Την παραδοσιακή μέθοδο της ιδιωτικής έκδοσης βιβλίων γραμμένων από αγνώστους ή απλώς από κατά φαντασίαν συγγραφείς (από ψώνια, όπως λένε και οι επαγγελματίες εκδότες) ακολουθούν πια και ορισμένες διασημότητες, όχι απαραιτήτως σχετικές με τη συγγραφή. Στο θέμα έσκυψε με επιμέλεια (αλίμονο, για βιβλία μιλάμε) η ιταλική Corriere della Sera, με αφορμή την κυκλοφορία των «σκέψεων» της αμερικανίδας τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ σε μορφή βιβλίου. Πρωτόλειο έργο και αυτό φυσικά, αλλά με προδιαγραφές μπεστ σέλερ.
Η Σουίφτ δεν έκανε την κλασική ιδιωτική έκδοση, αλλά ίδρυσε δική της εκδοτική εταιρεία, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό. Επένδυσε στο όνομά της εισβάλλοντας σε χώρο άγνωστο μεν για εκείνη (προεκτυπωτικές διαδικασίες, μάρκετινγκ, δίαυλοι διανομής, κ.λπ.), ωστόσο με εξασφαλισμένη πελατεία, αφού «εκεί έξω» υπάρχει κοινό έτοιμο να αγοράσει όχι μόνο τις «σκέψεις» της αλλά ακόμη και καμιά τούφα μαλλί από το κεφάλι που τις καλύπτει. «Δύσκολες στιγμές για εκδοτικούς οίκους», σχολίασε η Corriere.
Οι της Corriere δεν μάς πληροφόρησαν αν διάβασαν τις «σκέψεις», ωστόσο έγραψαν ότι το βιβλίο απαρτίζεται «από 256 σελίδες που περιέχουν 500 φωτογραφίες και σκέψεις γραμμένες από την τραγουδίστρια». Εδωσαν και τιμή. Ο εκδοτικός οίκος Taylor Swift Publications δίνει το τεμάχιο στην κατανάλωση για 39,99 δολάρια.
Κατά την Corriere, «η αδιαμεσολάβητη εκτύπωση και κυκλοφορία βιβλίων κινδυνεύει να φέρει την επανάσταση στον κόσμο των παραδοσιακών εκδόσεων». Η λαοφιλής Σουίφτ είναι η κορυφή του παγόβουνου, που λέει και η δημοσιογραφική κοινοτοπία, αλλά από κάτω ο πάγος δείχνει απειλητικά συμπαγής και δύστηκτος. Τέλος πάντων, οι εκδότες ανησυχούν και επικεντρώνονται στους ήδη καταρτισμένους καταλόγους τους με έργα κυκλοφορούντα από καιρό. Διότι και άλλοι διάσημοι γράφουν πλέον «αδιαμεσολάβητα» για το κοινό τους.
Ακολουθούν ορισμένα ονόματα «αδιαμεσολάβητων» Αμερικανών με πελατεία εξασφαλισμένη επίσης: «Ο ακτιβιστής και πρώην ποδοσφαιριστής Κόλιν Κάπερνικ, ο Τραμπ, ο Μπράντον Σάντερσον, ο οποίος είναι παραγωγικός συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας, η Κολίν Χούβερ, συγγραφέας μυθοπλασίας με μεγάλες πωλήσεις». Στην Ιταλία, συνέχισε η Corriere, o πρώην στρατιωτικός Ρομπέρτο Βανάτσι πούλησε πάνω από 100.000 αντίτυπα κυκλοφορώντας το βιβλίο του μέσω της Amazon, αν και δεν έχει λογοτεχνικές φιλοδοξίες (είναι απλώς δεξιός πολιτικός).
Από το ιταλικό ρεπορτάζ μαθαίνει κανείς ότι το πιο συμφέρον ποσοστό αποδίδει στους «αδιαμεσολάβητους» συγγραφείς η Amazon, η οποία, τελικά, μεγεθύνεται ως κλαδικό πρόβλημα και στριμώχνει όχι μόνο τους βιβλιοπώλες στη διανομή αλλά και τους εκδότες στην παραγωγή. Για όσους διασήμους ιδρύουν εκδοτικούς οίκους και πουλάνε τις σκέψεις τους μέσω δικών τους διαύλων λιανικής, εξυπακούεται ότι τα κέρδη είναι «ατόφια» και περισσότερα. Η τάση είναι οι διάσημοι να απελευθερώνονται από τα εκδοτικά δεσμά, κατέληξαν οι Ιταλοί, οπότε οι παραδοσιακοί εκδότες μάλλον πρέπει να προσανατολιστούν σε εκδόσεις έργων αγνώστων αλλά ποιοτικών συγγραφέων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News