Ο επικρατέστερος υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας δεσμεύτηκε να τερματίσει τις εσωτερικές διαμάχες που έχουν παραλύσει την πολιτική της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια στιγμή όμως, ο Φρίντριχ Μερτς καταφέρθηκε εναντίον των Πρασίνων, των πιθανότερων εταίρων του στον συνασπισμό.
Τα κυριότερα κόμματα της χώρας ξεκίνησαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες την Τρίτη, μια ημέρα αφότου ο Ολαφ Σολτς κήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Φεβρουάριο.
Παρουσιάζοντας το μανιφέστο της χριστιανικής συμμαχίας (CDU/CSU), ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς υποσχέθηκε στους γερμανούς ψηφοφόρους ότι θα επαναφέρει «την αρμονία».
«Είμαστε σε θέση να ανακτήσουμε την ευθύνη στην κυβέρνηση» για πρώτη φορά από τότε που η Αγκελα Μέρκελ εγκατέλειψε το αξίωμα πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ο Μερτς.
«Σκοπεύουμε να ηγηθούμε μιας κυβέρνησης χωρίς μάχες. Θέλουμε να ηγηθούμε μιας κυβέρνησης που θα είναι και πάλι αξιόπιστη, προβλέψιμη και υπολογίσιμη».
Συντηρητικός με πιο σκληρή γραμμή από την πιο μετριοπαθή Μέρκελ, ο Μερτς έχει ωφεληθεί στις δημοσκοπήσεις από την αίσθηση μιας αέναης κρίσης από τότε που ο Σολτς ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2021, σημειώνει ο Guardian.
Ο τριμερής συνασπισμός του Σολτς, ο πρώτος στη Γερμανία, δυσκολεύθηκε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην ασφάλεια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αλλά επειδή έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία -ακόμη και αν η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CDU/CSU) κερδίσει τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου- ο Μερτς θα πρέπει να αναζητήσει τουλάχιστον ένα ακόμα κόμμα ως εταίρο.
Το CDU/CSU βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με σχεδόν 33%, πολύ μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς με περίπου 16%.
Η Ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζεται ως παρίας από τα κυρίαρχα κόμματα, συγκεντρώνει 18%, ενώ οι Πράσινοι συγκεντρώνουν περίπου 13%.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και η λαϊκιστική Συμμαχία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) ακροβατούν στο όριο του 5% για την είσοδο στο Κοινοβούλιο.
Τόσο μαθηματικά όσο και ιδεολογικά, επισημαίνει ο Guardian, οι μόνες δύο επιλογές για τον Μερτς σε αυτό το στάδιο φαίνεται να είναι οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι Πράσινοι. Αλλά αυτή την εβδομάδα, η ρητορική του έφτασε σε ένα επίπεδο πόλωσης που σπάνια παρατηρείται στη σύγχρονη γερμανική πολιτική.
Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους συζήτησης στο Κοινοβούλιο πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Μερτς κατακεραύνωσε τον Σολτς ως «αποτυχημένο ηγέτη» που ντρόπιασε τη χώρα στην ΕΕ, ενώ διαφήμισε το δικό του πρόγραμμα με φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, μειωμένες παροχές κοινωνικής πρόνοιας και πιο ισχυρή στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία.
«Στον “Φρίτζε” Μερτς αρέσει να λέει ανοησίες», σχολίασε ο Σολτς στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF τη Δευτέρα, χρησιμοποιώντας ένα υποτιμητικό προσωνύμιο για τον Φρίντριχ. Αυτό προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του Μερτς, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα ανεχτεί» τις «προσωπικές επιθέσεις» του καγκελαρίου.
Παρ’όλο που ο Μερτς έχει δηλώσει ότι θέλει να αφήσει ανοιχτές όλες τις επιλογές του για τον σχηματισμό συνασπισμού μετά τις εκλογές, το CDU/CSU έχει ξεχωρίσει τους Πράσινους ως την πιθανότερη λύση.
«Οι Πράσινοι φαίνεται να γέρνουν πολύ προς τα αριστερά -με όσα ήδη έκαναν λάθος στην οικονομική πολιτική, προφανώς όχι μόνο θέλουν να συνεχίσουν, αλλά και να τα κάνουν χειρότερα», δήλωσε παρ’όλα αυτά ο Μερτς την Τρίτη.
Είπε ότι το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει «διπλασιασμό των υψηλών φόρων, του υψηλού χρέους και της υψηλής αναδιανομής με επιδοτήσεις για τους λίγους».
«Αν αυτή είναι η οικονομική πολιτική των Πρασίνων που ο Χάμπεκ και άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν», είπε ο Μερτς, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, «τότε οι Πράσινοι απομακρύνονται από κάθε δυνατότητα συνεργασίας που μπορεί να είχαν σε μερικά θέματα».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μερτς κατά την παρουσίαση του προγράμματος της συμμαχίας τους, ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, Μάρκους Ζέντερ, επιτέθηκε σε μια πρόταση των Πρασίνων για έναν παγκόσμιο φόρο στους δισεκατομμυριούχους (την οποία στηρίζουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ) και καταδίκασε τις εκκλήσεις του κόμματος για μειωμένα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους και τις προσπάθειες για την εγκατάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην οικιακή θέρμανση.
Παρόλο που απέφυγε να ανανεώσει την υπόσχεσή του να ασκήσει βέτο σε οποιονδήποτε συνασπισμό με τους Πράσινους, κατηγόρησε το κόμμα ότι «απομακρύνεται από αυτό που θεωρούμε σωστό δρόμο».
Ο υποψήφιος των Πρασίνων για την καγκελαρία, Χάμπεκ, προειδοποίησε για τον τοξικό τόνο που διακατέχει τη γερμανική πολιτική συζήτηση, σημειώνοντας ότι είναι απερίσκεπτο να δημιουργούνται εχθροί από αντιπάλους που μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούν μετά τις εκλογές.
«Οποιος θέλει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης, πρέπει να είναι σε θέση να φέρει κοντά διαφορετικά συμφέροντα» και να ξεχάσει τη μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του, δήλωσε ο Χάμπεκ. «Αυτό θα καθορίσει τη μελλοντική του επιτυχία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News