632
| CreativeProtagon

Μερικές αλήθειες για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 15 Δεκεμβρίου 2024, 09:50

Μερικές αλήθειες για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Αντώνης Πανούτσος Αντώνης Πανούτσος 15 Δεκεμβρίου 2024, 09:50

Ενα κλασικό στοιχείο των επιτυχημένων μεταγραφών στο ποδόσφαιρο είναι ο παίκτης που έρχεται στην Ελλάδα να νιώθει ότι έκανε ένα βήμα μπροστά στην καριέρα του. Και να το δείχνει. Ακόμα και αν ο τρόπος που το δείχνει είναι σαν να προσπαθεί να διορθώσει δηλώσεις που έκανε στο παρελθόν.

Η ανάρτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ανήκει σε μια τέτοια κατηγορία. Το «Οι Ελληνες έχουν δείξει ανθεκτικότητα. Την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα αυτοπροσδιορίστηκε με την αποφασιστικότητά της να οικοδομήσει μια οικονομία που αναπτύσσεται όσο ποτέ στο παρελθόν», που γράφει σε πρόσφατη ανάρτησή της, είναι ένα μήνυμα ότι οι αναφορές της για μια Ελλάδα τσαμπατζήδων ανήκουν στο 2015. Και ότι θέλει να μπει με το δεξί στον νέο της ρόλο.

Τον οποίο αντιλαμβάνεται φιλόδοξα γράφοντας «θέλω να υλοποιήσω μια ατζέντα βασισμένη στην καινοτομία, την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη».

Η διαφορά ανάμεσα σε μια ρουτινιάρικη δήλωση για την παραδοσιακή φιλία των δύο χωρών και σε μια δήλωση για ανάπτυξη είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν διπλωμάτη καριέρας και μια συνεργάτιδα του Τραμπ που αντιλαμβάνεται την πολιτική σαν «put your money where your mouth is».

Οσο για την επιλογή, γίνεται περισσότερο καταληπτή εάν συνυπολογιστεί ότι ο Τραμπ είναι ο κατεξοχήν anti-establishment πρόεδρος και πρώτα θα φροντίσει να ικανοποιήσει τους πολιτικούς του φίλους και μετά κάποιους διπλωμάτες καριέρας. Αλλωστε στην Αμερική η ανταμοιβή στελεχών που βοήθησαν στην εκλογή ενός προέδρου με πρεσβευτικές θέσεις έχει μακρόχρονη ιστορία.

To 1937 ο Τζόζεφ Κένεντι, πατέρας του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, έγινε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία. Το βασικό προσόν του Τζόζεφ Κένεντι ήταν ότι είχε ενισχύσει το κόμμα των Δημοκρατικών και την καμπάνια του Φραγκλίνου Ρούζβελτ για την προεδρία. Το μειονέκτημα. η παντελής έλλειψη πολιτικού αισθητηρίου. Σε σημείο να ενημερώσει την κυβέρνηση ότι η Βρετανία στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ήταν καταδικασμένη σε ήττα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να εμπλακούν στον πόλεμο.

Επίσης, αν το παρελθόν της Γκίλφοϊλ βαρύνεται με καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, του Τζόζεφ Κένεντι βαρυνόταν με εσωτερική πληροφόρηση από το χρηματιστήριο. Ετσι, λίγο πριν το Κραχ του 1929, πούλησε τις μετοχές του. Ακόμα χειρότερα, είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο ποτών την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Οπως και ότι ήταν ο βασικός προμηθευτής ποτών του περίφημου «Cotton Club» και συνεργάτης του Φρανκ Κοστέλο, αλλά και άλλων οικογενειών της μαφίας, που το 1960 βοήθησαν την προεκλογική εκστρατεία του Τζον Κένεντι.

Επίσης, ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, στέλεχος της προεκλογικής καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών του Τραμπ, δεν αντικαθιστά διπλωμάτη καριέρας, αλλά τον Τζόρτζ Τσούνη, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και επιλογή του Μπάιντεν. Αλλωστε η ανάγκη για σκληρούς διπλωμάτες καριέρας όπως ο Τζέφρι Πάιατ, που πριν έρθει στην Ελλάδα μετρούσε 26 χρόνια προϋπηρεσίας, τελείωσε μαζί με την κρίση. Κάποιος μπορεί να το διακρίνει και από την εικόνα της αμερικανικής πρεσβείας.

Η αμερικανική πρεσβεία, έργο σε σχεδίαση του Βάλτερ Γκρόπιους που ξεκίνησε ως bauhaus και υπό τον φόβο των μπαζούκας της τρομοκρατίας κατέληξε να είναι bunker, επανάκτησε στοιχεία της αρχικής της μορφής. Μπορεί να μην έχει τα υπέροχα πρανή που είχε τη δεκαετία του ’60, αλλά τουλάχιστον δεν έχει την εικόνα του ’80 και ’90, όταν έμοιαζε με οχυρό που περιμένει επίθεση τεθωρακισμένων. Ταυτόχρονα τελείωσε και ο  αντιαμερικανισμός της Αριστεράς, που είχε ξεκινήσει με το τέλος του Εμφυλίου ως κίνημα, για να ολοκληρωθεί το 2023 με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ως ανέκδοτο.

Ετσι, η θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, περισσότερο από πόστο αιχμής, μοιάζει με θέση πάρκινγκ πολιτικών φίλων των προέδρων. Με την αίσθηση ότι θα ζήσουν κάποια ευτυχισμένα χρόνια στη χώρα όπου τους έστειλαν, χωρίς να διαχειριστούν κρίσεις.

Προφανώς, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το μέλλον. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα έχει μπει από πλευράς Αμερικής στην κατηγορία του easy posting. Εκεί που τα no news are good news και η τοποθέτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ρόλο της πρέσβειρας των ΗΠΑ απλά το επιβεβαιώνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...