Η νέα προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα φέρει διάφορα και ανάμεσα σε αυτά, θα φέρει και την αναβίωση των θεωριών συνωμοσίας για τη δολοφονία Κένεντι.
Στις 12.30 μ.μ. στις 22 Νοεμβρίου 1963, ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι πέφτει νεκρός από σφαίρες, σε αυτοκινητοπομπή, στο Ντάλας. Οι εικασίες για το ποιος ήταν πίσω από τη δολοφονία ξεκίνησαν σχεδόν από τη στιγμή που τον χτύπησαν οι σφαίρες στην πλάτη και στο κεφάλι και συνεχίζουν να αντηχούν 61 χρόνια αργότερα, από τις πιο σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου, μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας.
«Την ημέρα που πέθανε ο αδελφός του, το πρώτο τηλεφώνημα του πατέρα μου ήταν στον αξιωματικό υπηρεσίας της CIA, στο Λάνγκλεϊ», είπε ένας από τους γιους του Ρόμπερτ Κένεντι στον σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν, σε ένα ντοκιμαντέρ του 2021. «Και τους ρώτησε: Είναι υπεύθυνοι οι δικοί σας για αυτήν τη φρίκη;».
Την εποχή εκείνης της συνέντευξης, γράφουν οι Times, ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ (RFK Jr) ήταν γνωστός κυρίως για τη διάσημη οικογένειά του, τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό του και την εκστρατεία του ενάντια στα εμβόλια, αλλά και ο ίδιος ισχυριζόταν από καιρό ότι η CIA σκότωσε τον θείο του.
Τώρα που είναι υποψήφιος για μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση και βρίσκεται πολύ κοντά στον μελλοντικό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θέλει επιτέλους να προσπαθήσει να το αποδείξει.
Το Axios ανέφερε ότι ο RFK Jr, ο οποίος είναι ο εκλεκτός του Τραμπ για το υπουργείο Υγείας, ασκεί πιέσεις για να διοριστεί η νύφη του, Αμαρυλλίς Φοξ Κένεντι, αναπληρώτρια επικεφαλής της CIA, ώστε να αποκαλύψει τον ιστό των συνωμοσιών που πιστεύει ότι περιβάλλουν τη δολοφονία του θείου του.
Η αρχική έρευνα της Επιτροπής Γουόρεν για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι διαπίστωσε ότι ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ έδρασε μόνος. Ωστόσο, η έλλειψη προφανούς κινήτρου και ο θάνατος του Οσβαλντ από το χέρι του Τζακ Ρούμπι, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του προέδρου, έχουν τροφοδοτήσει αμέτρητες συνωμοσιολογίες όλα αυτά τα χρόνια.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί, όπως επισημαίνουν οι Times, είναι καχύποπτοι για τα επίσημα αρχεία: Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup, πέρυσι, διαπίστωσε ότι το 65% των Αμερικανών δεν πιστεύει ότι ο Οσβαλντ έδρασε μόνος…
Πολλές από τις εικασίες περιστρέφονται γύρω από έναν πιθανό συνεργό του Οσβαλντ. Μια επίλεκτη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, το 1976, ερεύνησε εκ νέου τη δολοφονία και διαπίστωσε ότι υπήρχε «πιθανώς» κάποιου είδους συνωμοσία που αφορούσε έναν δεύτερο δολοφόνο ο οποίος βρισκόταν κοντά στο σημείο από όπου πέρασε το αυτοκίνητο του Κένεντι. Αυτή η αναφορά αργότερα απαξιώθηκε, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τις ατελείωτες εικασίες.
Ενας από τους πιο εξέχοντες οπαδούς των θεωριών αυτών είναι ο Ολιβερ Στόουν, του οποίου η ταινία «JFK», του 1991, δραματοποίησε τη θεωρία ότι η CIA ενορχήστρωσε τη δολοφονία, επειδή ο Κένεντι είχε απειλήσει να διαλύσει την υπηρεσία μετά την καταστροφική εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα.
Αλλες θεωρίες ενοχοποιούν την Κούβα, η οποία υποτίθεται ότι ήθελε να εκδικηθεί τις προσπάθειες της CIA να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο, αλλά και τη μαφία, που υποτίθεται ότι εξοργίστηκε από τις προσπάθειες εξάλειψης του οργανωμένου εγκλήματος υπό τη διοίκηση του Κένεντι.
Ο RFK Jr δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης πέρυσι ότι «υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι η CIA συμμετείχε στη δολοφονία του θείου του».
