613
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Χακάν Φιντάν στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, στην Αγκυρα | ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Pool via REUTERS

Φιντάν σε Μπλίνκεν: Προτεραιότητά μας η σταθεροποίηση της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2024, 13:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/12/2024, 16:30
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Χακάν Φιντάν στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, στην Αγκυρα
|ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Pool via REUTERS

Φιντάν σε Μπλίνκεν: Προτεραιότητά μας η σταθεροποίηση της Συρίας

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2024, 13:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/12/2024, 16:30

Η Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντονι Μπλίνκεν με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησε με τον αμερικανό ομόλογό του τον πιθανό ρόλο της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των περιφερειακών παραγόντων για το μέλλον της Συρίας.

«Προτεραιότητά μας είναι η σταθεροποίηση της Συρίας. Είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας να μην βρει χώρο η τρομοκρατία, να μην κυριαρχήσουν εκεί το Ισλαμικό Κράτος και το PKK. Συζητήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά, ποιες είναι οι κοινές ανησυχίες», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τη δίνη της βίας που δεν σταματά. «Συμφωνήσαμε για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει άλλωστε στην περιοχή, τόσο από την Αμερική, όσο και από την Τουρκία μαζί με τους άλλους συνεργάτες, μια έντονη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, αλλά δυστυχώς η δίνη της βίας στην περιοχή δεν σταματά. Το Ισραήλ συνηθίζει να σκοτώνει τους αμάχους. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε το συντομότερο δυνατόν», διευκρίνισε.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης, όπως είπε, τα διμερή θέματα, «ιδίως η αμυντική βιομηχανία», και επισήμανε ότι ο Μπλίνκεν πιθανότατα πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη στην Αγκυρα ως υπουργός Εξωτερικών.

Του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη μελλοντική του ζωή και τον ευχαρίστησε για το έντονο πρόγραμμά που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανεμφανιστεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ.

«Η χώρα μας εργάστηκε πολύ σκληρά και έδωσε πολλά επί πολλά χρόνια για να διασφαλίσει την εξάλειψη του εδαφικού χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, για να διασφαλίσει ότι αυτή η απειλή δεν θα σηκώσει πάλι κεφάλι» δήλωσε ο Μπλίνκεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου. «Και είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες», σημείωσε.

Ο αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε και αυτός στο ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι «στις συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Ερντογάν και με τον υπουργό Φιντάν μιλήσαμε για την επιτακτική ανάγκη η Χαμάς να πει το “ναι” στη συμφωνία, που θα μπορούσε να βοηθήσει να υπάρξει επιτέλους ένα τέλος σ’ αυτό το θέμα».

«Εκτιμάμε πολύ τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία στο να χρησιμοποιήσει τη φωνή της μαζί με τη Χαμάς, προσπαθώντας να υπάρξει αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο Μπλίνκεν.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ιράκ

Μετά την Αγκυρα, ο Μπλίνκεν πήγε στη Βαγδάτη και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ σε μία επίσκεψη, η οποία δεν είχε αναγγελθεί προηγουμένως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς ο αμερικανός ΥΠΕΞ επιδιώκει να συντονίσει μια περιφερειακή προσέγγιση για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε την περιοδεία του την Πέμπτη από την Ιορδανία.

Στο Ιράκ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Μοχάμεντ αλ Σουντανί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν στη Βαγδάτη «θα τονίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στη στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ιράκ και στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την κυριαρχία του Ιράκ».

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ιράκ δεν ανακοινώθηκε παρά μόνο αφού συνάντησε τον Σουντανί.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον βλέπει αυτή τη στιγμή ως ευκαιρία για να απωθήσει περαιτέρω την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

Το Ιράκ, του οποίου ηγείται ένας συνασπισμός κυρίως σιιτικών πολιτικών κομμάτων και ενόπλων οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν, αποτελεί έναν μεγάλης σημασίας παράγοντα στον αποκαλούμενο από το Ιράν, Αξονα Αντίστασης, που περιλαμβάνει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Το Ιράκ επέλεξε να μην επιτρέψει σε σιιτικές πολιτοφυλακές να επέμβουν στη Συρία, καθώς σουνίτες αντάρτες έκαναν την προέλασή τους καταλαμβάνοντας μέσα σε λίγες μέρες τη Δαμασκό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...