Από την ημέρα των αμερικανικών εκλογών και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν έχει «διατηρήσει χαμηλό προφίλ», όπως το θέτουν διακριτικά οι Times, αν και η πιο κατάλληλη έκφραση είναι ότι έχει εξαφανιστεί. «Στις συζητήσεις που κάνω, δεν αναφέρεται καν ο πρόεδρος. Είναι κάπως λυπηρό», είπε ένας αξιωματούχος των Δημοκρατικών. «Αισθάνομαι ότι ο Τραμπ είναι ήδη πρόεδρος».
Ισως συνέβη πλέον το αναπόφευκτο: να αποδέχθηκαν ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει. Μια αποδοχή που όλο το προηγούμενο διάστημα αρνούνταν σθεναρά, προστατεύοντάς τον –όπως αποδεικνύεται τώρα– και πιθανώς στερώντας με αυτόν τον τρόπο τη νίκη στις εκλογές από τους Δημοκρατικούς.
Το προσωπικό του Λευκού Οίκου είχε περιορίσει την πρόσβαση του Μπάιντεν σε πληροφορίες, ήλεγχε το υλικό που έφτανε στα χέρια του και τις συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ακόμη και όταν –μέχρι πριν από πέντε μήνες– διεκδικούσε την επανεκλογή του, γράφουν οι βρετανικοί Times.
Ο 82χρονος Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, βρέθηκε πολύ συχνά αντιμέτωπος με εξονυχιστικό έλεγχο και κριτική σχετικά με την ηλικία και την ικανότητά του για το αξίωμα. Οι βοηθοί του φαίνεται ότι εργάστηκαν εντατικά για να τον προστατεύσουν από τα σενάρια που αμφισβητούσαν την ικανότητά του να εκτελέσει αποτελεσματικά το ρόλο. Δεν τα κατάφεραν, όμως.
Οταν ο Μπάιντεν προετοιμαζόταν για μια συνέντευξη με τον Ρόμπερτ Χουρ, τον ειδικό σύμβουλο που διερευνούσε τα απόρρητα έγγραφα τα οποία κράτησε ο Μπάιντεν μετά την αντιπροεδρία του, το προσωπικό του προέδρου ανακάλυψε εκείνος ότι δυσκολευόταν να θυμηθεί τις ενημερώσεις που του είχαν δώσει, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal. Ο Χουρ περιέγραψε τον Μπάιντεν ως «έναν ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη».
Η εφημερίδα διατύπωσε ισχυρισμούς ότι οι βοηθοί του επίσης καλούνταν συχνά να καθοδηγούν τον Μπάιντεν για το πώς να φύγει από τη σκηνή μετά τις ομιλίες του, ενώ αφαιρούσαν τα αρνητικά ρεπορτάζ των ΜΜΕ από τις καθημερινές του ενημερώσεις.
Το ίδιο ίσχυε και με τις συναντήσεις του, οι οποίες περιορίζονταν στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, το 2021, ανώτεροι αξιωματούχοι –συμπεριλαμβανομένου του υπουργου Αμυνας Λόιντ Οστιν– δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν συναντήσεις μαζί του.
Σε μια περίπτωση, την άνοιξη του 2021, μια ενημέρωση για την εθνική ασφάλεια προγραμματίστηκε εκ νέου, σύμφωνα με τους Times, αφού ένας βοηθός εξήγησε ότι ο πρόεδρος είχε «μια κακή μέρα». Η χαοτική απόσυρση των ΗΠΑ από την Καμπούλ αργότερα εκείνο το έτος, κορυφώθηκε με τον θάνατο 13 αμερικανών στρατιωτικών σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της πόλης. Η επιχείρηση αντιμετώπισε ευρεία κριτική, μεταξύ άλλων από το ίδιο το κόμμα του Μπάιντεν.
Η απόδοση του Μπάιντεν σε δημόσιες ομιλίες, συμπεριλαμβανομένου του ντιμπέιτ με τον Τραμπ, τροφοδότησε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά του να υπηρετήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Παρά τις εκτεταμένες προετοιμασίες για το ντιμπέιτ, ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε περάσει προηγουμένως σχεδόν μια εβδομάδα στο Καμπ Ντέιβιντ, ανέφερε την κούραση από τα ταξίδια στο εξωτερικό ως βασικό παράγοντα για την κακή απόδοσή του.
Αποχώρησε από την κούρσα δύο εβδομάδες αργότερα, παραχωρώντας την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών στην αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις.
Από τότε που η Χάρις έχασε από τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, ο Μπάιντεν διατηρεί χαμηλούς τόνους. Σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους του, δεν έχει ακόμη προγραμματίσει μια μετεκλογική συνέντευξη Τύπου.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί επέκριναν την απόφαση του Μπάιντεν να παραμείνει στην προεδρική κούρσα, υποστηρίζοντας ότι στέρησε από το κόμμα μια κανονική προκριματική διαδικασία που θα μπορούσε να είχε παραγάγει έναν υποψήφιο καλύτερο από τη Χάρις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για τους ανώτερους ηγέτες των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένων των Μπαράκ Ομπάμα και Νάνσι Πελόζι, οι οποίοι ζήτησαν την αντικατάστασή του μετά την εμφάνισή του στο ντιμπέιτ.
Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του παραμένουν επικεντρωμένοι στα καθήκοντά τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του. Ο Αντριου Μπέιτς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στην Wall Street Journal ότι ο Μπάιντεν «ανοικοδόμησε τη μεσαία τάξη λόγω της προσοχής που έδωσε σε λεπτομέρειες που επηρεάζουν εκατομμύρια ζωές».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News