472
Αρχαιολόγος μελετά υποβρυχίως το πιθανότατα αρχαιοελληνικό ναυάγιο στα νερά της Σικελίας | University of Udine

Αρχαιοελληνικό ναυάγιο 2.500 ετών στα ανοικτά της Σικελίας

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2024, 15:12
Αρχαιολόγος μελετά υποβρυχίως το πιθανότατα αρχαιοελληνικό ναυάγιο στα νερά της Σικελίας
| University of Udine

Αρχαιοελληνικό ναυάγιο 2.500 ετών στα ανοικτά της Σικελίας

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2024, 15:12

Ενα ναυάγιο 2.500 ετών που ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στη ναυτική ιστορία των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν αποικήσει το νησί της Μεσογείου για εκατοντάδες χρόνια, όπως αναφέρει το περιοδικό του Ινστιτούτου Smithsonian.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το βυθισμένο πλοίο κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου υποθαλάσσιου ανασκαφικού έργου διάρκειας τριών εβδομάδων στο νότιο άκρο της Σικελίας. Βρέθηκε θαμμένο κάτω από έξι μέτρα άμμου και βράχων, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές της Σικελίας.

Οι ειδικοί, αναφέρει το Smithsonian Magazine, εκτιμούν ότι το ναυάγιο χρονολογείται από τον 5ο ή 6ο αιώνα π.Χ., την περίοδο κατά την οποία το νησί ήταν αρχαιοελληνική αποικία. Το κύτος του πλοίου έχει κατασκευστεί με μια μέθοδο πολύ διαδεδομένη στην αρχαιοελληνική ναυπηγική -πρώτα κατασκευαζόταν το «κέλυφος» του σκάφους και μετά οι δοκοί και τα κατάρτια.

Η ερευνητική αποστολή ανακάλυψε και άγκυρες από πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένων δύο φτιαγμένων από σίδηρο, σε σχήμα αντίστροφου «Τ» ( University of Udine)

Ο σκελετός του σκάφους είναι πλέον εξαιρετικά εύθραυστος και προφανώς είναι αδύνατη η μετακίνησή του. Χρησιμοποιώντας τεχνικές φωτογραμμετρίας, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του ναυαγίου. Παράλληλα, μελετούν δείγματα από την τοποθεσία για να καθορίσουν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πλοίου.

Σε κοντινή απόσταση από το σκάφος, η αρχαιολογική έρευνα ανακάλυψε και αρκετές άγκυρες, δύο εκ των οποίων είναι κατασκευασμένες από σίδηρο, έχουν σχήμα ανεστραμμένου «Τ», και χρονολογούνται πιθανότατα από τον 7ο μ.Χ αιώνα. Τέσσερις άλλες είναι κατασκευασμένες από πέτρα, πιθανότατα από την προϊστορική εποχή. Η ανακάλυψη αντικειμένων από τόσο διαφορετικές περιόδους της ιστορίας αναδεικνύει την ισχυρή ναυτική σημασία της περιοχής.

Συνδυασμένα, τα ευρήματα ίσως ρίξουν περισσότερο φως στη ναυτική ιστορία της Μεσογείου, με επίκεντρο τη σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τους Καρχηδόνιους. Για πολλά χρόνια, οι δύο λαοί μαζί με τους Ρωμαίους, μάχονταν για τον έλεγχο της κεντρικής Μεσογείου. Η Ρώμη πήρε τελικά τον πλήρη έλεγχο της Σικελίας το 241 π.Χ., μετά το τέλος του Α’ Καρχηδονιακού Πολέμου.

Οι υποβρύχιες ανασκαφές είναι τμήμα του προγράμματος Kaukana, το οποίο από το 2017 επιδιώκει να εξερευνήσει τα νερά στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας. Τη διεύθυνση του προγράμματος έχει το πανεπιστήμιο του Ούντινε, σε συνεργασία με πολλά άλλα ερευνητικά ιδρύματα.

Ιστορικοί τονίζουν ότι η ανακάλυψη του ναυαγίου υπογραμμίζει τη σημασία της Σικελίας ως στρατηγικού κόμβου στους εμπορικούς δρόμους της αρχαίας Ελλάδας. Τα υλικά και οι τεχνικές που ανακαλύφθηκαν παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ναυτικές δεξιότητες της εποχής, αλλά παράλληλα αναδεικνύουν την έντονη εμπορική και πολιτιστική δραστηριότητα που άκμαζε εκείνη την εποχή στη Μεσόγειο.

Και άλλα αντίστοιχα ναυάγια έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Το 2021, αρχαιολόγοι που εξερευνούσαν κοντά στο Παλέρμο της Σικελίας, ανακάλυψαν ένα αρχαίο ρωμαϊκό ναυάγιο γεμάτο βάζα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κρασιού και ελαιολάδου. Την επόμενη χρονιά, μια διεθνής ομάδα ερευνητών κατέγραψε ρωμαϊκά ναυάγια στα Στενά Σκέρκι – έναν πορθμό μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...