Μία μέρα μετά τη νέα επίθεση Σαμαρά στο πρόσωπό του, ως βασικού οδηγού και εκφραστή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας («σβήνονται οι κόκκινες γραμμές μας, γι’ αυτό και μόνον έπρεπε ο υπουργός Εξωτερικών να πάει σπίτι του», είπε στην ομιλία του την Πέμπτη ο πρώην πρωθυπουργός), ο Γιώργος Γεραπετρίτης κλήθηκε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, να δώσει τη δική του απάντηση στα όσα του καταλογίζει ο πρώην πρωθυπουργός (και οι λοιποί επικριτές του) ως προς την εξέλιξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τους όρους υπό τους οποίους αυτός διεξάγεται τους τελευταίους μήνες – στο ερώτημα δηλαδή «τι συζητάνε κάθε τόσο οι Γεραπετρίτης-Φιντάν;» που έθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.
«Η Ελλάδα –το έχω πει επανειλημμένως και θα το επαναλάβω– συζητεί μόνον το θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας. Δεν θεωρεί ότι υφίσταται κανένα άλλο ζήτημα και δεν θα θέσει ποτέ στην ατζέντα του διαλόγου ζητήματα κυριαρχίας», επέμεινε κατ’ αρχήν ο υπουργός Εξωτερικών, αρνούμενος να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο για τον πρώην πρωθυπουργό.
«Δεν θα κάνω σχόλιο προφανώς για τον κύριο Σαμαρά. Ο κύριος Σαμαράς έχει την ιστορική του διαδρομή και θα αξιολογηθεί και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Εγώ θα μιλήσω για τη δική μου θέση. Και η δική μου θέση είναι πάρα πολύ απλή και πάρα πολύ συγκεκριμένη. Εγώ παράγω και θέτω στην κρίση της Βουλής και του ελληνικού λαού τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία έχουν προκύψει από τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Και τα οποία είναι ότι έχουμε επιστρέψει σε μία περίοδο σχετικής ομαλότητας», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης αποφεύγοντας να απαντήσει επί προσωπικού, για να περάσει στην ουσία της απάντησής του: ότι η Αθήνα δεν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με φοβικό σύνδρομο.
«Τα νησιά μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μία κατάσταση να μη λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου. Εχουμε αναπτύξει το αποτύπωμα της ελληνικής διπλωματίας περισσότερο από ποτέ. Δεν έχουμε κανένα φοβικό σύνδρομο. Δεν μας κατατρέχει το φοβικό σύνδρομο ότι θα πρέπει ως αδύνατοι να προσέλθουμε στη συζήτηση», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Εχουμε πολύ μεγάλη ισχύ για να το πράξουμε αυτό, υπηρετούμε μία πολιτική, η οποία, ξέρετε, δεν είναι δική μου. Εγώ –σημείωσε εκ νέου– «εφαρμόζω την πολιτική η οποία τίθεται με την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού από το Υπουργικό Συμβούλιο και από το ΚΥΣΕΑ. Αρα, είναι μία συλλογική πολιτική της κυβέρνησης. Και εν πάση περιπτώσει, να σας πω και κάτι τελευταίο. Δεν μπορώ να απαντώ σε θέσεις οι οποίες δεν ερείδονται σε κάποιο συγκεκριμένο αντικειμενικό δεδομένο. Η σκέψη ότι, ξέρετε, επειδή συζητώ επί πολλή ώρα με έναν υπουργό –μα τι συζητάει ο υπουργός– δεν απαντάται σε αυτό το επίπεδο. Οπως δεν απαντάται και ότι διαβλέπουμε ότι θα υπάρξει υποχώρηση. Θα είμαι σαφής. Μπορεί ο καθένας να έχει την αντίληψή του για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα. Υπάρχει μια νομιμοποιημένη κυβέρνηση που μέσα από τα συλλογικά της όργανα θα ασκήσει τη στρατηγική της και θα κριθεί εν τέλει από τον ελληνικό λαό. Εμείς θα πορευθούμε στη βάση αυτή. Δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ, καμία απολύτως υποχώρηση. Η σκέψη, όμως, ότι με ανέξοδες πολεμικές ιαχές ή με μία δογματική ακινησία, ως δια μαγείας, θα λυθούν τα προβλήματα που δεν λύθηκαν για πενήντα χρόνια, αποτελεί απλώς μία φενάκη», απάντησε στον Αντώνη Σαμαρά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Οσον αφορά τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η κατάσταση μετά την πτώση Ασαντ είναι εξαιρετικά νωπή και ρευστή και για τον λόγο αυτό, τόνισε, θα έπρεπε να αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα.
«Είχαμε την πτώση του καθεστώτος Aσαντ, ενός καθεστώτος, το οποίο κατά τη διάρκεια της αυταρχικής του διαδρομής δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην περιοχή. Έχουμε όμως και μία χώρα, η οποία μαστίζεται από έξωθεν παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλη πίεση στους πολίτες. Εκείνο, το οποίο, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να διαμορφώνεται είναι μία de facto κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από ομάδες ισλαμιστών, οι οποίες έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της κυριαρχίας του κράτους. Παραμένουν οι θύλακες των Κούρδων, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί βορειοανατολικά. Και βεβαίως, υπάρχουν οι ρωσικές βάσεις στη Μεσόγειο. Είναι μία πραγματικότητα ότι οι χώρες, οι οποίες επί μακρόν ασκούσαν επιρροή, είτε μέσω χρηματοδότησης είτε μέσω ισχύος, προσπαθούν να επιβάλουν τη συμμετοχή τους», περιέγραψε συνοπτικά ο κ. Γεραπετρίτης που απάντησε και στο ερώτημα για το κατά πόσον ο ρόλος τοποτηρητή που διαδραματίζει η Τουρκία στη Συρία διά των ενεργουμένων της, ενδέχεται να έχει αποτύπωμα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
«Η λογική του κατά πόσον θα επηρεαστεί η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, νομίζω ακόμα ότι είναι αρκετά πρόχειρο να το αξιολογήσουμε. Εκείνο, το οποίο πάντοτε αναφέρω είναι ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αυτή τη στιγμή την ισχύ, έτσι ώστε να μην ετεροκαθορίζεται. Αξιολογούμε, βεβαίως, και τη θέση και τη στάση της Τουρκίας στην περιοχή. Επαναπροσδιορίζουμε, αλλά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το σημαντικό, πάνω απ’ όλα, είναι να ενισχύουμε τη δική μας διεθνή διπλωματική θέση, έτσι ώστε πάντοτε να συζητούμε από θέση ισχύος.
»Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μία πάρα πολύ έντονη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής. Εχουμε ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην περιοχή αυτή. Οπως γνωρίζετε, σε λιγότερο από 20 ημέρες η Ελλάδα αναλαμβάνει μία εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική θέση, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκεί όπου στην πραγματικότητα θα διαμορφωθεί η νέα τάξη της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News