Με ένα απλό σωσίβιο και γραπωμένη από δύο λάστιχα αυτοκινήτου. Ετσι βρήκαν οι διασώστες μια 11χρονη στα ανοιχτά της ιταλικής Λαμπεντούζα. Αυτό που δεν ήξεραν εκείνη τη στιγμή ήταν ότι η μικρή είχε περάσει έτσι τρεις ολόκληρες ημέρες μέσα στη θάλασσα και ήταν τελικά η μόνη που επιβίωσε από ένα ναυάγιο στο οποίο υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 40 άτομα.
Το κορίτσι, που κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε, είπε ότι επέβαινε σε ένα μεταλλικό σκάφος που μετέφερε 45 ανθρώπους και είχε ξεκινήσει κάποιες ημέρες νωρίτερα από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας. Καθώς το σκάφος διέσχιζε μια από τις πιο επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές στον κόσμο, όπως γράφει ο Guardian, βρέθηκε αντιμέτωπο με μια καταιγίδα, κύματα ύψους δυόμισι μέτρων και ανέμους άνω των 6 μποφόρ.
Το κορίτσι ανέφερε ότι άλλα δύο άτομα ήταν αρχικά γύρω της, αλλά «τους πήρε η θάλασσα» δύο μέρες νωρίτερα. Εκείνη εντοπίστηκε από σκάφος της γερμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Compass Collective, τα ξημερώματα της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου.
Ο Ματίας Βάιντενλούμπερτ, ο κυβερνήτης του σκάφους «Trotamar III», περιέγραψε τη διάσωση του παιδιού ως «καθαρή τύχη» αφού το πλήρωμα άκουσε τις φωνές της στο σκοτάδι. «Ηταν μια απίστευτη σύμπτωση ότι ακούσαμε τη φωνή του παιδιού με όλο τον θόρυβο του κινητήρα», είπε.
Αφού διέσωσε το κορίτσι, το πλήρωμα αναζήτησε και άλλους επιζώντες. «Ομως, μετά την καταιγίδα που κράτησε μέρες, με πάνω από 6 μποφόρ και θεόρατα κύματα, η κατάσταση ήταν απελπιστική», είπε ο γερμανός καπετάνιος, σύμφωνα με τον Guardian.
Το παιδί είχε περάσει μέρες χωρίς νερό ή φαγητό και υπέφερε από υποθερμία. Μεταφέρθηκε στη Λαμπεντούζα, όπου ο γιατρός που την περιέθαλψε ενημέρωσε τα τοπικά ΜΜΕ ότι ο αδελφός της βρισκόταν επίσης στο ίδιο σκάφος και τώρα είναι μεταξύ των δεκάδων αγνοουμένων, οι οποίοι θεωρούνται νεκροί, αν και οι έρευνες συνεχίζονταν και την Τετάρτη.
Περισσότερα από 24.300 άτομα χάθηκαν επιχειρώντας τη διαδρομή μεταξύ της βόρειας Αφρικής και της Ιταλίας ή της Μάλτας, την τελευταία δεκαετία. γράφει ο Guardian.
Οι ΜΚΟ που ειδικεύονται στην παροχή βοήθειας σε αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν αυξανόμενα εμπόδια στο έργο τους, συμπεριλαμβανομένων δικαστικών συγκρούσεων και κλιμακούμενων απειλών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν την Τετάρτη ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.
Η είδηση για τη διάσωση του παιδιού στα ανοιχτά της Ιταλίας και οι εικαζόμενοι θάνατοι 44 ατόμων ώθησαν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να επαναλάβουν τις εκκλήσεις τους προς την ΕΕ να δημιουργήσει ασφαλείς διόδους για τους πρόσφυγες. «Ακόμη και σε καταιγίδες, οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν επικίνδυνες οδούς στη Μεσόγειο», είπε η Κάτια Τέμπελ, από την Compass Collective.
Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να έχουν εναλλακτικό μέσο πρόσβασης στο σύστημα, πρόσθεσε. «Ο πνιγμός στη Μεσόγειο δεν είναι επιλογή».
Το μήνυμα επανέλαβε ο Νικόλα ντελ Αρτσιπρέτε, επικεφαλής της Unicef στην Ιταλία. «Κάθε ζωή έχει σημασία. Χρειαζόμαστε ασφαλείς διαδρομές, έρευνα και διάσωση», έγραψε στα social media. «Η προστασία των παιδιών είναι καθήκον».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News