Σύμφωνα με ένα ευρέως διαδεδομένο κλισέ η Γαλλία είναι η χώρα των ελευθερίων ηθών και ενός διάχυτου ερωτισμού, «που απελευθερώνεται από εκείνες τις ελκυστικές και συχνά αξιολάτρευτα ατημέλητες γυναίκες με τζιν και πουλόβερ και από εκείνους τους άνδρες που δεν κυκλοφορούν ποτέ χωρίς να φορούν φουλάρι», γράφει σε ανταπόκρισή του από το Παρίσι ο Στέφανο Μοντεφιόρι της Corriere della Sera, κάνοντας λόγο, μάλιστα, για «πολλούς Λουί Γκαρέλ και πολλές Αντέλ Εξαρχόπουλος».
Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση πως μεταξύ των βιομηχανιών της ασθμαίνουσας γαλλικής οικονομίας που εξακολουθούν να ανθούν, συγκαταλέγεται και η λεγόμενη Sex Tech, στο πλαίσιο της οποίας νεοφυείς επιχειρήσεις αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, περιλαμβανομένης και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), με στόχο την ενίσχυση και την εξέλιξη της σεξουαλικότητας και του σεξ.
Το σεξουαλικό ένστικτο και η ικανοποίησή του αποτελούν επίσης συχνά αντικείμενο μελετών που αποκαλύπτουν νέες τάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να μην αφορούν μόνον τη Γαλλία. «Οι γαλλικές συνήθειες μπορεί να λένε κάτι και για τις δικές μας», γράφει ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, αναφερόμενος στην πιο πρόσφατη μεγάλη, πανεθνική έρευνα που διεξήχθη με τον τίτλο «Πλαίσιο της Σεξουαλικότητας στη Γαλλία».
Επί μία πενταετία ερευνητές και ερευνήτριες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Ερευνας της Γαλλίας (INSERM) επιδίωξαν να καταγράψουν τις σεξουαλικές συμπεριφορές των Γάλλων και των Γαλλίδων, συνομιλώντας με περισσότερα από 31.000 άτομα ηλικίας από 15 έως 89 ετών. Οσον αφορά το τελικό γενικό συμπέρασμα, οι άνθρωποι στη Γαλλία τείνουν να έχουν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους και να επιδίδονται σε ποικίλες ερωτικές πρακτικές σε σχέση με το παρελθόν, κάνοντας, ωστόσο, λιγότερο σεξ.
Μιλώντας στη Le Monde η κοινωνιολόγος και επικεφαλής ερευνών στο INSERM Ναταλί Μπαζός έκανε λόγο για το «σύγχρονο παράδοξο της σεξουαλικότητας»: από τη μία πλευρά αποτελεί γεγονός πως τα σεξουαλικά ρεπερτόρια διευρύνονται, με τον αυνανισμό καθώς και το στοματικό και πρωκτικό σεξ να μην αποτελούν πλέον ταμπού. Αλήθεια είναι επίσης πως οι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους ενώ ολοένα πιο σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική τους ζωή τείνουν να διαδραματίζουν και οι ψηφιακές τεχνολογίες. Ωστόσο, τείνουν να κάνουν λιγότερο σεξ, συνολικά, με τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών να είναι μικρή κυρίως μεταξύ των αποκαλούμενων singles. «Βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο θα μπορούσε να πει κανείς πως οι Γάλλοι και Γαλλίδες κάνουν έρωτα λιγότερο αλλά καλύτερα», σχολιάζει ο Στέφανο Μοντεφιόρι.
Συχνότητα και… ψέματα
Οσον αφορά τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, οι Γάλλοι κατά μέσο όρο κάνουν σεξ 6,7 φορές τον μήνα οι άνδρες και 6 οι γυναίκες ενώ το 2008 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν για αμφότερα τα φύλα μεγαλύτερος του οκτώ. Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης, αντιθέτως περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν, σήμερα, «πολύ ικανοποιημένοι» με τη σεξουαλική τους ζωή: το 45,3% των γυναικών και το 39% των ανδρών.
