615
| Michelin Guide/CreativeProtagon

Μόνο η Αθήνα αξίζει αστέρι Michelin;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 20 Δεκεμβρίου 2024, 12:25
|Michelin Guide/CreativeProtagon

Μόνο η Αθήνα αξίζει αστέρι Michelin;

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 20 Δεκεμβρίου 2024, 12:25

Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία που χωρίζει το γκουρμέ από το δήθεν. Οι πρώτες ύλες, οι τεχνικές, η φιλοσοφία, η έμπνευση και η πειθαρχία είναι μερικά μόνο από τα υλικά της συνταγής που θα κάνουν ένα εστιατόριο να ξεχωρίσει τόσο, ώστε να κερδίσει ένα πολυπόθητο αστέρι Michelin.

Προ ολίγων ημερών, βγήκε η λίστα του οδηγού Michelin: «Η ελληνική κουζίνα ενσαρκώνει την ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μια γαστρονομική κληρονομιά που γεφυρώνει παραδόσεις και περιοχές. Σήμερα, αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από μια απλή πολιτιστική έκφραση, αποτελεί στρατηγικό μοχλό για την ελληνική οικονομία και όχημα διεθνούς επιρροής. Οι ομάδες επιθεώρησης που διαθέτουμε έχουν επαινέσει τις προσπάθειες ενός ολόκληρου τομέα που ενισχύει την ελκυστικότητα της χώρας στην παγκόσμια σκηνή, καθιστώντας τη γαστρονομία ακρογωνιαίο λίθο της ήπιας ισχύος της Ελλάδας και της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξής της» αναφέρει ο Γκουένταλ Πόλενεκ, διευθυντής του διεθνούς τμήματος.

Διαβάζοντας τη λίστα με τα ελληνικά εστιατόρια, συμφωνείς ότι όλα όσα πήραν ή διατήρησαν το αστέρι τους, το αξίζουν και με το παραπάνω. Eχουμε μια γαστρονομία υψηλών επιδόσεων, που όντως ενσαρκώνει την ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου. Αλήθεια, όμως, εδρεύει μόνο στην πρωτεύουσα; Ολα τα εστιατόρια της λίστας βρίσκονται στην Αθήνα, και αυτό δεν μπορεί παρά να σου προκαλέσει απορίες. Δεν έχει η Ελλάδα γαστρονομικά σημεία ενδιαφέροντος σε άλλες πόλεις; Ούτε καν στη Θεσσαλονίκη;

Για όποιον δεν γνωρίζει, ο οδηγός Michelin διαθέτει ένα δίκτυο ανθρώπων, τους λεγόμενους inspectors ή αλλιώς τους επιθεωρητές, που ανώνυμα επισκέπτονται διάφορα εστιατόρια ανά τον κόσμο για να δοκιμάσουν το μενού και να βάλουν τη βαθμολογία τους, από την οποία προκύπτουν οι νικητές. Το πού θα πάνε, βέβαια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατευθυντήρια γραμμή που θα πάρουν. Και αυτή την πυξίδα καλό είναι να τους την δώσει η κάθε χώρα, δείχνοντάς τους τα σημεία στον γαστρονομικό χάρτη της που αξίζει να επισκεφθούν.

Κάποιες χώρες το έχουν καταφέρει. Η Τουρκία για παράδειγμα, η Σλοβενία και η Κροατία έχουν κατευθύνει τους επιθεωρητές σε εστιατόρια ανά την επικράτειά τους. Στην Ελλάδα, όπως φάνηκε κι από τη λίστα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε, η επικράτεια είναι προκλητικά απούσα, και αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Γιατί φανερώνει μια έλλειψη προσοχής στα σημεία από τους αρμόδιους φορείς που προωθούν τον τουρισμό, του οποίου η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι.

Αναρωτιέται, δηλαδή, κανείς, αν θα έπρεπε οι συγκεκριμένοι φορείς να δημιουργήσουν μια πιο διευρυμένη βάση αναζήτησης καλών εστιατορίων, έναν οδηγό που θα υποδεικνύει τα διαμάντια της γαστρονομίας ανά την Ελλάδα, στον οποίο οι ομάδες επιθεώρησης Michelin θα στηρίζονταν, προκειμένου να επιλέξουν επιδρομές ανώνυμων δοκιμών. Κάπως έτσι και οι παραπάνω χώρες που αναφέρθηκαν, κατάφεραν να βγάλουν το Michelin από τον κοινότοπο και προβλεπόμενο τόπο της πρωτεύουσάς τους και να τον απλώσουν σε όλο τον χάρτη τους.

Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι η πρωτεύουσα μιας χώρας συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό γαστρονομικών θησαυρών, αλλά σίγουρα δεν περιλαμβάνει τα πάντα. Ολοι μας έχουμε γευτεί εξαιρετικά μενού, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μικροί ναοί γεύσεων έχουν δημιουργηθεί σε νησιά και σε υψόμετρα, σε μικρότερες πόλεις και χωριά, σε γωνιές που λογικό είναι να μη γνωρίζει μια διεθνής ομάδα επιθεώρησης, η οποία λογικό είναι να επιλέγει τη βολική λύση, το κέντρο της χώρας, την πρωτεύουσα, αν δεν της πει κάποιος: «Εκεί υπάρχει ένας θησαυρός που πρέπει να γνωρίσεις».

Την απουσία της ελληνικής επαρχίας από τη λίστα παρατήρησε και ο Εκτορας Μποτρίνι, του οποίου το εστιατόριο διατήρησε και φέτος το αστέρι του. Με ανάρτησή του σημείωσε ότι οι μάγειρες και οι τοπικοί παραγωγοί αξίζουν μια θέση στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Και αφού η Ελλάδα είναι μια από τις κορυφαίες τουριστικές χώρες του κόσμου, θα έπρεπε το υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει δράση για τη δημιουργία ενός εθνικού οδηγού Michelin που να καλύπτει ολόκληρη τη χώρα: «Δεν είναι ζήτημα ματαιοδοξίας, είναι ζήτημα προβολής, ανάπτυξης και σεβασμού στην ελληνική γαστρονομία», ανέφερε ο σεφ στην ανάρτησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...