• Ο Παύλος και ο Νικόλαος θέλουν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά θα πρέπει να αποδεχτούν ένα σημαντικό πράγμα

    Καθώς τελείωσαν τα άλλα πολιτικά θέματα –εγκαινιάστηκε το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας είπε ότι θα ανακοινώσει την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας σε έναν μήνα– θα ασχοληθούμε με την πρόθεση των γιων του μακαρίτη έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου (1940-2023) να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

     

    Κατά τον «Μικροπολιτικό» των «Νέων» το πράγμα είναι σίγουρο: ο Παύλος, πρωτότοκος γιος του Κωνστανίνου, αναμένεται να προσέλθει πριν από τα Χριστούγεννα στο ληξιαρχείο Αθηνών για την αίτηση απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας, ενώ θα ακολουθήσει και ο αδελφός του, Νικόλαος. «Πριν από τα Χριστούγεννα» δεν είναι και πολλές μέρες –δύο εργάσιμες απομένουν αυτή την εβδομάδα και άλλες δύο (βάζουμε και την παραμονή που είναι ένα θέμα αν θα βρεις στο πόστο του τον ληξίαρχο) την άλλην.

     

    Για το όλο θέμα ρωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Action24, ανέφερε:

     

    «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος Βενιζέλου, και δεν υπάρχει κάτι που τους αποτρέπει να το κάνουν. Υπάρχει ο νόμος Βενιζέλου, από τη στιγμή που δεν αλλάζουμε το πλαίσιο, αν θέλει κάποιος να το ενεργοποιήσει, είναι εκεί».

     

    Στην ερώτηση πώς θα «ταυτοποιηθεί» προκειμένου να πολιτογραφηθεί Ελληνας ο Παύλος– δηλαδή τι στοιχεία θα δηλώσει – ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι ο γιος του Κωνσταντίνου θα πρέπει να επιλέξει επώνυμο και όχι τίτλο ευγενείας, καθώς αυτοί δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό Σύνταγμα.

     

    «Εχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, κατά νόμο, το επώνυμο, το οποίο είναι στοιχείο της προσωπικότητας του ανθρώπου. Το μόνο θέμα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ότι δεν έχει επώνυμο, ενώ π.χ. στην Αγγλία η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο», σημείωσε ο κ. Βορίδης, για να συμπληρώσει: «Από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτογράφηση, υπάρχει ένα ζήτημα ταυτοποίησης. Παύλος του Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας φαντάζομαι ότι υπάρχει και άλλος. Σε άλλα Συντάγματα αναγνωρίζονται οι τίτλοι ευγενείας, επομένως εκεί θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα “Παύλος, Πρίγκιψ της Δανίας, του Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας”, αυτό ταυτοποιείται. Εδώ εκ του Συντάγματος έχουμε απαγόρευση των τίτλων ευγενείας. Αρα η πρόσληψη του επωνύμου είναι στοιχείο της ταυτότητας του ατόμου» εξήγησε.

     

    Το ενδιαφέρον είναι γιατί ξαφνικά οι γιοι του Κωνσταντίνου θυμήθηκαν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Ο Παύλος είναι 57 ετών και ο Νικόλαος είναι 55 –αλλά ποτέ δεν είναι αργά, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι μπορεί κάποιος να τους προτείνει να ασχοληθούν με την πολιτική καθώς στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει ρευστότητα.

     

    Προτού φτάσουμε ως εκεί βέβαια, οι γιοι του έκπτωτου βασιλιά θα πρέπει να έχουν αποδεχτεί κάποια πράγματα, το εξής ένα δηλαδή: ότι το πολίτευμα της χώρας της οποίας θέλουν μεσήλικες όντες να αποκτήσουν την ιθαγένεια, είναι αυτό της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

     

    Διότι οι δύο θα πρέπει να ζητήσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 6 του νόμου για την τέως βασιλική οικογένεια που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1994 –του νόμου Ευάγγελου Βενιζέλου που επικαλέστηκε και ο κ. Βορίδης– ο οποίος όριζε τρεις προϋποθέσεις για να τους αναγνωριστεί η ιθαγένεια:

     

    «Να διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974».

