543
Εμπιστευτικός διάλογος στο Κρεμλίνο. Πούτιν: «Μήπως έπεσε ο πληθωρισμός;» Πεσκόφ: «Οχι, πρόεδρε. Ομως έπεσε ο Ασαντ!» | REUTERS/Turar Kazangapov/File Photo

«Θα χρεοκοπήσουμε!» φωνάζουν οι βιομήχανοι στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:30
Εμπιστευτικός διάλογος στο Κρεμλίνο. Πούτιν: «Μήπως έπεσε ο πληθωρισμός;» Πεσκόφ: «Οχι, πρόεδρε. Ομως έπεσε ο Ασαντ!»
|REUTERS/Turar Kazangapov/File Photo

«Θα χρεοκοπήσουμε!» φωνάζουν οι βιομήχανοι στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:30

Προ ημερών, στην ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο μεγάλων επιχειρήσεων, ο Πούτιν είπε τα αναμενόμενα για την οικονομία της χώρας του: ότι οι κυρώσεις των Δυτικών απέτυχαν και ότι η ανάπτυξη στη Ρωσία εφέτος θα φθάσει το 4%, ξεπερνώντας πολύ τα σχετικά ποσοστά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Είναι σαφές ότι αυτά τα σχέδιά τους έχουν καταρρεύσει» είπε, εισπράττοντας ευγενικό χειροκρότημα από τους ακροατές του.

Παρά ταύτα, έγραψε η Washington Post, ένταση έχει ξεσπάσει μεταξύ της ρωσικής ελίτ και του Κρεμλίνου σχετικά με το αυξανόμενο κόστος των Δυτικών κυρώσεων στην οικονομία. Στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, που έγιναν με σκοπό την τιθάσευση του πληθωρισμού (ο οποίος προκαλείται από τις κυρώσεις και από τη διόγκωση των πολεμικών δαπανών), ενδέχεται να φρενάρουν την οικονομία το 2025.

Μπορεί να υπάρξει κύμα χρεοκοπιών παραγωγικών επιχειρήσεων, ακόμη και στον τομέας της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας. Οι βιομήχανοι προβλέπουν ότι η έκρηξη της παραγωγής που τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, με άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία αναπλήρωσης του εξοπλισμού που χάνεται στα πεδία των μαχών.

Καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να επιβάλει επιπλέον αύξηση επιτοκίων μέσα στον Δεκέμβριο, η κριτική εξαπολύθηκε ακόμη και από συνήθως επιφυλακτικά μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν. Το βασικό επιτόκιο είναι στο 21%, όμως ο πληθωρισμός παραμένει στο 9% και εκτινάσσεται υψηλότερα. Η προοπτική, συνεπώς, είναι παρατεταμένος στασιμοπληθωρισμός, ίσως και ύφεση. Η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα και θα πέσει χαμηλά, ενώ η πτώση του ρουβλίου τροφοδότησε επίσης τον πληθωρισμό.

Τα ηνία της οικονομικής κριτικής προς τον Πούτιν κρατούν ο Μπόρις Κόβαλτσουκ, γιος του τραπεζίτη της Αγίας Πετρούπολης Γιούρι Κόβαλτσουκ και επικεφαλής της χρηματοοικονομικής εποπτικής αρχής της χώρας, ο Ιγκόρ Σέτσιν, επικεφαλής του πετρελαϊκού γίγαντα Rosneft, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου RosTec, ο μεγιστάνας του χάλυβα Αλεξέι Μορντάσοφ, ιδιοκτήτης της Severstal, κ.ά. Μάλιστα, ο Τσεμέζοφ υποστήριξε ότι αν τα επιτόκια παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα, «η πλειονότητα των επιχειρήσεών μας θα χρεοκοπήσει».

Παράλληλα, η Ρωσική Ενωση Εμπορικών Κέντρων ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 200 εμπορικά κέντρα αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας εξαιτίας του υψηλού κόστους χρηματοδότησης. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι βιομήχανοι «φουσκώνουν» κάπως το θέμα των επιτοκίων, αναγνωρίζουν όμως ότι οι ανησυχίες τους έχουν πραγματική βάση.

Ταυτόχρονα, στη ρωσική αγορά αναδύεται το φαινόμενο της στάσης πληρωμών, με τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο, να έχουν καθυστερήσει την καταβολή του 19% των υποχρεώσεών τους μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου – στις μικρές επιχειρήσεις αυτό το αρνητικό μέγεθος άγγιξε το 25% την ίδια χρονική περίοδο. Συγχρόνως, το κόστος των εισαγωγών έχει αυξηθεί. Κάποιοι μιλούν ανωνύμως, έγραψαν οι Αμερικανοί, ακόμη και για «σοκ στη χώρα».

Το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και εισαγωγής αγαθών έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, η οποία είναι η πρώτη που κινδυνεύει, αφού πρέπει να παραγάγει οπλισμό, διότι το σοβιετικό στοκ σχεδόν τελείωσε. Ωστόσο η κατάσταση δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στο Κρεμλίνο. Ο Πούτιν απέρριψε την αυξανόμενη κριτική για τις αυξήσεις των επιτοκίων και στηρίζει αναφανδόν την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα. Μάλιστα, απαντά ο ίδιος στους επιχειρηματίες και στους βιομηχάνους με το πολιτικό επιχείρημα ότι προέχει η πάταξη του πληθωρισμού.

Στη Ρωσία οι τιμές των βασικών τροφίμων, όπως οι πατάτες, έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 80% εφέτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...