Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο, μόνο και μόνο για να βρεθεί αντιμέτωπος με ομόφωνη αντίθεση από την Εθνοσυνέλευση, στη σοβαρότερη πρόκληση για τη δημοκρατία της χώρας από τη δεκαετία του 1980.
Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο το βράδυ της Τρίτης, εν μέσω μιας διαμάχης με κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγόρησε για φιλοβορειοκορεατικές συμπάθειες και δραστηριότητα που στρέφεται κατά του κράτους. Ωστόσο, έπειτα από μερικές από τις πιο τεταμένες ώρες της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, ο Γιουν δήλωσε ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στους στρατώνες τους και η διαταγή θα αρθεί, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Πριν από λίγο, η Εθνοσυνέλευση ζήτησε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αποσύραμε τον στρατό που αναπτύχθηκε για επιχειρήσεις στρατιωτικού νόμου» δήλωσε ο Γιουν σε τηλεοπτικό διάγγελμα νωρίς το πρωί της Τετάρτης. «Θα αποδεχθούμε το αίτημα της Εθνοσυνέλευσης και θα άρουμε τον στρατιωτικό νόμο μέσω του υπουργικού συμβουλίου».
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε και ήρε τον στρατιωτικό νόμο λίγο αργότερα.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στην βασική ασιατική σύμμαχό τους – όπου διατηρούν 28.500 στρατιώτες για την προστασία έναντι της Βόρειας Κορέας – με «σοβαρή ανησυχία» και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οποιαδήποτε πολιτική διαμάχη θα επιλυθεί ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα, το Δημοκρατικό Κόμμα, χαρακτήρισε την κίνηση του προέδρου «ένα πραξικόπημα ουσιαστικά», δηλώνοντας ότι είναι παράνομη και παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας.
Βουλευτές συγκεντρώθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης –πρόκειται για το μονοθάλαμο νομοθετικό σώμα της Νότιας Κορέας–, ενώ κοινοβουλευτικοί υπάλληλοι προσπάθησαν να εμποδίσουν ένοπλους στρατιώτες να εισέλθουν στο κτίριο.
Μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν, ο αρχηγός του στρατού, Παρκ Αν-σου, δήλωσε ότι «απαγορεύονται οι απεργίες, οι διακοπές εργασίας και οι ενέργειες συνάθροισης που υποκινούν κοινωνική αναταραχή». Ο στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα προβλέπει επίσης συλλήψεις χωρίς ένταλμα και τον έλεγχο όλων των Μέσων Ενημέρωσης από τις στρατιωτικές Αρχές.
Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημάδια συμμόρφωσης της δημοκρατικής, εδώ και δεκαετίες, κοινωνίας της χώρας, όπως έγραψε ο Guardian. Τα τοπικά ΜΜΕ κάλυψαν τις διαμαρτυρίες και τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ τα συνδικάτα της χώρας πραγματοποίησαν επείγουσες συναντήσεις για την πιθανότητα απεργιών.
Παράλληλα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, ελάχιστη ώρα μετά την ανακοίνωση του Γιουν ότι ενεργεί για να εξαλείψει τις «φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις».
Το πλήθος στη Σεούλ επευφήμησε όταν το κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα κατά του διατάγματός του και ζήτησε τη σύλληψη του Γιουν, φωνάζοντας «Κατάργηση του στρατιωτικού νόμου» και «Αντίσταση στον στρατιωτικό νόμο».
Ελικόπτερα πετούσαν από πάνω, ενώ στρατιωτικοί επιχείρησαν να εισέλθουν με τη βία στο κτίριο, όπου το προσωπικό του κοινοβουλίου τους εμπόδιζε χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες για να επιτρέψει στους βουλευτές να συνεδριάσουν και να καταψηφίσουν το διάταγμα.
Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου προκάλεσε άμεση αντίδραση πολιτικών, περιλαμβανομένου του ηγέτη του συντηρητικού κόμματος του Γιουν, του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας. Ο Χαν Ντονγκ-χουν χαρακτήρισε την κίνηση «λανθασμένη» και υποσχέθηκε να την «σταματήσει μαζί με τον λαό».
Ο Λι Τζάε Μιουνγκ, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, είπε σε διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση: «Τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα. Η οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα. Συμπολίτες μου, παρακαλώ ελάτε στην Εθνοσυνέλευση».
Ο Γιουν έχει την τάση να χαρακτηρίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους «αντικρατικές δυνάμεις» που διασπείρουν «ψεύτικες ειδήσεις». Η κυβέρνησή του, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 2022, έχει αυξήσει δραματικά τη χρήση αγωγών για συκοφαντική δυσφήμιση κατά των ΜΜΕ.
Επιπλέον, βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης (σ.σ. το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο) να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ενώ έχει δεχθεί επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους και για το ότι αγνοεί τις εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες σε σκάνδαλα που αφορούν τη σύζυγό του και κορυφαίους αξιωματούχους.
Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια του Γιουν. «Ανησυχούμε σοβαρά για τις εξελίξεις που βλέπουμε επί τόπου», είπε ο αξιωματούχος.
Στην ανακοίνωσή του, ο Γιουν δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε αυτό το μέτρο για να διαφυλάξει την ελεύθερη και συνταγματική τάξη, ισχυριζόμενος ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν σε ομηρία τη κοινοβουλευτική διαδικασία, οδηγώντας τη χώρα σε κρίση.
«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω τη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των κομμουνιστικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, να εξαλείψω τις αποτρόπαιες φιλοβορειοκορεατικές αντιαντι-κρατικές δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη», είπε ο Γιουν.
Ο Γιουν δεν ανέφερε καμία συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, που διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς του αντιπάλους. Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί κατά του Γιουν, με κάποιους να ζητούν την καθαίρεσή του. Η αποδοχή του από το κοινό έχει πέσει πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο του 19%.
Το σύνταγμα της Νότιας Κορέας ορίζει ότι ο πρόεδρος, που είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, μπορεί να κηρύξει στρατιωτικό νόμο «σε περίοδο πολέμου, ένοπλης σύγκρουσης ή παρόμοιας εθνικής έκτακτης ανάγκης».
Ο πρώην πρόεδρος Μουν Τζε-ιν δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα βρίσκεται «σε κρίσιμη κατάσταση» και κάλεσε την Εθνοσυνέλευση να «παρέμβει άμεσα και να προστατεύσει τη δημοκρατία που καταρρέει».
Η αιφνιδιαστική κίνηση προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία είχε μια σειρά αυταρχικών ηγετών στις πρώτες δεκαετίες της ιστορίας της, αλλά θεωρείται δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980.
Ενας οδηγός ταξί στη Σεούλ, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε: «Χρησιμοποιούν ακριβώς τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν στις εποχές του Παρκ Τσουνγκ-χι και του Τσουν Ντου-χουάν … Οποτε το καθεστώς τους βρίσκεται σε κρίση, χρησιμοποιούν πολεμική ρητορική και στρατιωτικό νόμο για να την καλύψουν».
Ο Παρκ και ο Τσουν ήταν στρατιωτικοί δικτάτορες στη Νότια Κορέα μεταξύ 1961 και 1988. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι αυτό θα συνέβαινε ξανά», είπε ο οδηγός.
Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Στρατό, μια ΜΚΟ, δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν παράνομη και χαρακτήρισε την κίνηση «κήρυξη πολέμου κατά του λαού της Δημοκρατίας της Κορέας». Η ομάδα κατηγόρησε τον Γιουν για απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε τον στρατό να αποφύγει τη χρήση βίας κατά των πολιτών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News