Το περίφημο rebranding του Αλέξη Τσίπρα, μια προσπάθεια πολιτικής αναβάπτισης μετά τις συντριβές του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 και την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος, συνεχίστηκε την Παρασκευή με την παρέμβασή του στο συνέδριο του «Βήματος» για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
«Οταν φεύγεις από την ενεργό δράση δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθεσαι βουβός και σιωπηλός. Δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τη θέση του πρώην πρωθυπουργού» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, βέβαια, μέχρι πρότινος τηρούσε σιγή ιχθύος για τα του (κατεστραμμένου) οίκου του, του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να απωλέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν αποφάσισα να αποσυρθώ σε κάποιο μοναστήρι» συμπλήρωσε προσπαθώντας να βάλει και λίγο χιούμορ στην αυτοαναφορικότητα.
Μάλιστα, φλερτάροντας με τη γνωστή πια ρήση μεγαλείου του Ταλεϋράνδου που δήλωνε «στη διάθεση των γεγονότων», ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προς το παρόν είναι ένας απλός και βουβός κοινοβουλευτικά βουλευτής της Α’ Πειραιώς, έφτασε στο σημείο να εξηγήσει τις παρεμβάσεις του με το εξής: «Η επικαιρότητα σε κυνηγά όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες δρώντες»!
Παράλληλα περιέγραψε τις δικές του θέσεις για σειρά ζητημάτων, τόσο για το εγχώριο όσο και για το διεθνές status quo. Δεν άφησε εκτός κάδρου κριτικής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ αναφέρθηκε και στις ζυμώσεις (;) στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.
Σχετικά με το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για «ευτελισμό του θεσμού», καθώς δεν εξηγεί γιατί δεν συνεχίζει σε δεύτερη θητεία η νυν Πρόεδρος, ενώ παράλληλα μειώνει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων στις 120, αψηφώντας τον «ιδιαίτερο συμβολισμό» που έχει το αξίωμα του Προέδρου.
Οσον αφορά τα της Κεντροαριστεράς ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη, τόσο για τη χώρα όσο και για το πολιτικό σύστημα, να υπάρχει «σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση» και σημείωσε πως το θέμα δεν είναι η «επανασυγκόλληση», αλλά σε πρώτη φάση η «συνεννόηση σε κοινοβουλευτικό και προγραμματικό επίπεδο» προκειμένου να υπάρχει μια «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».
Ο κ. Τσίπρας, αποκήρυξε την ιδέα ενός Λαϊκού Μετώπου όπως αυτό που γεννήθηκε στη Γαλλία, διότι, όπως απεφάνθη, «κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα δικά της χαρακτηριστικά».
Σε σχέση με το πρόσφατο ραντεβού Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την… απογοήτευσή του. «Δεν είμαι ευτυχής με την εικόνα του Πρωθυπουργού με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση ότι με τις συναινέσεις πάει μπροστά η χώρα. Η χώρα πάει μπροστά και με τις συγκρούσεις. Η αντιπολίτευση έχει σημασία: αντιπολίτευση σοβαρή, συγκροτημένη, ισχυρή, εμπεριστατωμένη».
Παραδέχθηκε, πάντως, πως «είναι λίγο οξύμωρο αυτό που συμβαίνει», μιας και «δεν είχαμε αντιπολιτεύσεις που έπεφταν, αλλά κυβερνήσεις. Εχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έκανε τίποτα για να ανέβει, ήταν στάσιμη. Αρα νομίζω ότι θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News