Η προεδρολογία, δυόμισι μήνες πριν από την απόφαση της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2025, άρχισε ήδη και δεν προβλέπεται να μας αφήσει στον δρόμο προς τις εορτές, παρότι πολλοί καταγγέλλουν τον αντιθεσμικό της χαρακτήρα. Και είναι όντως άκομψο η νυν πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου και άλλα πρόσωπα που προτείνονται ή θεωρούνται πιθανά να εμφανίζονται σε πολιτικές και παραπολιτικές στήλες επί 2,5 μήνες, περίπου όπως συμβαίνει με τις μεταγραφές των ποδοσφαιρικών ομάδων κάθε καλοκαίρι.
Το κόμμα που στεγάζει τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην υπουργούς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Νέα Αριστερά, πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, πρώην αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο κ. Ράμμος βρέθηκε για πρώτη φορά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης όταν τον Ιανουάριο του 2023 —στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως προέδρου της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)— ενεχείρισε στον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, φάκελο που παρέπεμπε σε ονόματα για τις παρακολουθήσεις. Ο κ. Τσίπρας πήγε τον φάκελο στη Βουλή και ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη.
Από τότε ο κ. Ράμμος ενεπλάκη de facto στην πολιτική αντιπαράθεση και πολλοί εκτιμούν ότι δεν έκανε αρκετά για να κρατήσει αποστάσεις από όλα αυτά, τα οποία προφανώς κρύβουν κινδύνους σε ό,τι αφορά την εικόνα ανεξαρτησίας του θεσμικού του ρόλου, ακόμη κι αν το πρόσωπο δεν παρεκκλίνει από αυτή.
Τώρα η εμπλοκή του κ. Ράμμου με τα πολιτικά μας πράγματα συμβαίνει δεύτερη φορά με τον ίδιο —όπως φαίνεται μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές—να συναινεί, έστω και μέσω της μη έκφρασης κάποιας αντίρρησης (πάλι έως τώρα). Διότι η πρόταση του ονόματός του από τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, μετά από ενημέρωσή του κ. Ράμμου (όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης) έφερε και πάλι το όνομα του στο πολιτικό προσκήνιο.
Η πρόταση σχολιάστηκε ως «έξυπνη κίνηση» του κ. Χαρίτση καθώς προσέδωσε στο κόμμα του πολλαπλάσια ορατότητα από αυτή που του προσφέρουν τα χαμηλά δημοσκοπικά του ποσοστά.
Προκάλεσε ωστόσο και αντιδράσεις:
—Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, δήλωσε απαντώντας σχετικό ερώτημα ότι «απ’ ότι φαίνεται», ο κ. Ράμμος, «δεν είναι αντίθετος με την πρόταση, γιατί όταν λέει ο κ. Χαρίτσης τον έχει ενημερώσει και έχει περάσει τόσο χρονικό διάστημα και δεν έχει βγει, με κάποια έστω διαρροή, ο κ. Ράμμος να πει ότι εγώ δεν ενδιαφέρομαι, αυτό είναι ζήτημα. Νομίζω ότι δεν είναι και το καλύτερο πράγμα στον κόσμο ο πρόεδρος μιας τόσο σημαντικής Αρχής να είναι πρόταση μιας σειράς από πολιτικά πρόσωπα για την Προεδρία της Δημοκρατίας».
—Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ επικράτησε δυσαρέσκεια για τη στάση του Θεόδωρου Μαργαρίτη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο στο MEGA ότι ο Χρήστος Ράμμος θα αποτελούσε μια «καλή περίπτωση» ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του κ. Μαργαρίτη ήταν «εντελώς προσωπική».
Η αναφορά Μαργαρίτη και στη συνέχεια η επίσημη πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον κ. Ράμμο, που οδήγησε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε στάση αναμονής και κάποιας αμηχανίας, κάνει πολλούς παρατηρητές να εκτιμούν ότι με τον τρόπο που προτάθηκε, «κάηκε» επί της ουσίας η προοπτική της υποψηφιότητας του κ. Ράμμου καθώς και οι δυνατότητες συγκλίσεων μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρόσωπό του.
Οι αναφορές Τσίπρα σε Σακελλαροπούλου
Μετά τις γνωστές προτάσεις του κ. Σαμαρά για τον Κώστα Καραμανλή (είχε προηγηθεί η κ. Λατινοπούλου) ο οποίος δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται, τροφή για σενάρια έδωσαν και όσα είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, την Τρίτη. Μιλώντας στο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τη σιωπή του δημιουργεί ένα πλαίσιο θεσμικής υποβάθμισης για το θεσμό του Προέδρου.
«Δημιουργείται ένα πλαίσιο που δεν είναι κομψό. Εχουμε Πρόεδρο και έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας. Δεν την επέλεξα εγώ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Η συζήτηση έχει ανοίξει με ευθύνη του Πρωθυπουργού, που έχει τον πρώτο λόγο. Εχει θεσμική ευθύνη να μην ευτελίζει άλλο τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να μας πει πού έκανε λάθος (η Πρόεδρος), γιατί δεν θα ανανεώσει τη θητεία της κυρίας Σακελλαροπούλου».
Οι έμμεσες θετικές αναφορές στο πρόσωπο της νυν προέδρου από τον κ. Τσίπρα και κυρίως η αποστροφές «να μας πει (ο κ. Μητσοτάκης) πού έκανε λάθος (η κ. Σακελλαροπούλου)» και «έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας» οδήγησαν σε ερωτήματα από πλευράς πολιτικών σχολιαστών για το εάν είναι ίδια και η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος είναι βεβαίως πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την επανεκλογή της κ. Σακελλαροπούλου και έκανε το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης, θα υπήρχαν ήδη 183 δυνητικές ψήφοι στη Βουλή που θα υπερέβαιναν και το παλιό (ψυχολογικό πλέον) όριο των 180 βουλευτών: 155 της ΝΔ + 27 του ΣΥΡΙΖΑ + ο Λ. Αυγενάκης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News