Τη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα αναμένονται παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες με στόχο την ανακούφιση καταναλωτών και καταθετών έδωσε την Πέμπτη από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αρχικά ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί μία πολύ σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και μία τολμηρή τομή στην εξέλιξή της, με θεμέλιο τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού.
«Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο αυτό κλείνει οριστικά μία πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα, την εποχή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, και κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε η βασική αμοιβή, ο κατώτατος μισθός, να μην συνιστά απλώς ένα μέσο επιβίωσης, αλλά την αρχή ενός ανοδικού κύκλου επαγγελματικής και ατομικής προκοπής. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, από την αρχή της οικονομικής κρίσης χιλιάδες νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ήταν από τις πιο αδικημένες κοινωνικά κατηγορίες. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η βελτίωση της θέσης τους ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Δεσμεύτηκε, δε, ότι από το 2027 και μετά οι απολαβές θα ακολουθούν μόνο ανοδική πορεία, στηριγμένες «σε ένα αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού» και καλύπτοντας τον ετήσιο πληθωρισμό.
Υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα το 2019 ήταν 650 ευρώ και την τελευταία πενταετία το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις τριετίες και τα πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με αυτόν.
«Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πριν από τις εκλογές του 2023 ότι ο κατώτατος μισθός το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ και αυτή τη δέσμευσή μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο. Μιλάμε για μια συνολική αύξηση 46%. Και βέβαια, εκφράσαμε το 2023 την προσδοκία ότι οι συνολικές μας πολιτικές θα οδηγήσουν και στην αύξηση του μέσου μισθού, από λίγο παραπάνω από 1.000 ευρώ που ήταν το 2019, στα 1.500 ευρώ. Και εκτιμώ ότι τον στόχο αυτόν όχι μόνο θα τον πετύχουμε, αλλά θα τον ξεπεράσουμε κιόλας» προσέθεσε.
Για τις τράπεζες
Ερχόμενος στα των τραπεζών, μετά τη συζήτηση που άνοιξε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη τους, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που είναι ουσιαστικά και τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης: υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά τα οποία δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες τα οποία δεν έχουν ακόμα εκποιήσει προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά τους στην αγορά κατοικίας.
«Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί. Κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων» διεμήνυσε.
Συμπλήρωσε, από την άλλη, πως «σε αυτή τη συγκυρία, “πυροτεχνήματα” όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αν ένας πολίτης, για παράδειγμα, έχει σήμερα ζήτημα με τη χορήγηση ενός στεγαστικού δανείου, η έκτακτη φορολόγηση δεν θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό».
«Γι’ αυτό και θα κάνετε λίγη υπομονή, να ακούσετε τις συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
ΦΠΑ στα βασικά αγαθά
Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, αυτή τη φορά σε σχέση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, εξάλλου, τα παρακάτω:
«Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω αυτό το οποίο σας είπα και χθες (σ.σ. κατά τη συνάντησή τους) και να καταθέσω και στα πρακτικά τα σχετικά στοιχεία από την Ισπανία, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ότι η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μία πρόσκαιρη μείωση των τιμών, πλην όμως, σωρευτικά, οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο στην Ισπανία με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από ό,τι στην Ελλάδα. Κρατήστε τα σχετικά στοιχεία και αν έχετε την καλοσύνη μελετήστε τα. Διότι αυτό το οποίο έχει ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι ότι συγκεκριμένα προϊόντα, τα άλευρα ας πούμε, τα οποία στην Ισπανία είχαν για κάποιο διάστημα μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, παρουσίασαν συνολική αύξηση τιμής στα τρία χρόνια 30%, ενώ μόλις 17% στην Ελλάδα. Στο γάλα η αύξηση έφτασε το 36%, ενώ στην Ελλάδα ήταν 15,8%. Αυτό τελικά αποδεικνύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν τους καταναλωτές, ευνοούν μόνο τους μεσάζοντες. Υπάρχει βέβαια και κάτι ακόμα, το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζετε και από την περίοδο που ήσασταν στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι δεν μπορεί να γίνει μείωση του ΦΠΑ τμηματική, σε ορισμένα μόνο προϊόντα. Δεν μπορείτε, δηλαδή, να κατεβάσετε τον ΦΠΑ κατά δύο μονάδες σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων μόνο, από το 24%, διότι αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται από την οδηγία 2006/112 μετά την τελευταία τροποποίηση».
Αποχώρησε από τη Βουλή λόγω πόνου στη μέση
Μια αιφνίδια κρίση πόνου στη μέση του ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να κλείσει εσπευσμένα την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στην Ολομέλεια, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας λίγο μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη.
«Οπως προσέξατε, ίσως, ο κ. Μητσοτάκης έφυγε μάλλον εσπευσμένα. Η ομιλία του ήταν προγραμματισμένη για κάτι παραπάνω από είκοσι λεπτά. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, για τους πολύ παρατηρητικούς, υπέστη μια όξυνση της κρίσης και του πόνου που έχει στη μέση τους τελευταίους μήνες, ραγδαία όξυνση, και επιτάχυνε το τέλος της ομιλίας του, χωρίς να καταφέρει να το ολοκληρώσει» σημείωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:
«Ο Πρωθυπουργός είναι καλά. Αναπαύεται μετά από αυτό το επεισόδιο. Το είχαμε ζήσει και πριν από λίγο καιρό, με άλλη μορφή, στον κ. Κουτσούμπα, και είχαμε ανησυχήσει. Δεν είναι ανησυχητικό, ήταν μια αιφνίδια έξαρση της κρίσης που τον βασανίζει τους τελευταίους μήνες στη μέση. Ετσι εξηγείται και αυτή η κάπως εσπευσμένη λήξη της ομιλίας του, που στην πραγματικότητα δεν ήταν λήξη, ήταν ανταπόκριση σε μια ανθρώπινη κατάσταση και του ευχόμεθα όλες και όλοι μια ώρα αρχύτερα να ξεμπερδέψει με αυτή την περιπέτεια της μέσης του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News