Το «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας όλων των επιδόσεων αποφάσεων ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται σε δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών ανά τη χώρα, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής υπό τον Πρωθυπουργό.
Οπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται αιτήματα ασύλου και να τα αξιολογεί. Προσώρας, όμως, όπως τονίζεται, δεν θα εκδίδονται αποφάσεις έως ότου κατασταλλάξουν τα πράγματα στη Συρία.
Η σχετική ανακοίνωση από το κυβερνητικό εκπρόσωπο για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή αναφέρει:
Συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες.
Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους.
Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε πως η κατάσταση στη Συρία μετά την ανατροπή του Ασαντ είναι εξαιρετικά ρευστή και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα. «Οφείλουμε -είπε- να παρακολουθούμε, να διαβλέπουμε τις εξελίξεις, να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις καταστάσεις, να έχουμε έναν ενεργό ουσιαστικό ρόλο. Και από κει και πέρα, θα επανεκτιμούμε διαρκώς την κατάσταση».
Οπότε και η χορήγηση ασύλου, τόνισε, «είναι ένα θέμα το οποίο ακόμα επηρεάζεται από την κατάσταση στη Συρία, η οποία δεν είναι διαμορφωμένη, βρίσκεται σε δυναμική εξέλιξη. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνέργεια με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως με τη συνέργεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Την κατάσταση στη Συρία «παρακολουθεί στενά, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους δρώντες στην περιοχή και ιδίως με τις χώρες του αραβικού κόσμου. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μία πάρα πολύ έντονη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην περιοχή αυτή. Όπως γνωρίζετε, σε λιγότερο από 20 ημέρες η Ελλάδα αναλαμβάνει μία εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική θέση, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκεί όπου στην πραγματικότητα θα διαμορφωθεί η νέα τάξη της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας», κατέληξε στην αναφορά του για την επόμενη ημέρα στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News