Πρωτοχρονιά: Γιατί κόντρα και όχι άνοιγμα το Πεδίον του Αρεως;
Πρωτοχρονιά: Γιατί κόντρα και όχι άνοιγμα το Πεδίον του Αρεως;
Κόντρες υπάρχουν. Δόξα τον Πανάγαθο, η ζωή και ο κόσμος γύρω μας γέμισαν με συγκρούσεις, ανασφάλεια και σκοτάδι. Εχοντας κουρδιστεί όλοι σε αυτόν τον ρυθμό, ιδίως οι δημοσιολογούντες περί τα πολιτικά, χώνουμε στο καλούπι της «κόντρας» οτιδήποτε μας φέρνει η ειδησεογραφία της ημέρας. «Πόλεμος» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες, την ακρίβεια κλπ., «ρουκέτες» Αδωνι-Πολάκη για την Υγεία και εσχάτως Χαρδαλιάς-Δούκας για… την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (!).
Ούτε για τις τράπεζες, ούτε για την ακρίβεια, ούτε για τα χάλια της Υγείας, αλλά για το ένα βράδυ που θέλουμε να τα ξεχάσουμε όλα αυτά, να δώσουμε ένα φιλί στον διπλανό μας, να μας παρασύρει λίγο η μουσική και να δούμε στον ουρανό τα πυροτεχνήματα. Για το ένα βράδυ πριν επιστρέψουμε στην «ερημιά» του Γεναροφλέβαρου, σε μια χώρα και μια πόλη που βίωσε την περασμένη δεκαετία το σοκ και ζει τώρα το επόμενο στάδιο του πένθους: τη συνειδητοποίηση της εθνικής ήττας της δεκαετίας των μνημονίων, που σιγοκαίει ακόμη κάτω από το τσιμέντο.
Η αρχή της «κόντρας» ήταν, λέει, η ενόχληση του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα επειδή ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς έχει στήσει ένα (ωραιότατο είναι η αλήθεια) χριστουγεννιάτικο χωριό στο Πεδίον του Αρεως. Γιατί, λέει, οι εκδηλώσεις που ήδη άρχισαν θα συνεχιστούν με συναυλία και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πριν ολοκληρωθούν στις 7 Ιανουαρίου.
Ο δήμαρχος ζήτησε από τον Χαρδαλιά να μη γίνει η προγραμματισμένη συναυλία στο Πεδίον του Αρεως στις 31/12 γιατί, λέει, κάνει χαλάστρα στην εκδήλωση που παραδοσιακά γίνεται στο Σύνταγμα. Και ο Χαρδαλιάς του απάντησε ότι δεν γίνεται να βυθίσει στο σκοτάδι το Πεδίον του Αρεως εφόσον όλα ήταν κανονισμένα. Και μετά το πήραμε εμείς και στήσαμε το «μπιφ» του δημάρχου με τον περιφερειάρχη.
(Ο Μητσοτάκης, που είδε τον Δούκα την Τρίτη στο Μαξίμου, δεν υπέκυψε στη γελοιότητα να πάρει θέση και να «διαλέξει» γιορτή. Μπάλα στην εξέδρα. Πηγές του Μαξίμου είπαν κάτι του τύπου «αυτά είναι θέματα της αυτοδιοίκησης»…)
Συγγνώμη, είμαστε σοβαροί; Ολοι μας εννοώ. Ξέρουμε για ποια πόλη μιλάμε; Για μια πόλη γεμάτη σκοτάδι, σκουπίδια, χώρους πρασίνου που γίνονται γκέτο και κατοίκους που αναζητούν ανάσες σε μια δύσκολη καθημερινότητα. Μας πειράζει ότι σε ένα πάρκο (χώρος εντελώς διαφορετικός από μια κεντρική πλατεία) πηγαίνουν και θα πάνε γονείς με παιδιά, αντί να τρέμει όπως μέχρι πρότινος το φυλλοκάρδι τους να πλησιάσουν;
Είναι «χαλάστρα» στη γιορτή του Συντάγματος (από τον Δούκα) να γεμίσει με φως ένα υποβαθμισμένο επί δεκαετίες σημείο στην καταθλιπτική Αθήνα; Μας χαλάει η προσπάθεια να αλλάξει πρόσωπο ένα πρώην γκέτο σε ένα σημείο του κέντρου που σε λίγα χρόνια θα έχει δύο νέους σταθμούς Μετρό και θα επωφεληθεί από την ανάπλαση του Αρχαιολογικού Μουσείου;
Υπάρχουν άραγε «αριστεροί» και «δεξιοί» καλλιτέχνες για να χωριστούμε σε στρατόπεδα; Βρισκόμαστε στον Ιούλιο του 2015 και προγραμματίζονται ανταγωνιστικές συγκεντρώσεις του «Ναι» και του «Οχι» σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων μεταξύ τους στο κέντρο της Αθήνας; Φοβόμαστε, μήπως, μην πλακωθούν οπαδοί ομάδων επειδή δύο ματς (μπάσκετ και βόλεϊ) γίνονται σε κοντινή απόσταση;
Ή μήπως, άραγε, γίναμε Βιέννη, έχουμε γκώσει από χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σε βαθμό που δεν πάει άλλο, έφτασε ο κόμπος στο χτένι, τόσο πολύ που πρέπει κάποιος να παρέμβει –ο Πρωθυπουργός!– για να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία πριν πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις;
Προφανώς και υπάρχει παράδοση να γίνεται γιορτή στο Σύνταγμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά το να φωτιστεί και να γεμίσει με κόσμο και ένα ακόμη σημείο της πρωτεύουσας δεν είναι δα ιεροσυλία. Δεν είναι ότι ο Χαρδαλιάς πήγε να ανάψει το ιερό φως της Αναστάσεως μακριά από τον Πανάγιο Τάφο το Μεγάλο Σάββατο…
Γιατί, στο κάτω κάτω, να μη γίνεται, εκτός από το Σύνταγμα και το Πεδίον του Αρεως, και μια μουσική γιορτή (με άρπες και συμφωνική ορχήστρα ή με κλαρίνα και τον Τερλέγκα) π.χ. στον Λόφο του Λυκαβηττού; Εκεί που πριν φτιαχτεί ξανά το θέατρο από τον Μπακογιάννη ήταν ένα μέρος για ντριφτάδες: «κάγκουρες» με πειραγμένα Χόντα Σιβίκ που έκαιγαν με τετ-α-κε τα λάστιχα των αυτοκινήτων και τα νεύρα των κατοίκων.
Θα τσακωθούμε για το πώς θα πούμε «Χρόνια Πολλά» και «Καλή Χρονιά»;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Πρωτοχρονιά: Γιατί κόντρα και όχι άνοιγμα το Πεδίον του Αρεως;
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.