554
| sooc.photos / CreativeProtagon

O Xρήστος Ράμμος, οι αριστεροί τακτικισμοί και τα unfair

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 11 Δεκεμβρίου 2024, 09:01
|sooc.photos / CreativeProtagon

O Xρήστος Ράμμος, οι αριστεροί τακτικισμοί και τα unfair

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 11 Δεκεμβρίου 2024, 09:01

«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα» λέει σε μια παροιμία ο θυμόσοφος λαός, θέλοντας να δείξει την αξία της συνέπειας έως το τέλος. Ο Χρήστος Ράμμος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και σήμερα είναι πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), έγινε ευρύτερα γνωστός από την υπόθεση των υποκλοπών.

Υπόθεση σοβαρή το δίχως άλλο, που απαιτούσε αυστηρότητα και αντικειμενικότητα. Χειρίστηκε τελικά όπως έπρεπε ο κ. Ράμμος τον ρόλο του στην υπόθεση ή ενεπλάκη σε κομματικές ατζέντες και επιδιώξεις; Οι τελευταίες εξελίξεις μαρτυρούν μάλλον το δεύτερο.

Μετά την παράδοση ονομάτων στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, τον Ιανουάριο του 2023, αυτές τις ημέρες ο κ. Ράμμος ήρθε σε αντικειμενικά μη θεσμική επικοινωνία (εφόσον παραμένει πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής) με τη Νέα Αριστερά, κόμμα στο οποίο έχουν καταλύσει κορυφαίοι υπουργοί της πλέον εχθροπαθούς κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης.

Με άλλα λόγια, ο κ. Ράμμος κινήθηκε στα όρια της θεσμικότητας με τον κ. Τσίπρα το 2023, και αντικειμενικά εκτός του θεσμικού του ρόλου το 2024, επικοινωνώντας, χωρίς να το ανακοινώνει, με το κόμμα που αποτέλεσε τον κορμό της κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία την περίοδο 2015-2019 διακρίθηκε όσο καμία άλλη στη στοχοποίηση των αντιπάλων της και στην εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

Βεβαίως, εργαλειοποιείται αυτές τις ημέρες και ο ίδιος ο κ. Ράμμος. Αυτού του τύπου ο τακτικισμός από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, που κινείται δημοσκοπικά στο 2%, είναι κάτι το συνηθισμένο στο επίπεδο των επιδιώξεων των πολιτικών προσώπων και των κομμάτων. Οχι όμως στο επίπεδο των θεσμικών παραγόντων.

Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του, ο κ. Ράμμος επέλεξε να διατηρεί, ως φαίνεται, επαφή με πολιτικά πρόσωπα, τουλάχιστον στο στρατόπεδο της Νέας Αριστεράς. Είναι, δε, προφανές ότι η πρωτοβουλία του Αλ. Χαρίτση να προτείνει τη Δευτέρα 3/12, με επιστολή προς τους Ν. Ανδρουλάκη, Σ. Φάμελλο, Δ. Κουτσούμπα και Ζωή Κωσταντοπούλου, συνάντηση για την επιλογή κοινού υποψηφίου για ΠτΔ, δηλαδή του κ. Ράμμου, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα.

Επιτρέποντας αυτές τις κινήσεις, εμμέσως συναινώντας εφόσον είναι ενήμερος, κατά δήλωση του κ. Χαρίτση, ο κ. Ράμμος, όντας ακόμα θεσμικός παράγοντας, προχωράει και σε ένα unfair και κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που φυσικά παραμένει πρόεδρος και ενδέχεται να προταθεί η ανανέωση της θητείας της.

Ηδη από την εποχή που ο κ. Ράμμος συνάντησε τον κ. Τσίπρα και του έδωσε τον φάκελο με τα ονόματα για τις υποκλοπές, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ δέχθηκε επικρίσεις για την αντικειμενικότητα ή μη της στάσης του ως επικεφαλής της ΑΑΔΕ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για «ατζέντα», ενώ αυτές τις ημέρες κυβερνητικά στελέχη αμφισβητούν έντονα τον ρόλο του το 2023 στην πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση, υπονοώντας ότι εξυπηρέτησε πολιτικές σκοπιμότητες και τότε, όπως συμβαίνει και τώρα:

Αντικειμενικά, εκών άκων, με την υπόθεση της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Ράμμος εξυπηρετεί τον πολιτικό τακτικισμό ενός κόμματος που αναζητεί απεγνωσμένα την ενίσχυση του ρόλου του και της φωνής του.

Η στάση του, τέλος, αυτή, όσο συνεχίζεται το αφανές παζάρι μεταξύ της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ (όπου ο κ. Τσίπρας μετά την εκδίωξη Κασσελάκη έχει το παιχνίδι στα χέρια του), έφερε σε δύσκολη θέση και κάποιους που τον στήριξαν το 2023 (από το φιλελεύθερο-δικαιωματικό στρατόπεδο), όταν είχε δεχθεί επικρίσεις από την ΝΔ.

Η παρούσα κατάσταση, αλλά και όσα δηλώνει με τις επιλογές του ένας πρόεδρος ανεξάρτητης Αρχής και έναντι της εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, προβληματίζει τώρα έντονα και πρώην υποστηρικτές του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...