Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βρει τον φταίχτη για την… απιστία της σημερινής εποχής: ο ψηφιακός κόσμος είναι αυτός που αμφισβητεί τις παραδοσιακές, μεγάλες θρησκείες της ανθρωπότητας, προωθώντας συγχρόνως και τη δική του νέα θρησκεία με τρόπο διαβρωτικό από ηθικής απόψεως. Επιπροσθέτως το web εξαπλώνει στα πέρατα της Γης και την ισλαμοφοβία. Ούτε χότζας να ήταν ο «σουλτάνος»…
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα ψηφιακά μέσα δεν είναι απλώς ένα εργαλείο ψυχαγωγίας ή αποκόμισης κέρδους. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μία τεχνητή θρησκεία, υπονομεύοντας όλες τις θρησκείες και τις αξίες του κόσμου. Και οι συνέπειες αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα» είπε ο Ερντογάν σε κάποια εκδήλωση που έγινε στην Αγκυρα στις 26 Νοεμβρίου. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του μπορεί να είναι κατάλληλες για τον «άμβωνα» περιθωριακής τηλεοπτικής εκπομπής, όμως πολιτικές δεν τις λες.
Φυσικά, το ενδιαφέρον του Ερντογάν για τον κοινωνικό ρόλο των ψηφιακών μέσων εκπηγάζει από την… άδολη αγάπη του προς τα παιδιά και τη νεολαία: «Σήμερα τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην επιρροή των ψηφιακών μέσων παρά στην εκπαίδευση των γονιών τους, των δασκάλων τους ή των γειτονιών τους» συνέχισε τον λόγο του.
Για τον ιδρυτή του κυβερνώντος από το 2003 κόμματος «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη», το Ισλάμ είναι ο βασικός στόχος των ψηφιακών μέσων: «Μια χούφτα μεμονωμένα αρνητικά παραδείγματα [σ.σ.: εννοεί την τζιχαντιστική τρομοκρατία] χρησιμοποιούνται με στόχο την προσβολή όλων των θρησκευομένων, τη δυσφήμηση ιδρυμάτων, ενώσεων, την υπονόμευση της θρησκείας και των πιστών της».
Η ουσία όμως είναι αλλού: Oπως σημείωσε η Corriere della Sera, ο Ερντογάν προέτρεψε την τουρκική υπηρεσία παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης, RTÜK ονόματι, να επιβάλει κυρώσεις σε τηλεοπτικά προγράμματα και σε παραγωγές που υποβαθμίζουν συγκεκριμένες θρησκευτικές ομάδες και ηθικές αξίες. Στον δείκτη «ελευθερίας του Τύπου», των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Τουρκία βρίσκεται στην 158η θέση επί συνόλου 180 χωρών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News