Την ημέρα που είμαστε καλεσμένοι του Αντριέν και της Μοργκάν για βιετναμέζικο φο, σκέφτηκα η δική μου συνεισφορά να είναι ένας χαλβάς, κατά προτίμηση με κακάο και χυμό πορτοκαλιού, που είναι ο αγαπημένος μου. Συνήθως τον κάνω με σησαμέλαιο, που έχει ξηροκαρπάτη γεύση και του ταιριάζει πολύ. Ομως δεν βρήκα στη Ρόδο, οπότε τον έκανα με ένα απαλό ελαιόλαδο. Εγινε καταπληκτικός. Και όλοι συμφώνησαν ότι ήταν το τέλειο γλυκό μετά τη βιετναμέζικη σούπα.
Η παραδοσιακή συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά (έχουμε πολλούς όπως θα δείτε με ένα κλικ εδώ)είναι μια απλή αριθμητική πρόοδος, που δεν την ξεχνάς. 1:2:3:4. Δηλαδή 1 ποτήρι ελαιόλαδο, 2 ποτήρια σιμιγδάλι, 3 ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό.
Αλλά έχοντας μάθει πια να τρώμε πιο άγλυκα τα γλυκά μας, μειώνω τη ζάχαρη κατά ένα ποτήρι και η σειρά γίνεται 1:2:2:4. Δοκιμάζοντας, μείωσα και την ποσότητα του ελαιολάδου κατά ¼, πρόσθεσα επίσης χυμό πορτοκαλιού, μανταρινιού και λεμονιού (1 ποτήρι χυμός + 3 ποτήρια νερό), 4 κ.τ.σ. κακάο, και καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού, μανταρινιού και λεμονιού. Και στο τέλος στόλισα το γλυκό με φετούλες φρέσκου πορτοκαλιού που το δρόσισαν ευχάριστα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News