Πρώτα το Nations League. Υστερα το Conference League και η αναμόρφωση του Champions και του Europa League, με περισσότερες ομάδες και περισσότερους αγώνες. Και τώρα το Club World Cup, το οποίο ουσιαστικά είναι μια ολοκαίνουργια διοργάνωση. Το ετήσιο τουρνουά των επτά ομάδων, που ήταν ιδέα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο event των 32, που θα λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια. Η απληστία της FIFA και της UEFA φορτώνει το αγωνιστικό καλεντάρι όλο και πιο πολύ.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (η κλήρωση των αγώνων του έγινε την Πέμπτη στο Μαϊάμι) θα διεξαχθεί κατακαλόκαιρο, μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν και λίγο πριν αρχίσει η επόμενη, με 63 ματς μέσα σε 28 ημέρες. Μουντιάλ κανονικό, δηλαδή, αλλά για club – όχι για χώρες. Μάλιστα, οι 32 ομάδες που θα λάβουν μέρος είναι υποχρεωμένες να αγωνιστούν με όλα τους τα «αστέρια». Και να εμφανιστούν στις ΗΠΑ τρεις μέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, που σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές θα έχουν ακόμη λιγότερες μέρες για ξεκούραση.
Οι περισσότερες λίγκες στην Ευρώπη ολοκληρώνονται τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Ανάμεσα στις 6 και τις 10 Ιουνίου είναι προγραμματισμένοι αγώνες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, δύο για κάθε εθνική ομάδα. Αμέσως μετά, στις 12 Ιουνίου το αργότερο, οι παίκτες θα πρέπει να «πετάξουν» για τις ΗΠΑ. Να παίξουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (τελειώνει στις 13 Ιουλίου) και, μόλις επιστρέψουν, να αρχίσουν προετοιμασία για τα εθνικά τους πρωταθλήματα και τα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων).
Οι ποδοσφαιριστές από τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, ή τη Νέα Ζηλανδία, «δεν βλέπουν την ώρα» να επιδείξουν τα προσόντα τους σε μια παγκόσμια σκηνή. Για εκείνους, θα είναι ευκαιρία για μια καλύτερη καριέρα. Αλλά όσοι αγωνίζονται στην Ευρώπη, θα δοκιμάσουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Οι (έντονες) διαμαρτυρίες δεν πτόησαν τη FIFA. Ούτε κάποια πρακτικά προβλήματα, όπως το γεγονός ότι πολλά συμβόλαια λήγουν στις 30 Ιουνίου, καταμεσής του τουρνουά. Ο πρόεδρος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο, παλεύει για αυτό το project από το 2017, προσδοκώντας έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πρώτη, κιόλας, διοργάνωση. Χωρίς να επενδύσει ούτε σεντ από το αποθεματικό της FIFA που, σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times, πέρυσι ανερχόταν σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν υπήρχε περίπτωση να… λυπηθεί τους ποδοσφαιριστές.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το εγχείρημα έμοιαζε ακατόρθωτο. Δεν είχε βρεθεί, καν, αγοραστής για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης. Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί έχουν εξαντλήσει τους προϋπολογισμούς τους για το 2024-2025, αλλά και δεν πίστεψαν στη δυναμική ενός -ακόμη- ποδοσφαιρικού τουρνουά. Ωσπου εμφανίστηκε η πλατφόρμα αθλητικής ροής και ψυχαγωγίας, DAZN, για να γλιτώσει τον ιταλο-ελβετό παράγοντα από ένα τεράστιο «φιάσκο». Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, για να μεταδώσει τους αγώνες εντελώς δωρεάν για τους φιλάθλους. Χωρίς συνδρομή, αλλά και παραχωρώντας την εικόνα σε «ελεύθερα» κανάλια σε όλο τον Κόσμο.
Πρωτοφανές, όμως για όλα υπάρχει μια εξήγηση. Ο ουκρανικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της DAZN, σερ Λεν Μπλαβάτνικ, ο οποίος παρακολούθησε την κλήρωση δίπλα στην κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, συνεργάζεται στενά με τους Σαουδάραβες – η DAZN κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Saudi Pro League. Επίσης, λέγεται ότι το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της χώρας του Κόλπου θα αγοράσει μετοχικό ποσοστό στην εταιρεία του. Οι Σαουδάραβες διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τον Ινφαντίνο, ο οποίος την προσεχή εβδομάδα θα τους ανακηρύξει οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034. Και, ως γνωστόν, οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται.
«Θα είναι η διασυλλογική διοργάνωση με την υψηλότερη τηλεθέαση στα χρονικά του ποδοσφαίρου», τόνισε περήφανα ο Ινφαντίνο (θα μπορούν να την παρακολουθήσουν περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι). Επιπλέον, εξασφάλισε και δύο μεγάλους χορηγούς: μια κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών και μια πολυεθνική της μπίρας. Πολλά μπορεί να του καταλογίσει κανείς, αλλά όχι ότι δεν είναι εξαιρετικά ικανός. «Είναι ένας νικητής», είπε για εκείνον ο Τραμπ στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην κλήρωση μέσω βιντεομηνύματος. «Γουάου», αναφώνησε κολακευμένος ο Ινφαντίνο.
Ο πρόεδρος της FIFA… φούσκωσε κι άλλο την μπάλα, με κίνδυνο να σκάσει. Θα νιώθει, μάλλον, σαν τον Ζιλ Ριμέ του 21ου αιώνα. Και, επειδή ο Ινφαντίνο δεν είναι τόσο ταπεινόφρων όσο ο γάλλος εμπνευστής του Μουντιάλ, φρόντισε ώστε το όνομά του να αναγράφεται -δύο φορές!- στο επίχρυσο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, το οποίο σχεδιάστηκε από τη φημισμένη εταιρεία κοσμημάτων, Tiffany & Co.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News