Το timing της ανακοίνωσης της παραίτησης του Αλέξη Πατέλη από τη θέση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού (εδώ) την Δευτέρα, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή και με την κυβέρνηση να πιέζει τις τράπεζες να μειώσουν τις αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις, δεν θα έλεγε κανείς ότι ήταν και το ιδανικό.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Πατέλης συνόδευε τον κ. Μητσοτάκη στο ταξίδι του στο Λονδίνο όπου και έγινε η περιβόητη δήλωση του Πρωθυπουργού για τη μη φορολόγηση των τραπεζών, η οποία έστελνε μεν μήνυμα στο εξωτερικό αλλά δεν λειτούργησε καθόλου θετικά στο εσωτερικό.
Ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε μετά από μια αξιοζήλευτη πορεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα (μεταξύ άλλων σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη) στη θέση-κλειδί του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού και συνέδεσε το όνομά του με δύο θετικές εξελίξεις υπό την πρωθυπουργία Μητσοτάκη.
Η πρώτη και σημαντικότερη βεβαίως ήταν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές. Οπως ανέφερε ο κ. Πατέλης στην ανάρτηση με την οποία ανακοίνωσε την Δευτέρα (9/12) την αποχώρηση του από το Μαξίμου στις αρχές του νέου έτους, «το 2019, η χώρα μας ήταν ακόμα σε καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών. Το μεγαλύτερο οικονομικό επίτευγμα της κυβέρνησης αυτής είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και στην σταθερότητα. Αυτό το επίτευγμα σηματοδοτεί την επαναφορά της χώρας μας σε ένα περιβάλλον αξιοπιστίας, ταχύρρυθμης ανάπτυξης και ευκαιριών».
Το δεύτερο ζήτημα με το οποίο συνέδεσε το όνομά του ο κ. Πατέλης ήταν το ζήτημα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όπου ο ρόλος του υπήρξε αντικειμενικά θετικός, παρότι μπήκε στο στόχαστρο της… μισής ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση η συμβολή του στην προώθηση προς ψήφιση του γάμου των ομοφύλων υπήρξε σημαντική. Παρότι ο κ. Πατέλης επέμενε τον περασμένο Δεκέμβριο σε συνομιλητές του (σύμφωνα με την «Καθημερινή») ότι δεν απείλησε με παραίτηση εάν δεν προχωρούσε η θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφύλων από τον κ. Μητσοτάκη, πολλοί δεν είδαν με καλό μάτι την επιμονή του στο θέμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου στα «ΝΕΑ», σε πρόσωπα εντός και εκτός Μαξίμου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκάλεσε «έκρηξη» μια ανάρτησή του κ. Πατέλη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ τον Νοέμβριο, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη (εδώ) κατά της woke κουλτούρας και ευρύτερα σε μια περίοδο που ο Πρωθυπουργός προσπαθούσε να διαχειριστεί την πίεση από την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τις αρρυθμίες για τη φορολόγηση των τραπεζών, η εφημερίδα μεταφέρει πληροφορίες ότι «προ ολίγων 24ώρων έγινε εν απουσία του Πατέλη κλειστή σύσκεψη του Μητσοτάκη και συναρμόδιων στελεχών για τις τράπεζες».
Η ανάρτηση Πατέλη (Ιnstagram Story) στα μέσα Νοεμβρίου που προκάλεσε αντιδράσεις:
Με βάση όσα μεταδίδουν παράγοντες του Μαξίμου η απόφαση του κ. Πατέλη να παραιτηθεί δεν συνοδεύεται από ίντριγκα και παρασκήνιο. Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την Δευτέρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ίδιου του κ. Πατέλη, ότι «ανέλαβε σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία ήταν σε κακή κατάσταση, η ελληνική οικονομία είναι πλέον σε άλλο επίπεδο, όπως το περιγράφει και στην ανάρτησή του και θεωρεί ότι έκανε τον κύκλο του στην συγκεκριμένη θέση».
Κατά τις πληροφορίες ο κ. Πατέλης θα επιλέξει από τον Ιανουάριο την ξεκούραση ενώ ανάμεσα στα σενάρια που κυκλοφόρησαν είναι και αυτό της μελλοντικής του τοποθέτησης στη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Τη θέση του κ. Πατέλη θα αναλάβει ο Μιχάλης Αργυρού, καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μέλος του Συμβoυλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και μέχρι σήμερα στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη (αναλυτικά εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News