Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες εξουσίες στις εποπτικές αρχές, εκσυγχρονίζει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα προϊόντα παρέχοντας δωρεάν πληροφορίες στους πολίτες και εξασφαλίζει ευκολότερη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία σε αυτές τις πληροφορίες.
Ο νέος κανονισμός αντικαθιστά την υφιστάμενη οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, προσαρμόζοντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο στις νέες προκλήσεις, όπως είναι η αύξηση των διαδικτυακών αγορών και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Διασφαλίζει επίσης ότι τα προϊόντα στην ΕΕ, σε καταστήματα ηλεκτρονικά και μη, θα τηρούν τις υψηλότερες απαιτήσεις ασφάλειας.
Οι διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ κάνουν πιο αποτελεσματικές τις διαδικασίες απόσυρσης προϊόντων από την αγορά. Εάν ένα προϊόν ανακληθεί για λόγους ασφάλειας οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν άμεσα, ενώ έχουν το δικαίωμα επισκευής, αντικατάστασης ή επιστροφής χρημάτων. Εχουν, επίσης, το δικαίωμα να προσφύγουν συλλογικά στη Δικαιοσύνη.
Ο κανονισμός επεκτείνει τις υποχρεώσεις των κατασκευαστών, εισαγωγέων και διανομέων. Κάθε προϊόν που πωλείται θα πρέπει να έχει έναν υπεύθυνο για την εμπορία (άρα και για την ασφάλειά του) στην ΕΕ. Για προϊόντα που παράγονται εκτός ΕΕ ο υπεύθυνος φορέας πρέπει να είναι εγκατεστημένος στην ΕΕ.
Οι κατασκευαστές πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού. Αν διαπιστώσουν ότι ένα από τα προϊόντα που έχουν διαθέσει στην αγορά είναι επικίνδυνο, πρέπει να το αποσύρουν και να ενημερώσουν τους καταναλωτές και τις εθνικές αρμόδιες αρχές.
Οι δε εισαγωγείς και διανομείς προϊόντων δεν θα διαθέτουν/εισάγουν προϊόντα στην αγορά εάν δεν έχουν εξασφαλίσει ότι πληρούν τις απαιτήσεις αυτού του κανονισμού.
Με τον νέο κανονισμό θεσπίζονται σαφείς υποχρεώσεις και για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπορίου για προϊόντα που πωλούνται σε αυτές. Οι πλατφόρμες υποχρεούνται να μην «έχουν» προϊόντα χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες, πρέπει να συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές και να αποσύρουν τα μη ασφαλή προϊόντα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίς καθυστέρηση και το πολύ εντός δύο ημερών.
Οι πλατφόρμες οφείλουν επίσης να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση στους καταναλωτές εάν ανακληθεί το προϊόν, καθώς και σε περίπτωση που έχουν αγοράσει κάποιο μη ασφαλές προϊόν.
Οι ρυθμίσεις αυτές δημιουργούν ένα πιο ασφαλές πλαίσιο για τους ευρωπαίους πολίτες, για την προστασία των οποίων από κινδύνους, αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και αθέμιτες πρακτικές πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Ως μέλος της Επιττροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία των Καταναλωτών, αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες στη διάρκεια της θητείας μου.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News