Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής ότι αναχαίτισαν έναν ακόμη πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούθι από την Υεμένη, προτού εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας σε αρκετές περιοχές του κεντρικού Ισραήλ εξαιτίας του ενδεχομένου να πέσουν συντρίμμια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ούτε ζημιές από τις ισραηλινές αρχές.
Η αναχαίτιση ανακοινώθηκε μερικές ώρες μετά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον διαφόρων υποδομών σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης.
Μάλιστα, την ώρα των βομβαρδισμών, βρισκόταν στο αεροδρόμιο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι Χούθι, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 40 τραυματίστηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Israel Defense Forces:
IDF: A short while ago, following the approval of operational plans by the Chief of the General Staff, the Minister of Defense, and the Prime Minister, IAF fighter jets conducted intelligence-based strikes on military targets belonging to the Houthi… pic.twitter.com/84oCzNYZcY— Intel Stream (@IntelStream) December 26, 2024
Αργότερα, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση με πύραυλο «εναντίον του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ».
Οι Χούθι επεσήμαναν εξάλλου σε ανακοίνωσή τους ότι επιτέθηκαν με drones εναντίον του Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ, και εναντίον πλοίου στην Αραβική Θάλασσα.
«Η ισραηλινή επίθεση απλώς θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του μεγάλου λαού της Υεμένης να συνεχίσει να στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό», ανέφεραν οι Χούθι.
Τα ισραηλινά πλήγματα στη Σανάα και ο ΠΟΥ
Την Πέμπτη, ισραηλινοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες στην Υεμένη.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διαβεβαίωσε μέσω X πως είναι «ασφαλής». Ωστόσο, μέλος του πληρώματος του αεροσκάφους του τραυματίστηκε.
Ο άνδρας έφερε σοβαρά τραύματα αλλά τώρα αναρρώνει στο νοσοκομείο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο τραυματίας, που εργάζεται για την Ανθρωπιστική Αεροπορική Υπηρεσία του ΟΗΕ, χρειάστηκε να χειρουργηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Φαίνεται πως η ανάρρωσή του είναι ικανοποιητική, πρόσθεσε.
Ο Τέντρος ηγείτο αντιπροσωπείας του ΟΗΕ η οποία μετέβη στην Υεμένη για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 17 εργαζομένων του διεθνούς οργανισμού που κρατούν οι Χούθι και για να συζητήσει την καταστροφική υγειονομική κατάσταση στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση για πάνω από μια δεκαετία.
Ο Τέντρος θα συνεχίσει να εργάζεται στη χώρα μέχρις ότου καταστεί δυνατή η αναχώρηση της πτήσης του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥγείας.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σήμερα, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση, είπε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, οι βομβαρδισμοί έγιναν καθώς αντιπροσωπεία του ΟΗΕ «ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με προγραμματισμένη πτήση».
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως προχώρησε στις επιδρομές, πλήττοντας «στρατιωτικούς» στόχους, σε ανταπόδοση για τις «επανειλημμένες επιθέσεις» από πλευράς των Χούθι.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως ο στρατός του θα συνεχίσει να πλήττει τους Χούθι «ωσότου να τελειώσει η δουλειά». «Είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε αυτό το τρομοκρατικό κλαδί του ιρανικού άξονα του κακού», πρόσθεσε.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την «κλιμάκωση» την εντάσεων ανάμεσα στο κίνημα ανταρτών Χούθι της Υεμένης και του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικούς» τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Επισήμανε πως εξαπολύθηκαν έπειτα από «μια χρονιά κλιμάκωσης από πλευράς των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στην περιφέρεια».
Το αεροδρόμιο στη Σανάα έγινε στόχος «έξι και πλέον» αεροπορικών βομβαρδισμών, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Βομβαρδίστηκε επίσης η γειτονική αεροπορική βάση Ντιλαμί.
Συνολικά έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο, ανέφεραν οι Χούθι μέσω Telegram.
Από το 2022, μόνο ο υεμενίτικος εθνικός αερομεταφορέας, η εταιρεία Yemenia, εκτελεί εμπορικά δρομολόγια από το αεροδρόμιο της Σανάα, με κυριότερο προορισμό το Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Από το 2016 ως το 2022, στο αεροδρόμιο αυτό έφθαναν μόνο πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια υπ’ ευθύνη του ΟΗΕ.
Το αεροδρόμιο στη Σανάα θα άνοιγε ξανά την Παρασκευή, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.
Στην περιοχή της Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο χτυπήθηκε επίσης από την ισραηλινή αεροπορία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και ανακοίνωση των ανταρτών.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έβαλε επίσης στο στόχαστρο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στη Χιζιάζ και στη Ρας Κατάνιμπ, καθώς και «στρατιωτικές υποδομές στα λιμάνια Χοντάιντα, Σαλίφ και Ρας Κατάνιμπ», στις δυτικές ακτές.
«Θα κυνηγήσουμε όλους τους ηγέτες των Χούθι, θα τους πλήξουμε όπως έχουμε κάνει αλλού. Κανένας δεν θα μπορέσει να μας ξεφύγει», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς.
Οι βομβαρδισμοί έγιναν την επομένη της ανάληψης από τους Χούθι της ευθύνης για επιθέσεις με βαλλιστικό πύραυλο και δυο drones εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε από το βήμα της ισραηλινής βουλής ότι διέταξε τον στρατό του να «καταστρέψει τις υποδομές» των ανταρτών, πύραυλος των οποίων δυο ημέρες νωρίτερα προκάλεσε τον τραυματισμό 16 ανθρώπων στο Τελ Αβίβ, στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ.
Οι περισσότερες από τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ έχουν αποκρουστεί, ή δεν προκάλεσαν παρά μόνο υλικές ζημιές. Όμως τον Ιούλιο, ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ όταν εξερράγη drone που είχε εξαπολυθεί από την Υεμένη. Το Ισραήλ είχε και τότε ανταποδώσει με φονικές αεροπορικές επιδρομές στη Χοντάιντα.
Οι Χούθι κυρίευσαν την πρωτεύουσα το 2014, έπειτα από επίθεση-αστραπή, στην κορύφωση εξαιρετικά αιματηρού εμφυλίου πολέμου με την κυβέρνηση της Υεμένης, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και στηρίζει η Σαουδική Αραβία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News