Στην τελευταία για το 2024 συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ελληνικού Δημοσίου με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία ενιαίου δικτύου πρότυπων δημοσίων σχολείων με την ονομασία «Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία».
Το πλαίσιο της συμφωνίας βασίζεται σε εκείνο των προτύπων σχολείων, με μόνη διαφοροποίηση τη χρηματοδότησή τους από ένα κοινωφελές ίδρυμα.
Αναφερόμενος στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό δίκτυο το οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες, στις Kαλές Tέχνες, με τις δράσεις του να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από δωρεές του Ιδρύματος Ωνάση.
«Είναι –τόνισε ο κ. Μητσοτάκης- μία πρωτοποριακή παρέμβαση την οποία κάνουμε στη δημόσια παιδεία, η οποία νομίζω ότι θα μπορέσει να αποτελέσει και οδηγό για δράσεις τις οποίες θα θέλουμε σταδιακά να επεκτείνουμε σε όλο το εύρος των δημόσιων σχολείων μας».
Εγκρίνουμε δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας: το πρώτο αφορά ένα νέο εκπαιδευτικό δίκτυο, τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, οι δράσεις του οποίου θα καλύπτονται από δωρεές του Ιδρύματος Ωνάση. Το δεύτερο προβλέπει την εισαγωγή του διεθνούς απολυτηρίου στη δημόσια εκπαίδευση. pic.twitter.com/i1BTHarltA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 23, 2024
Οπως εξήγησε, λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης:
«Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά στην ίδρυση και λειτουργία των Δημοσίων Ωνασείων Σχολείων. Πρόκειται για 22 νέα σχολεία (11 γυμνάσια και 11 λύκεια), τα οποία είναι δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και θα λειτουργήσουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Σε αυτά τα σχολεία, όπου θα φοιτήσουν περίπου 6.000 μαθητές και μαθήτριες, το Ίδρυμα Ωνάση θα αναλάβει την ανακαίνιση των κτιρίων ενώ για τη λειτουργία τους θα συσταθεί Διοικούσα Επιτροπή με πλειοψηφία του Δημοσίου.
»Σήμερα η χώρα αριθμεί 42 Πρότυπα Σχολεία (21 γυμνάσια και 21 λύκεια) στα οποία φοιτούν 9.036 μαθητές. Επίσης, 104 Πειραματικά Σχολεία (23 νηπιαγωγεία, 41 δημοτικά, 22 γυμνάσια, 18 λύκεια) συνολικής δυναμικότητας 15.686 μαθητών».
Το δεύτερο νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας αφορά την εισαγωγή του International Baccalaureate (IB) στη δημόσια εκπαίδευση στην πράξη.
Οπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, το ΙΒ είχε καθιερωθεί εδώ και περίπου 30 χρόνια, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε πρώτη φάση σε έναν αριθμό δημόσιων πειραματικών λυκείων.
«Το διεθνές απολυτήριο μπορεί να είναι ένα”διαβατήριο” για μεγάλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Δεν θα αφορά, πλέον, μόνο κάποια ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα το προσφέρουν, αλλά σταδιακά όλα τα παιδιά τα οποία θα θελήσουν να το επιλέξουν», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας είχε αναφέρει ότι η αρχή με την εισαγωγή του ΙΒ στα δημόσια σχολεία (η δυνατότητα απόκτησης ΙΒ στην Ελλάδα παρέχεται μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια), θα γίνει «από τουλάχιστον πέντε πρότυπα λύκεια», με την παράλληλη επισήμανση ότι η δυνατότητα παροχής ΙΒ από τα ελληνικά σχολεία -δημόσια και ιδιωτικά- έχει νομοθετηθεί από το 1995.
«Είναι πολύ σημαντικό στο εκπαιδευτικό σύστημα να μπορούμε να δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες στα παιδιά. Αυτό λοιπόν θα ξεκινήσει πρώτα στα Πρότυπα Σχολεία. Σε αυτά τα σχολεία όποιο παιδί της Β’ και Γ’ Λυκείου θέλει, θα μπορεί να κάνει είτε το Εθνικό Πρόγραμμα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, είτε να πάει στο IB, όπως γίνεται και στα ιδιωτικά σχολεία», είχε διευκρινίσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News