408
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα | Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκτά «στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης»

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2024, 20:37
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα
|Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκτά «στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης»

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2024, 20:37

Εναν πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εκτόξευσαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στην Ουκρανία οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με Δυτικούς πυραύλους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το ίδιο βράδυ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Μόσχα «έχει το δικαίωμα» να πλήξει τις Δυτικές χώρες που παρείχαν στο Κίεβο όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Σε ένα αιφνιδιαστικό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ρωσία δοκίμασε τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik για να πλήξει τη στρατιωτική εγκατάσταση Yuzhmash στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο. «Σε συνθήκες μάχης δοκιμάστηκε ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς. Σε αυτή την περίπτωση, με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά» είπε.

«Η ανάπτυξη του συστήματος Oreshnik ήταν μια απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να παράξουν και να αναπτύξουν πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς… Σε περίπτωση κλιμάκωσης, η Ρωσία θα απαντήσει αποφασιστικά και συμμετρικά» προσέθεσε ο Πούτιν.

Οι πρώτες αναφορές από την Ουκρανία είχαν υποδείξει ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM): ένα όπλο σχεδιασμένο για πυρηνικά πλήγματα μεγάλων αποστάσεων που δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι το όπλο έφερε πυρηνική κεφαλή.

Αργότερα, Δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν την εκδοχή που έκανε γνωστή ο ρώσος πρόεδρος, ότι δηλαδή επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM). Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς έχουν μικρότερη εμβέλεια, από 3.000 έως 5.500 χιλιόμετρα.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι η εμβέλεια δεν ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας στις εξελίξεις. Για τον Φάμπιαν Χόφμαν, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Οσλο, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνολογία πυραύλων και στη στρατηγική πυρηνικών όπλων, «το γεγονός ότι ο πύραυλος έφερε φορτίο MIRVed (πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές ) είναι πολύ πιο σημαντικό για λόγους στρατηγικής σήμανσης, και είναι ο λόγος που η Ρωσία το επέλεξε. Αυτό το φορτίο συνδέεται αποκλειστικά με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικά όπλα» ανέφερε ο Χόφμαν στο Associated Press.

Ο Πούτιν επανέλαβε, εξάλλου, τις απειλές του κατά της Βρετανίας και των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον στόχων σε χώρες που επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται τα όπλα τους εναντίον ρωσικών στόχων». Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι τα Δυτικά συστήματα άμυνας δεν θα είναι ικανά να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους όπως ο Oreshnik.

Επιπλέον, ο ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι οι ενέργειες της Δύσης είναι εκείνες που έχουν οδηγήσει τη σύγκρουση σε νέα επίπεδα. «Η σύγκρουση στην Ουκρανία, από περιφερειακή, αποκτά πλέον στοιχεία παγκόσμιας σύρραξης» επεσήμανε, αφήνοντας αιχμές για την αυξημένη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την παροχή όπλων προηγμένης τεχνολογίας στο Κίεβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...