Η Ουκρανία επιτέθηκε για πρώτη φορά αποκλειστικά με ρομπότ, απωθώντας μεγάλη ρωσική δύναμη στο Χάρκοβο.
Οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησαν δεκάδες τηλεκατευθυνόμενα οχήματα με πολυβόλα καθώς και drones-καμικάζι στην επιδρομή κοντά στην ουκρανική πόλη Λίπτσι, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η επίθεση σημειώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν επίσης εναέρια επιτήρηση και drones ναρκοθέτησης, όπως ανέφερε η Telegraph.
🔥The Ukrainian “drone-dragon” armed with thermite mixture strikes a Russian position at close range.https://t.co/6J7EI70Pzd pic.twitter.com/XQxy9yQVh6
— WarTranslated (Dmitri) (@wartranslated) December 19, 2024
Ο Βολοντίμιρ Ντεχτιάροφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής ταξιαρχίας Khartiia, δήλωσε: «Μιλάμε για δεκάδες μονάδες ρομποτικού και μη επανδρωμένου εξοπλισμού ταυτόχρονα σε ένα μικρό τμήμα του μετώπου».
Καθώς το Κίεβο αγωνίζεται να ξεπεράσει τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, οι ένοπλες δυνάμεις του χρησιμοποιούν συχνά ρομπότ στο πεδίο των μαχών, αλλά μέχρι τώρα αυτό γινόταν σε συνδυασμό με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.
Σε ορισμένες περιοχές του μετώπου, οι Ρώσοι είναι τριπλάσιοι από τους Ουκρανούς.
Η Ουκρανία είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει οχήματα με ρομποτικά πολυβόλα, νάρκες και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, που ελαχιστοποιούν την ανθρώπινη εμπλοκή στο πεδίο της μάχης.
Η 13η ταξιαρχία είναι υπεύθυνη για την υπεράσπιση ενός τμήματος περίπου οκτώ χιλιομέτρων κοντά στο Ιλίμποκε, μια πόλη που ελέγχεται από τη Ρωσία στην περιοχή του Χαρκόβου, περίπου οκτώ χιλιόμετρα νότια των συνόρων.
Η Ρωσία έχει τέσσερα συντάγματα τα οποία προσπαθούν να προωθηθούν στην περιοχή, που σημαίνει ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει περίπου 6.000 στρατιώτες με μόλις 2.000 άνδρες.
Ο Ντεχτιάροφ είπε ότι η επίθεση ήταν επιτυχής, αν και η Telegraph δεν μπορούσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα λεγόμενά του.
Πώς έγινε η επίθεση
Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το ουκρανικό Σώμα, έδειξαν πιλότους να χειρίζονται μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGV) και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) μέσα από ένα κέντρο διοίκησης.
Στις οθόνες εικονιζόταν το πεδίο της μάχης από κάμερες τοποθετημένες στα drones και στα ρομποτικά οχήματα εδάφους, δίνοντας εικόνα ζωντανά σε όσους βρίσκονταν στο κέντρο διοίκησης.
Οι πιλότοι χρησιμοποιούσαν χειριστήρια, που μοιάζουν με αυτά στις κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, για να κατευθύνουν τα drones και τα UGV εναντίον των Ρώσων.
Τα UGV, τα οποία συνήθως μοιάζουν με μίνι τανκς με πολυβόλα, επιτίθενται κατά μέτωπο, ενώ drones-καμικάζι φορτωμένα με εκρηκτικά, πέφτουν πάνω στους ρώσους στρατιώτες από τον ουρανό.
Ukraine military deploys dozens of ground robots, UAVs, FPV drones in historic combat operation in Kharkiv Oblast https://t.co/8DskSXcaEx
Ukraine’s 13th National Guard Brigade Khartia has announced it conducted its first fully robotic operation against Russian forces on the K…
— GMan (Ґленн) ☘️🇬🇧🇺🇦🇺🇸🇵🇱🇮🇱🍊🌻 (@FAB87F) December 17, 2024
Αλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αιωρούνταν πάνω από το πεδίο της μάχης μεταδίδοντας ζωντανές εικόνες στο κέντρο διοίκησης ή έριχναν νάρκες κατά μήκος στα σημεία όπου υποχωρούσαν οι Ρώσοι για να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στον εχθρό.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου έγραψε σε πρόσφατη έκθεσή του: «Η Ουκρανία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τεχνολογικές καινοτομίες και ασύμμετρες δυνατότητες πλήγματος για να αντισταθμίσει τους περιορισμούς του ανθρώπινου δυναμικού της σε αντίθεση με την προθυμία της Ρωσίας να ανεχθεί τεράστιες απώλειες στρατιωτών για ελάχιστο εδαφικό κέρδος».
Ο Μικ Ράιαν, πρώην στρατηγός του αυστραλιανού στρατού, δήλωσε στην Telegraph:«Η Μάχη του Λίπτσι είναι ένα σημαντικό βήμα στη μετατροπή του χαρακτήρα του πολέμου από μια καθαρά ανθρώπινη προσπάθεια σε κάτι εντελώς διαφορετικό στον 21ο αιώνα.
»Ομως, καμία από τις λειτουργίες στο πεδίο της μάχης που προβλέπονται για συστήματα χωρίς πλήρωμα, δεν θα είναι αποτελεσματική χωρίς τον μετασχηματισμό των στρατιωτικών συστημάτων που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτό περιλαμβάνει τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και τη γραφειοκρατία», πρόσθεσε.
Πρόσφατα, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν ρομπότ και στο Κουρσκ, σε μικρότερη κλίμακα, όπως σημείωσε η βρετανική εφημερίδα.
Οι δυνάμεις του Κιέβου ανέπτυξαν εκεί το «Fury» -ένα ρομπότ με τέσσερις τροχούς και πολυβόλο- που χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει ρώσους στρατιώτες σε μια τάφρο.
Στο βίντεο φαίνεται το όχημα να ελίσσεται σε ένα ναρκοπέδιο πριν βάλει εναντίον της ρωσικής θέσης.
Η Ουκρανία ήταν ο πρώτος στρατός που σχημάτισε μια αυτόνομη δύναμη drones, τις Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.
Πέρυσι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πει ότι η Ουκρανία θα παρήγαγε ένα εκατομμύριο drones για τις ανάγκες του νέου Σώματος, το 2024.
Από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία όμως, το Κίεβο ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο, φτάνοντας στα τέσσερα εκατομμύρια drones ετησίως.
Ορισμένα από τα πιο πρόσφατα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με καλώδια οπτικών ινών που εμποδίζουν τα ρωσικά συστήματα παρεμβολής ηλεκτρονικού πολέμου να διακόψουν τη σύνδεση μεταξύ των drones και των χειριστών τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News