389
Το ρωσικό πλοίο που σήμανε συναγερμό στο ΝΑΤΟ | NavyLookout/X

Ρωσικό πλοίο βυθοσκοπεί τη Μεσόγειο για μελλοντικά σαμποτάζ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2024, 16:16
Το ρωσικό πλοίο που σήμανε συναγερμό στο ΝΑΤΟ
|NavyLookout/X

Ρωσικό πλοίο βυθοσκοπεί τη Μεσόγειο για μελλοντικά σαμποτάζ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2024, 16:16

«Δεν έχει όπλα, όμως είναι πιο τρομακτικό από τα καταδρομικά με τους πυραύλους» – σε αυτή τη λακωνική φράση ο Τζανλούκα Ντι Φέο (Repubblica) συνόψισε τον φόβο των Δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας για την ξαφνική εμφάνιση ενός ρωσικού πλοίου στη Μεσόγειο. Ο φόβος αυτός δεν είναι παράλογος, εξήγησε ο συντάκτης, αφού το πλοίο «Yantar» είναι εξειδικευμένο στην κατασκοπεία και συνήθως εκτελεί άκρως μυστικές αποστολές.

Μάλιστα θεωρείται πρωτοπόρο στον υβριδικό πόλεμο της χαρτογράφησης των υποθαλασσίων αγωγών αερίου και των ποντισμένων δικτύων οπτικών ινών. Εξ αυτού και η ανησυχία, διότι από τα συστήματα αυτά εξαρτάται η ενεργειακή ροή και η ψηφιακή διασύνδεση, δηλαδή η ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να επέλθει καταστροφή» σημείωσε ο Ιταλός.

Μήκους 107 μέτρων και με 60μελές πλήρωμα, το «Yantar» δεν πραγματοποιεί δολιοφθορές, έγραψε ο Ντι Φέο. Δουλειά του είναι η συγκέντρωση βασικών πληροφοριών, με σκοπό την πραγματοποίηση επιχειρήσεων καταστροφής. Πρόκειται για σκάφος που ναυπηγήθηκε το 2010 και επισήμως ασχολείται με ωκεανογραφικές έρευνες. Διαθέτει και δύο υποβρύχια drones, τα οποία μπορούν να εξερευνούν τη θαλάσσια άβυσσο σε βάθος έως και 6.000 μέτρων.

Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις παρακολούθησαν το «Yantar» κατά τη διάρκεια του πλου του στα νερά της Ιρλανδίας και μέχρι το Γιβραλτάρ. Είχε αποπλεύσει από λιμάνι της Χερσονήσου Κόλα και κατά πάσα πιθανότητα κατευθύνεται προς το Αλγέρι. Κατά το παρελθόν έχει προσεγγίσει τις ιταλικές ακτές πλέοντας στην Τυρρηνική και στα σικελικά Στενά, πάντα υπό την εποπτεία των ιταλικών (ΝΑΤΟϊκών) πολεμικών σκαφών. Πάντα πλέει σε σημεία υποβρύχιας συμφόρησης όσον αφορά τα καλώδια, τους αγωγούς, τις οπτικές ίνες και τις κάθε είδους συνδέσεις.

Η καταστροφή υποβρυχίων υποδομών τεχνολογίας και ενέργειας είναι σύνηθες φαινόμενο. Πριν από μία εβδομάδα δύο καλώδια κόπηκαν στη Βαλτική. Συνέδεαν τη Φινλανδία με τη Γερμανία και τη Σουηδία με τη Λετονία. Οι Δυτικοί θεωρούν υπέυθυνο για τη ζημία το κινεζικό εμπορικό πλοίο «Yi Peng 3», το οποίο είχε αποπλεύσει από ρωσικό λιμάνι. «Υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν την άγκυρα του ‘‘Yi Peng 3’’ με σημάδια που υποδηλώνουν ξερίζωμα των καλωδίων» έδωσε την πληροφορία ο Ντι Φέο.

Πέρυσι ένα άλλο κινεζικό φορτηγό πλοίο, πάλι στη Βαλτική και προερχόμενο από τη Ρωσία, διέρρηξε τον αγωγό αερίου Balticonnector και δύο δίκτυα οπτικών ινών. Οι Φινλανδοί απεφάνθησαν ότι η κινεζική άγκυρα, βάρους δύο τόνων, όργωσε τον πυθμένα της θάλασσας, αλλά δεν αποσαφήνισαν αν ήταν ατύχημα ή εσκεμμένη πράξη. Διαμαρτυρήθηκαν επισήμως στο Πεκίνο, όμως δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...