«Δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι άλλοι»… Ακόμη κι όταν οι «άλλοι» είμαστε και… εμείς. Κάπως έτσι, φαίνεται ότι αποφάσισε να κινηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για να απαντήσει στο χάος που δημιουργήθηκε στην οικοδομή και την κτηματαγορά μετά την αναστολή 14.000 οικοδομικών αδειών οι οποίες είχαν εγκριθεί με το μπόνους ορόφων και τα δώρα της δόμησης περισσότερων τετραγωνικών μέτρων, αν απλά οι κατασκευαστές φύτευαν «κήπο στην ταράτσα»…
⇒ Διαβάστε: Πώς ένα τετραώροφο κτίριο γινόταν επταώροφο…
Οι εξελίξεις όμως που πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιορτάρες μέρες, το οποίο έκρινε ότι τα μπόνους και τα δώρα που προβλέπονται στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τις εφαρμοστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από το υπουργείο από το 2012 ως σήμερα, δημιούργησαν μια νέα δυσάρεστη πραγματικότητα και πολλά συναισθήματα:
—Αδικίας για αυτούς που είχαν επενδύσει κεφάλαια στην ανέγερση μιας ενεργειακής επταώροφης οικοδομής έχοντας προβλέψει μεγάλα κέρδη λόγω της ξέφρενης ανόδου των τιμών των ακινήτων.
—Απόγνωσης για νοικοκυριά που είχαν δώσει προκαταβολή στους εργολάβους για την αγορά ενός διαμερίσματος για τους ίδιους ή τα παιδιά τους. Αυτοί πράγματι βρίσκονται στον αέρα
—Αγανάκτησης για τους πολιτικούς -τους αρμόδιους και υπεύθυνους υπουργούς- για αυτό το χάος που δημιουργήθηκε στον κλάδο της οικοδομής, αλλά και συνολικά στην κτηματαγορά.
Εν αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και της αιτιολογίας που οδήγησε τους ανώτατους δικαστές να κρίνουν αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, «πάγωσε» τις προεγκρίσεις και την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και ανέστειλε τις συνεδριάσεις των Πολεοδομικών Συμβουλίων τα οποία έχουν την αρμοδιότητα έγκρισης αρχιτεκτονικών σχεδίων.
Δεν συγκρατήθηκε όμως και μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε τη δυσφορία του (αν μη τι άλλο) για τη στάση του ΣτΕ λέγοντας:
♦ «Συζητάμε για μια αντισυνταγματικότητα η οποία ανακαλύπτεται μετά από πολλά χρόνια –έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε ο ΝΟΚ. Κι αυτή την αντισυνταγματικότητα, για να την προλάβω, να την περιορίσω, εγώ προσωπικά, κατέθεσα νόμο και τις υπερβολές που υπήρχαν από ένα σφάλμα του ΝΟΚ τις καταργήσαμε πέρυσι τον Μάιο».
Ο υπουργός αναφέρεται βέβαια στην παρέμβαση που έγινε μετά τις αντιδράσεις των Δημάρχων να περιορίσει το μπόνους ορόφων στα νέα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης στον ένα όροφο (αντί δύο ή τριών ορόφων) και τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα δόμησης.
Μιλώντας για τα 12 χρόνια που μεσολάβησαν, ο ίδιος θυμήθηκε και υπενθύμισε στη Βουλή ότι ο ΝΟΚ ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Παπαδήμου, είχε τότε ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με απόφαση του τότε υπουργού Γιώργου Σταθάκη, προβλέφθηκε ότι ο ΝΟΚ εφαρμόζεται και υπερισχύει εκεί που υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα που περιορίζουν τη δόμηση. Δηλαδή, όπως είπε, «ο κ. Σταθάκης αυτό που υπέγραψε ήταν αντίθετο από αυτό που νομολογεί τώρα το ΣτΕ».
Επιλεκτική μνήμη
Βέβαια, ο υπουργός μπορεί να κατηγορηθεί για επιλεκτική μνήμη καθώς παρέλειψε να πει ότι ο ΝΟΚ στην ουσία, και για το σύνολο της χώρας, ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έξι μήνες πριν εκείνος αναλάβει.
Για να είμαστε ακριβείς, στις 30 Ιανουαρίου 2023 ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς υπέγραψε υπουργική απόφαση (υπ’ αρίθμ. 10179322 της 30-01-2023), με την οποία ακύρωσε την ουσία κάθε άλλο νομικό φραγμό (από το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό που ίσχυε σε όλη τη χώρα. τα σχέδια του Οργανισμού της Αθήνας για τους πολεοδομικούς περιορισμούς κ.ά.).
Η απόφαση κλειδί του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά που άνοιξε οριστικά τον δρόμο ώστε οι τετραώροφες πολυκατοικίες να γίνουν επταώροφες υπογράφηκε στις αρχές του 2023:
Στην ουσία, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλησε να «καθαρίσει» κάθε εμπόδιο (δικαστικό, αρχαιολογικό ή άλλο) που ερχόταν από το παρελθόν, κατά την εφαρμογή του ΝΟΚ.
Το επιχείρημα που διατυπώθηκε τότε, το 2023, ήταν ότι:
♦ Τα «οποιαδήποτε είδους διατάγματα» που διαχρονικά θεσπίστηκαν για την περιοχή των Αθηνών από αρχαιολογικής και ιστορικής άποψης, ή από πλευράς προστασίας τοπίου είχαν ήδη παύσει να ισχύουν κατά τη θεσμοθέτηση του ΝΟΚ.
♦ Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις που ακύρωναν οικοδομικές άδειες, σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στην Αθήνα. Αρα, όλα τα νομικά προβλήματα του μπόνους των ορόφων και των υπερβάσεων στο συντελεστή δόμησης των νέων ήταν γνωστά και στον τεχνικό κόσμο και προφανώς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Το «κατηγορώ»
Επιπλέον ο κ. Σκυλακάκης χρησιμοποίησε στη Βουλή (στρεφόμενος ουσιαστικά κατά του ΣτΕ), το εξής επιχείρημα :
—«Εχουμε δεκάδες χιλιάδες πολίτες που θίγονται. Πίσω από τις 14.000 οικοδομικές άδειες που ανακλήθηκαν, βρίσκονται πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες που επηρεάζονται, οι οποίοι όντας νόμιμοι για ένα σφάλμα ή αστοχία του κράτους, στο σύνολό τους καθίστανται παράνομοι, εν μια νυκτί. Οι νόμιμοι».
Και πρόσθεσε:
—«Ολο αυτό συμβαίνει σε μια χώρα όπου έχουν νομιμοποιηθεί εκατομμύρια παρανομίες. Και με απόφαση του ΣτΕ, έχουν γίνει νομιμοποιήσεις. Εκατομμύρια. Είναι δυνατόν, με νομιμοποιήσεις εκατομμυρίων παρανομιών, να συμπεριφερθούμε τιμωρητικά σε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ήταν απολύτως νόμιμοι; Και που δεν υπάρχει ίχνος υπόνοιας ότι έκαναν κάποιο σφάλμα;».
Μήπως όμως το «κατηγορώ» του υπουργού αφορά και τον ίδιο και το πολιτικό σύστημα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News