Λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο για την Τετάρτη και ήδη πολυσυζητημένο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, οι δύο αντίπαλοι βρήκαν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης: το ζήτημα της φορολόγησης των τραπεζικών υπερκερδών.
Αφορμή στάθηκε μια αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απαντώντας, τη Δευτέρα, σε σχετικό ερώτημα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε πολλά πράγματα από τις τράπεζες, αλλά ένας έκτακτος φόρος δεν είναι στα σχέδιά μας».
Τα είπε αυτά σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, ο Πρωθυπουργός – ίσως να μην μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό μπροστά σε επενδυτές στην καρδιά του Σίτι. Ομως τα λεγόμενά του μεταδόθηκαν και στην Ελλάδα. Και μπροστά στον κίνδυνο να φανεί ότι ο κ. Μητσοτάκης προστατεύει τα υπερκέρδη των τραπεζών την ώρα που οι πολίτες και οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε δάνεια λόγω υψηλών επιτοκίων (σε αντιδιαστολή με τα απελπιστικά χαμηλά επιτόκια καταθέσεων), κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να αποκωδικοποιήσουν τη δήλωσή του, εξηγώντας ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα στην κινητοποίηση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έβαλε μια άλλη παράμετρο της στόχευσης της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν είναι στις προτεραιότητες η έκτακτη φορολόγηση, αλλά περισσότερο η αποτελεσματικότητα και η ελάφρυνση των πολιτών ως προς τις χρεώσεις». Οπως είπε, στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου παρέπεμψαν επίσης στην προ ημερών δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι πλέον, με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, τα πρόσθετα έσοδα από μια έκτακτη φορολόγηση δεν μπορούν να δαπανηθούν, καθώς υπάρχουν οροφές στις δαπάνες.
Ο ίδιος είπε εξάλλου από το Λονδίνο: «Βρισκόμαστε τώρα σε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό, και όχι μόνο στις αγορές. Θεωρώ ότι οι αγορές το καταλαβαίνουν, αλλά πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες ότι τα σημεία αναφοράς για τις δαπάνες είναι καθορισμένα. Συνεπώς, ακόμα και αν έχουμε πρόσθετα έσοδα, δεν μπορούμε να δαπανήσουμε αυτά τα έσοδα και να υπερβούμε το σημείο αναφοράς για τις δαπάνες».
Ανδρουλάκης: Δώσαμε δισεκατομμύρια σε ανακεφαλαιοποιήσεις
Αυτό το νέο πλαίσιο πάντως, δεν εμπόδισε τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιδοθούν σε μία νέα άσκηση αντιπολίτευσης: όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταθέτει τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, που προκύπτουν από την επιτοκιακή διαφορά και τις χρεώσεις. «Πρέπει να δείξουν οι τράπεζες ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο,κάτι που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα, ενώ έχουν διαχειριστεί ήδη πάρα πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Άρα, η πρωτοβουλία μας έχει και δημοσιονομικό και πολιτικό χαρακτήρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν θα είναι ένα ακραίο μέτρο, διότι δεν έχει μόνο δημοσιονομικό χαρακτήρα, αλλά και πολιτικό. Ενώ ο κόσμος πληρώνει την ακρίβεια και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε δύσκολη κατάσταση, έχουμε στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου χορηγήσεων, αλλά και τόσο μεγάλες χρεώσεις. Τη στιγμή μάλιστα που δώσαμε δισεκατομμύρια σε συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις», προσέθεσε σε ομιλία του στο forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς σε μια νέα αντιπαράθεση, την Τρίτη στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το φορολογικό νομοσχέδιο.
Σε αυτό το κλίμα κυβερνητικές πηγές έσπευσαν και πάλι να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για λαϊκισμό, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ο κ. Ανδρουλάκης γνωρίζει, λόγω της θητείας του στην Ευρωβουλή, τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τους συνακόλουθους περιορισμούς. Για την κυβέρνηση η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ακόμα μια ψηφίδα στην απεικόνιση του ΠΑΣΟΚ ως «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ» –το νέο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν σε αυτή την κριτική καταλογίζοντας στην κυβέρνηση απροθυμία να προχωρήσει στη φορολόγηση των τραπεζών. Υποστήριξαν δε ότι αυτό που απαγορεύεται από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες είναι η διάθεση μη τακτικών εσόδων σε τακτικές παροχές. Επεσήμαναν, επίσης, ότι μπορούν να διατεθούν τα έσοδα από έκτακτη φορολόγηση σε έκτακτες κοινωνικές δαπάνες και ότι αυτή ακριβώς είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Χατζηδάκης μιλά για «ζυγισμένες» πρωτοβουλίες
Χαρακτηριστική πάντως, της προσπάθειας της κυβέρνησης να βρει μια χρυσή τομή και ενδεχομένως να εμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την απόλυτη θέση που εξέφρασε στο Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης, ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε πως «η κυβέρνηση σύντομα θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για το τραπεζικό σύστημα, οι οποίες θα είναι ζυγισμένες».
Στο πλαίσιο συζήτησης στο forum που διοργανώνει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», ο κ. Χατζηδάκης είπε πως οι πρωτοβουλίες αυτές θα λαμβάνουν υπόψη από τη μια τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και τις ανάγκες της οικονομίας και από την άλλη την ανάγκη για υγιές τραπεζικό σύστημα, «γιατί όταν δεν είχαμε υγιές σύστημα το πλήρωσαν οι φορολογούμενοι». «Εμείς δεν λαϊκίζουμε, ούτε έχουμε εύκολες λύσεις για όλα όπως κάποιοι άλλοι», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News