούς Τραύματος οι οποίοι είναι τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία και λειτουργούν ως υποδοχείς όλων των τραυματιών, παρέχουν πρώτες βοήθειες διαμεσολαβούν για την διακομιδή τους σε υγειονομικούς σχηματισμούς υψηλότερου επιπέδου.
Για την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Τραύματος θα απαιτηθεί βέβαια εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και ταξινόμηση της βαρύτητας των τραυμάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News