Το κίνητρό τους, είπε ο ίδιος, θα μπορούσε να είναι η απροθυμία του JFK να στείλει περισσότερα στρατεύματα στην κλιμακούμενη σύγκρουση στο Βιετνάμ. Στην ίδια συνέντευξη, υποστήριξε ότι υπήρχαν «πολύ πειστικά, αλλά έμμεσα» στοιχεία ότι η CIA συμμετείχε επίσης στη δολοφονία του πατέρα του, Ρόμπερτ Κένεντι, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Λος Αντζελες το 1968, στη διάρκεια της εκστρατείας του για την προεδρία.
Η ευρύτερη οικογένεια των Κένεντι, παραδοσιακοί Δημοκρατικοί, πάντα κρατούσε αποστάσεις από τις θεωρίες αυτές, γράφουν οι Times, και πέντε από τα αδέλφια του RFK Jr κατήγγειλαν την υποστήριξη του αδερφού τους στον Τραμπ, αποκαλώντας την «προδοσία των αξιών του πατέρα μας και της οικογένειάς μας».
Είπαν ότι ήταν «το θλιβερό τέλος μιας θλιβερής ιστορίας». Στην πραγματικότητα, είναι η αρχή μιας περιόδου μεγάλης επιρροής για έναν άνθρωπο που κάποτε απορρίφθηκε συλλήβδην για την προώθηση συνωμοσιών για τα εμβόλια, το HIV/AIDS και τον κορονοϊό.
Η οικογενειακή κόντρα συνεχίζεται. Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, ο εγγονός του JFK, Τζακ Σλόσμπεργκ, ο οποίος μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών φέτος, ισχυρίστηκε στο X ότι ο RFK Jr είναι «προφανώς ρώσος κατάσκοπος. Ολοι νομίζετε ότι αστειεύομαι. Χαχαχαχα». Αναφέρθηκε στην ιστορία του Axios για τη Φοξ Κένεντι, αλλά δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό του.
Η 44χρονη Φοξ Κένεντι ήταν κάποτε μυστική πράκτορας της CIA, με βασικό αντικείμενο την προσπάθεια να μην πέσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής σε λάθος χέρια. Η βιτρίνα της ήταν το επάγγελμα του συμβούλου Τέχνης και χρησιμοποίησε αυτό το κάλυμμα για να συναντά εμπόρους όπλων, τζιχαντιστές και άλλους εξτρεμιστές.
Το 2018 παντρεύτηκε τον γιο του RFK Jr, Μπόμπι Κένεντι Γ’. Στη συνέχεια εργάστηκε ως διευθύντρια στην προεδρική εκστρατεία του πεθερού της, η οποία έληξε τον Αύγουστο, όταν εκείνος συμφώνησε να στηρίξει τον Τραμπ.
Το αφήγημα του RFK Jr για την υγεία και την ευεξία βρήκε απήχηση σε πολλούς ψηφοφόρους και ο Τραμπ αναγνώρισε τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στη διεύρυνση της βάσης υποστήριξής του, επιβραβεύοντάς τον με μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Τραμπ φαίνεται επίσης δεκτικός στις συνωμοσίες του RFK Jr για τον θείο του.
Ο RFK Jr αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Τραμπ, μετά την απόπειρα δολοφονίας του στον Ιούλιο. Λίγο αργότερα, ο Τραμπ δεσμεύτηκε να «δημιουργήσει μια νέα ανεξάρτητη προεδρική επιτροπή για τις απόπειρες δολοφονίας» και να δημοσιοποιήσει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία Κένεντι. Την περασμένη εβδομάδα συνάντησε τη Φοξ Κένεντι για να συζητήσουν έναν πιθανό ρόλο της στις υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τους New York Times.
Ωστόσο, ο διορισμός της ως αναπληρώτριας του εκλεκτού του Τραμπ για τη CIA, Τζον Ράτκλιφ, είναι πιθανό να συναντήσει αντιδράσεις.
Αφού η Φοξ Κένεντι τελείωσε την καριέρα της ως κατάσκοπος, ηχογράφησε έναν μονόλογο για το Al Jazeera, στον οποίο μίλησε για τη σημασία της προσπάθειας να κατανοηθούν τα κίνητρα των τρομοκρατών. Το κλιπ έγινε viral και προβλήθηκε περισσότερες από 100 εκατομμύρια φορές, αλλά δεν άρεσε στη CIA.
Επίσης, δυσαρέστησε πολλούς στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών δημοσιεύοντας τα απομνημονεύματά της, με τον τίτλο «Life Undercover», το 2019, όπου μίλησε για τις εμπειρίες της στη CIA. Στη συνέχεια προσπάθησε να εκδώσει ένα δεύτερο βιβλίο, το οποίο όμως δεν πήρε την απαραίτητη άδεια, καθώς εικάζεται ότι περιείχε απόρρητες πληροφορίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News