Κατάσκοποι από τη Βουλγαρία που ζούσαν στην Αγγλία και δρούσαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπό τις εντολές της Μόσχας είχαν βάλει στο στόχαστρό τους τους ουκρανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονταν σε αμερικανική βάση στη Γερμανία.
Οι κατάσκοποι, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, δικάζονται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο. Αρχηγός της ομάδας ήταν ο Ορλίν Ρούσεφ, που διέμενε στο Γκρέιτ Γιάρμουθ του Νόρφολκ, και μέλη της οι Μπίσερ Τζαμπάζοφ, Βάνια Γκαμπέροβα και Κατρίν Ιβάνοβα.
Σύμφωνα με τους Times, ο Τζαμπάζοφ έμενε μαζί με την 32χρονη Ιβάνοβα στο βορειοδυτικό Λονδίνο, αλλά διατηρούσε παράλληλη σχέση με την 30χρονη Γκαμπέροβα, που είχε δικό της κομμωτήριο στο δυτικό Λονδίνο.
Η Μόσχα έδωσε εντολή στην ομάδα να παρακολουθήσει ουκρανούς στρατιώτες που εκπαιδεύονταν στα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot, σε βάση στη Γερμανία. Ο στόχος ήταν να εντοπίσουν με ειδικό εξοπλισμό και να καταγράψουν τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν και όταν οι κάτοχοί τους θα επέστρεφαν στο ουκρανικό μέτωπο, βρίσκοντας έτσι τις θέσεις τους.
Η εισαγγελέας Αλισον Μόργκαν είπε στο δικαστήριο ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς στόχος τους ήταν «να μπορούν να εντοπίζουν τα ακριβή σημεία του μετώπου όπου βρίσκονται οι στρατιώτες και τα συστήματα Patriot».
Σύμφωνα με τους Times, ο Ρούσεφ υπερηφανευόταν στον σύνδεσμό του στη Μόσχα ότι η ομάδα του ήταν πολύ πιο ικανή από τους ρώσους πράκτορες που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν με δηλητήριο τον Σεργκέι Σκριπάλ, έναν ρώσο διπλό πράκτορα που εργαζόταν για λογαριασμό των Βρετανών, και την κόρη του, Γιούλια, στο σπίτι τους στο Σόλσμπερι το 2018, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση στη Βρετανία.
«Είμαστε έμπειροι, ξέρουμε πώς να κρυφτούμε σε κοινή θέα, όχι σαν τους “τουρίστες” του Σκριπάλ» καυχήθηκε ο Ρούσεφ.
Οι «ικανοί» κατάσκοποί του, όμως, πιάστηκαν στα πράσα τον Φεβρουάριο του 2023, όταν επιχείρησαν να εγκαταστήσουν τις συσκευές παρακολούθησης των κινητών στη στρατιωτική βάση κοντά στη Στουτγκάρδη.
Πριν από αυτή την αποστολή, είχαν λάβει εντολή να ανακτήσουν πληροφορίες τις οποίες η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει στο Καζακστάν για «να έχει το πάνω χέρι» στις σχέσεις με το καθεστώς του 71χρονου προέδρου Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο του Λονδίνου.
Ανάμεσα στις δράσεις που σχεδίαζαν ήταν να παγιδεύσουν τον 40χρονο γιο του προέδρου του Καζακστάν, Τιμούρ Τοκάγεφ, δημιουργώντας ψεύτικα βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο και με πρωταγωνιστή τον ίδιο, καθώς και να πληρώσουν τον ιδιοκτήτη ενός γκέι κλαμπ για να πει ότι ήταν τακτικός πελάτης του.
Two female spies embroiled in a love triangle within a Russian espionage ring were intended as “honeytraps” to target journalists and dissidents, the Old Bailey has been told ⬇️ https://t.co/yRNDb15M1I
— The Times and The Sunday Times (@thetimes) November 29, 2024
Η ομάδα συζητούσε επίσης το ενδεχόμενο να ρίξουν 100 λίτρα αίματος χοίρων από drones στην πρεσβεία του Καζακστάν, κοντά στην Trafalgar Square στο κεντρικό Λονδίνο, και «να στήσουν» ψεύτικες διαδηλώσεις έξω από το κτίριο. «Θα έδιναν την εντύπωση ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν το Καζακστάν» είπε η εισαγγελέας στο δικαστήριο.
Στο στόχαστρό τους βρίσκονταν και αντιφρονούντες δημοσιογράφοι, τους οποίους προσπαθούσαν να εμπλέξουν σε σεξουαλικά ή πορνογραφικά σκάνδαλα για να τους εκθέσουν ή να τους απαγάγουν. Ανάμεσά τους ήταν και ο Κρίστο Γκρόζεφ, του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat, που είχε αποκαλύψει τη ρωσική εμπλοκή στην υπόθεση Σκριπάλ.
Ο Ρούσεφ είπε στον Τζαμπάζοφ ότι δεν μπορούσαν να λάβουν παράσημα και άλλες τιμές για τις πράξεις τους, αλλά θα τύγχαναν «ηθικής ανταμοιβής από το υψηλότερο κλιμάκιο του Κρεμλίνου».
Και οι δύο πράκτορες έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους. Αντίθετα, οι δύο γυναίκες, οι οποίες κατά τη δικογραφία θα χρησιμοποιούνταν για να «παγιδεύσουν» στόχους με δόλωμα το σεξ, αρνούνται τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η ομάδα πληρωνόταν αδρά για τις υπηρεσίες της: η αμοιβή τους ήταν 3.500 λίρες την ημέρα, συν τα έξοδά τους.
Ο σύνδεσμός τους στη Μόσχα ήταν ο 44χρονος Γιαν Μαρσάλεκ, ένας αυστριακός επιχειρηματίας, πρώην διευθύνων σύμβουλος μίας γερμανικής χρηματιστηριακής που κατέρρευσε μετά την αποκάλυψη απάτης ύψους 1,6 δισ. λιρών το 2020.
Ο Μαρσάλεκ είχε δώσει εντολή στους κατασκόπους να απαγάγουν τον Κίρλι Κατσούρ, έναν ρώσο αντιφρονούντα δικηγόρο, από τη βίλα του στο Μαυροβούνιο, στο θέρετρο Μπούντβα της Αδριατικής. Είχε πει σχετικά στον Ρούσεφ: «Πρέπει να απαγάγουμε κάποιον και να τον πάμε στη Ρωσία. Δεν μας πειράζει αν πεθάνει σε ατύχημα, αλλά καλύτερα να φτάσει στη Μόσχα».
Στη συνέχεια ο Μαρσάλεκ έστειλε μια ρωσίδα κατάσκοπο με τον κωδικό «Κόκκινο Σπουργίτι» για να βοηθήσει στην επιχείρηση. Είπε ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα ένταλμα σύλληψης της Interpol για να συλλάβει τον Κατσούρ και να τον μεταφέρει στη Μόσχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι «Κόκκινο Σπουργίτι» ήταν ο τίτλος χολιγουντιανής ταινίας με την Τζένιφερ Λόρενς στον ρόλο μιας ρωσίδας κατασκόπου (δείτε το τρέιλερ).
Η δίκη συνεχίζεται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News