     

    Να δηλωθεί «ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου, παραίτηση από κάθε είδους διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται με την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου».

     

    Να εγγραφούν «στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους με όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμον στοιχεία ταυτότητας».

     

    Το να αποδεχτούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974 και το πολίτευμα της Προεδρευομένης Δημοκρατίας δεν είναι απλό πράγμα.

     

    Διότι ο μπαμπάς τους δεν είχε αποδεχτεί το τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα. Ελεγε ο Κωνσταντίνος, σε συνέντευξή του το 2016: «Δεν υπάρχει τέλος και δεν υπάρχει αρχή. Εγώ βλέπω την όλη υπόθεση αυτή να εξελίσσεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Αυτοί αποφασίζουν τι θέλουν, αυτοί αποφάσισαν δύο φορές αν θυμάμαι καλά, να επαναφέρουν τη βασιλεία αφού είχε φύγει. Τώρα, αν τη θέλουν, πάλι δικό τους δικαίωμα είναι»…

  • «Σχεδόν έτοιμο» το βιβλίο του Κασσελάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ - τι θα περιλαμβάνει

    Αν αναρωτιέστε τι κάνει αυτή η ψυχή ο Στέφανος Κασσελάκης, πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, να πούμε ότι επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από κάποιες μέρες που πέρασε στις ΗΠΑ, όπου όμως δεν παρέμεινε ανενεργός: την Τρίτη κάλεσε –μέσω Instagram φυσικά– τα μέλη και τους φίλους του ΚΙΔΗ να επιλέξουν και το έμβλημα του κόμματος: «Εσείς επιλέξατε το όνομά μας κι ήρθε η ώρα να επιλέξετε το έμβλημα ενός Κινήματος που θα γράψει ιστορία στον τόπο μας», ανέφερε ο πρόεδρος.

     

    Αλλά το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο το έμβλημα. Είναι ότι ο κ. Κασσελάκης όντως ετοιμάζει βιβλίο για τα όσα έζησε έναν χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μολονότι κάποιοι σύντροφοί του στο νέο πολιτικό εγχείρημα τού συνέστησαν να αναβάλει τη συγγραφή, με το επιχείρημα ότι «οι αρχηγοί κομμάτων δεν γράφουν τέτοια βιβλία», εκείνος εμφανίζεται να έχει ήδη προχωρήσει πολύ.

     

    Εγραψε χαρακτηριστικά η Μυρτώ Λιαλιούτη στα «Νέα» για το εν λόγω πόνημα: «Σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμο, λένε όσοι γνωρίζουν, παρότι ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας βρίσκεται στο εξωτερικό – και αυτό σημαίνει πως ούτε η έκδοσή του θα αργήσει πολύ».

     

    Εντάξει, δεν είναι ότι ο κ. Κασσελάκης έχει γίνει ξαφνικά Χέμινγουεϊ και ιδρώνει πάνω από μια γραφομηχανή, υπάρχουν άνθρωποι για αυτές τις δουλειές. Αλλά το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι στο βιβλίο λέγεται ότι θα υπάρχουν και μηνύματα που το επίμαχο διάστημα της προεδρίας του έστελναν οι πρώην σύντροφοί του που τότε ήταν σκέτο σύντροφοί του.

     

    Που σημαίνει ότι μόλις κυκλοφορήσει το βιβλίο, στους πρώτους μήνες του χρόνου όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν, θα γίνει το αγαπημένο ανάγνωσμα όλων των πρωινών ενημερωτικών εκπομπών της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για όσους τον αγκάλιαζαν ως πρόεδρο αλλά τελικά έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνουν αυτοί κάτι αντίστοιχο.




text
  • «Νόμιμος στρατιωτικός στόχος» οι Times του Λονδίνου κατά τον Μεντβέντεφ, που απειλεί τους δημοσιογράφους της εφημερίδας. Αλήθεια. Αυτός ξέρει ότι πλέον το Λονδίνο θα το βλέπει μόνο από φωτογραφίες;


    18 Δεκεμβρίου 2024, 22:27