Ομως το ζήτημα της συχνότητας είναι αρκετά λεπτό και τα σχετικά δεδομένα πιθανώς ανακριβή, όπως σημειώνει ο ιταλός δημοσιογράφος, επικαλούμενος τη μαρτυρία της Καρολίν, μιας 40χρονης γυναίκας η οποία με τον επί μία δεκαετία σύντροφό της κάνει σεξ κατά μέσο όρο μία φορά τον μήνα: «Οταν τίθεται το θέμα μεταξύ φίλων, προτιμώ να υπεκφεύγω, δεν θέλω να μας κρίνει ο κόσμος, να πιστεύει ότι η σχέση μας πηγαίνει άσχημα, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε χαρούμενοι και πολύ δεμένοι. Η συχνότητα δεν είναι τόσο σημαντική, η οικειότητα μεταξύ μας έχει αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια. Λένε ότι στη Γαλλία οι άνθρωποι κάνουν έρωτα δύο φορές την εβδομάδα και αυτό με κάνει να νιώθω άβολα, παρότι δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό είναι αλήθεια», είπε η ίδια στη Le Monde.
Στο πλαίσιο της έρευνας αποκαλύφθηκε επίσης πως οι Γάλλοι και οι Γαλλίδες αρχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί σε μεγαλύτερη ηλικία: στα 18,2 έτη οι γυναίκες και στα 17,7 οι άνδρες. Αυτή η εγκράτεια οφείλεται σε πολλούς λόγους, με τον απεσταλμένο της Corriere να αναφέρεται στον ψυχολογικό αντίκτυπο της πανδημίας και των lockdown, στις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που περιορίζουν την αυτονομία των νέων ανθρώπων οι οποίοι τείνουν να εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά και στο ότι εξακολουθεί να κυριαρχεί ένα μοντέλο σεξουαλικότητας εστιασμένο στη διείσδυση και στην ετεροφυλοφιλία (γεγονός που εξηγεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον, ειδικά μεταξύ των γυναικών, για τον αυτοερωτισμό και τον αυνανισμό).
Λιγότερες σχέσεις, περισσότεροι σύντροφοι
Το 2023 οι Γαλλίδες είχαν κατά μέσο όρο 7,9 ερωτικούς συντρόφους ενώ το 1992 μόλις 3,4. Οσον αφορά τους Γάλλους το 2023 έκαναν σεξ με 16,4 γυναίκες κατά μέσο όρο, ενώ το 1992 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 11,2. Οπως εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, αυτή η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλεται σημαντικά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ερμηνείες της σεξουαλικότητας που εξακολουθούν να υφίστανται, παρότι θεωρούνται παρωχημένες από πολλούς: «Από τη μια πλευρά η γυναικεία σεξουαλικότητα γίνεται νοητή περισσότερο από τη σκοπιά της συναισθηματικότητας […] Από την άλλη μεριά η ανδρική σεξουαλικότητα εστιάζεται περισσότερο στη σωματική της διάσταση. Οι γυναίκες μιλούν μόνο για τους άνδρες που ήταν σημαντικοί, ενώ για τους άνδρες όλες οι εμπειρίες μετράνε», είπε η γαλλίδα κοινωνιολόγος.
Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης πως έχει αυξηθεί και η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας, με το 69,6% των γυναικών και το 56,2% των ανδρών να την χαρακτηρίζουν το 2023 ως πλήρως αποδεκτή μορφή σεξουαλικότητας. Την ίδια χρονιά στη Γαλλία περισσότερες επαφές με άτομα του ίδιου φύλου είχαν για πρώτη φορά οι γυναίκες. Το 13,4% των Γαλλίδων και το 7,6% των Γάλλων δηλώνουν ότι έχουν νιώσει έλξη για άτομα του ίδιου φύλου. Τα εν λόγω ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ ατόμων ηλικίας από 18 έως 29 ετών.
Επιπλέον στη Γαλλία η κολπική συνουσία δεν αποτελεί, πλέον, τον κανόνα, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, επιδίδονται επίσης στο πρωκτικό σεξ και στον στοματικό έρωτα. Οσον αφορά την επίδραση του Διαδικτύου στη σεξουαλικότητα των Γάλλων και των Γαλλίδων, το 33% των γυναικών και το 46,6% των ανδρών που μετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν πως είχαν τουλάχιστον μία online σεξουαλική εμπειρία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News