Το μισό Χαλέπι βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο των Τζιχαντιστών οι οποίοι επέστρεψαν με πολύνεκρες μάχες, ύστερα από χρόνια «ηρεμίας» στη Συρία.
Το Σάββατο οι συριακές αρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο στο Χαλέπι – το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας- καθώς και όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη, όπως δήλωσαν τρεις στρατιωτικές πηγές στο Reuters, καθώς οι αντάρτες που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ υποστηρίζουν ότι έχουν φτάσει στην καρδιά της πόλης.
Οι τζιχαντιστές, υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS- ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα), εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων.
«Το μισό Χαλέπι βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ και οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας πως στη δεύτερη φάση των εχθροπραξιών, τα στρατεύματα της Δαμασκού αποσύρθηκαν αμαχητί.
Στις μάχες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 277 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε το Παρατηρητήριο. Πρόκειται για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις από το 2020.
Την Παρασκευή, τζιχαντιστές και αντάρτες εισέβαλαν στην πόλη στρατηγικής σημασίας Σαρακέμπ, νότια του Χαλεπιού, όπου τέμνονται δυο αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν τη Δαμασκό αντίστοιχα με το Χαλέπι και με τη Λαττάκεια, πάντα κατά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οπως μεταδίδει το Reuters, η Ρωσία, από τους βασικούς συμμάχους του Άσαντ, υποσχέθηκε στη Δαμασκό επιπλέον στρατιωτική βοήθεια για να αναχαιτίσει τους αντάρτες. Το νέο υλικό θα αρχίσει να φθάνει μέσα στις επόμενες 72 ώρες.
Ο συριακός στρατός ακολουθεί εντολές «ασφαλούς απόσυρσης» από τις κύριες περιοχές της πόλης στις οποίες έχουν εισέλθει οι αντάρτες, δήλωσαν στο διεθνές δίκτυο τρεις πηγές του στρατού.
Οι τζιχαντιστές επιστρέφουν στο Χαλέπι για πρώτη φορά από το 2016, όταν ο Άσαντ και οι σύμμαχοί του, η Ρωσία, το Ιράν και οι σιιτικές πολιτοφυλακές της περιοχής ανακατέλαβαν την πόλη, με τους αντάρτες να συμφωνούν να αποσυρθούν μετά από μήνες βομβαρδισμών και πολιορκίας.
Ο Μουσταφά Αμπντούλ Τζαμπέρ, διοικητής της ταξιαρχίας των ανταρτών Τζαΐς Αλ Ιζα, δήλωσε ότι η ταχεία προέλασή τους τις τελευταίες ημέρες βοηθήθηκε από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που υποστηρίζεται από το Ιράν στην ευρύτερη επαρχία του Χαλεπιού.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι η εκστρατεία ήταν η απάντηση στις αυξημένες επιθέσεις που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες η ρωσική και η συριακή πολεμική αεροπορία εναντίον αμάχων σε περιοχές της ανταρτοκρατούμενης Ιντλίμπ.
Πηγές της αντιπολίτευσης που βρίσκονται σε επαφή με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν στο Reuters ότι η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες, είχε δώσει το πράσινο φως για την επίθεση.
Ομως ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ονκού Κετσέλι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποφύγει μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή και είχε προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες επιθέσεις υπονομεύουν τις συμφωνίες αποκλιμάκωσης.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως η αεροπορία του έπληξε θέσεις «εξτρεμιστικών» οργανώσεων στη Συρία, υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η συριακή αεροπορία προχώρησε επίσης σε επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσειπάνω από μισό εκατομμύριο ζωές κι έχει εκτοπίζει εκατομμύρια ανθρώπους.
Στη βόρεια Συρία επικρατούσε τα τελευταία χρόνια σχετική ηρεμία, έπειτα από ανακωχή που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2020, με τη διαμεσολάβηση Ρωσίας και Τουρκίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News