Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ απηύθυνε την Τρίτη έκκληση υπέρ της ενότητας και της συνοχής της χώρας μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μαγδεμβούργο, η οποία έχει τροφοδοτήσει την ακροδεξιά ρητορική και έχει φέρει την υποψήφια της AfD για την καγκελαρία στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.
Στην παραδοσιακή του ομιλία για τα Χριστούγεννα, ο γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε «στη σκιά» που ρίχνει στη χώρα η επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, στην οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200.
«Πολλοί θα έχουν βαριά καρδιά αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων. Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι, ανήσυχοι, ίσως ακόμη και τρομαγμένοι. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι κατανοητά. Αλλά δεν πρέπει να μας κυριεύσουν, να μας παραλύσουν», είπε ο Σταϊνμάγερ.
«Το μίσος και η βία δεν πρέπει να έχουν την τελευταία λέξη. Ας μην επιτρέψουμε να μας διχάσουν. Ας μείνουμε ενωμένοι. Η συνοχή, όταν πρέπει, είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη χώρα μας. Ας την επιδείξουμε τώρα», πρόσθεσε.
Αν και τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, επανέφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.
Τα θέματα αυτά βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της εκστρατείας των κομμάτων, κάτι που σαφώς βοηθά την Ακροδεξιά.
Ο Τάλεμπ Τζαουάντ αλ Αμπντουλμόχσεν εγκαταστάθηκε στη Γερμανία το 2006 και είχε λάβει καθεστώς πρόσφυγα.
Η Σαουδική Αραβία ζητούσε μάταια από το Βερολίνο την έκδοσή του, ενώ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τις γερμανικές αρχές ότι «ενδέχεται να είναι επικίνδυνος», επεσήμανε στο AFP πηγή που πρόσκειται στη σαουδαραβική κυβέρνηση.
Η γερμανική αστυνομία μάλιστα, είχε στείλει επιστολή στον ίδιο τον σαουδάραβα συλληφθέντα, τονίζοντας ότι τον αντιμετωπίζει «ως απειλή», αφού είχε στείλει ο ίδιος επιστολή στους εισαγγελείς στην Κολωνία, όπου έγραφε: «Εχω βαριά συνείδηση για τα γεγονότα που θα συμβούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη».
Η αστυνομία είχε διαβιβάσει τις πληροφορίες σε αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Λίγο μετά την επίθεση, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επέκρινε την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Το AfD επιχειρεί να χρησιμοποιήσει υπέρ του την επίθεση, παρ’όλο που ο δράστης δήλωνε υποστηρικτής του και αντι-ισλαμιστής.
Το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 3.500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν σε διαδήλωση που οργάνωσε η Ακροδεξιά στο Μαγδεμβούργο.
Παίρνοντας τον λόγο η συμπρόεδρος του κόμματος, Αλίς Βάιντελ, τόνισε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα «από έναν ισλαμιστή γεμάτο μίσος εναντίον της Γερμανίας, εναντίον όλων των χριστιανών» και ζήτησε «αλλαγή προκειμένου να μπορέσουμε επιτέλους να ζήσουμε ξανά με ασφάλεια», ενώ το πλήθος φώναζε «απελάστε τους», σημείωσαν οι Times.
Η Βάιντελ και το κόμμα της έχουν υιοθετήσει τη συνωμοσιολογική άποψη ότι ο δράστης της επίθεσης έγραφε δημόσια σχόλια εναντίον του Ισλάμ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν κρυφός τζιχαντιστής.
«Πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα, δεν μπορούμε να υποδεχόμαστε οργισμένους παράφρονες από όλες τις χώρες», είπε ο Γιάν Βέντζελ Σμιτ, επικεφαλής του AfD στο κρατίδιο Σαξονία- Άνχαλτ.
Δύο μήνες πριν τις εκλογές, η Εναλλακτική για τη Γερμανία εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου το 20% της πρόθεσης ψήφου, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU, 32%) και μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς (15%).
Ομως, το ποσοστό της Βάιντελ για καταλληλότερη καγκελάριος, εκτοξεύθηκε στο 24%, τέσσερις μονάδες πάνω από τον Φρίντριχ Μερτς, τον υποψήφιο του CDU/CSU.
Το κόμμα μάλιστα βρήκε συμμάχους στις ΗΠΑ. Ο Ελον Μασκ και ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, εκφράστηκαν με πολύ θετικά λόγια υπέρ της γερμανικής Ακροδεξιάς.
Την ίδια ώρα χθες, πρωτοβουλία κατά της AfD συγκέντρωσε περίπου 4.000 ανθρώπους που δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα, με κεριά και φωτάκια, γύρω από τη χριστουγεννιάτικη αγορά, στο κέντρο του Μαγδεμβούργου.
Με κεντρικό σύνθημα «καμία ευκαιρία στο μίσος», το κίνημα ανέφερε ότι «παρατηρούμε με φρίκη και τρόμο ότι κάποιοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν αυτή τη βίαιη ενέργεια για να εξυπηρετήσουν την πολιτική τους» και τάχθηκε υπέρ «της ανεκτικότητας και της ανθρωπιάς».
Υπό πίεση, η κυβέρνηση Σολτς δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθεί γρήγορη και ενδελεχής έρευνα για να διαλευκανθούν τυχόν παραλείψεις ή λάθη των αρχών που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την επίθεση.
Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ καθώς και άλλα στελέχη θα παρουσιαστούν για να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ στις 30 Δεκεμβρίου.
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την επίθεση
Μικρές μεταβολές στα ποσοστά των κομμάτων δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την επίθεση στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου.
Ο καγκελάριος ωστόσο εξακολουθεί να χάνει σε δημοτικότητα, όπως και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ενώ στους χαμένους συγκαταλέγεται τώρα και η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD).
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) διατηρεί το σαφές προβάδισμά της με 31% (-0,5) και στην δεύτερη θέση φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 19,5% και χωρίς μεταβολή στα ποσοστά της.
Ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16% (-0,5), οι Πράσινοι με 12,5% (+1), η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 8% επίσης χωρίς μεταβολή, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) στο όριο της εισόδου στην Bundestag με 5% και χωρίς μεταβολή και η Αριστερά με 3% (+0,5).
Οπως επισήμανε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου INSA Χέρμαν Μπίνκερτ, τα ποσοστά αυτά δεν θα επαρκούσαν για κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU – Πρασίνων, ενώ η AfD και το FDP φαίνονται να αυξάνουν τελευταία τα δικά τους νούμερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News