Το όρος Ταρανάκι, που αρχικά ονομάστηκε Mount Egmont από τον βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ τον 18ο αιώνα, είναι ένα ενεργό στρατοηφαίστειο στη δυτική ακτή της βόρειας νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Το στρατοηφαίστειο, γνωστό και ως σύνθετο ηφαίστειο, είναι ένα κωνικό ηφαίστειο δημιουργημένο από πολλά εναλλασσόμενα στρώματα σκληρυμένης λάβας και τέφρας.
Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.518 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο σχεδόν τέλειος δακτύλιος από σκούρο πράσινο που περιβάλλει τις πλαγιές του όρους Ταρανάκι είναι το Εθνικό Πάρκο Egmont, το οποίο έχει πλάτος περίπου 19 χλμ. στο ευρύτερο σημείο του. Το δάσος του πάρκου αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από δύο είδη μεγάλων αειθαλών δέντρων, rimu (Dacrydium cupressinum) και kāmahi (Pterophylla racemosa).
Ενα τμήμα δέντρων kāmahi κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου είναι γνωστό ως «Δάσος Goblin» επειδή τα δέντρα εκεί είναι… στρεβλά. Εχουν παραμορφωθεί, ως αποτέλεσμα της ανάγκης τους να αναπτυχθούν πάνω και γύρω από τα απολιθωμένα υπολείμματα δέντρων που χάθηκαν σε εκρήξεις του ηφαιστείου. Αυτά τα δέντρα καλύπτονται επίσης από φυτά που «κρέμονται» επάνω τους, γεγονός που τους δίνει μια ακόμη πιο περίεργη –και για κάποιους ανατριχιαστική– όψη.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Live Science, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας παραχώρησε στο όρος Taranaki «τα ίδια νομικά δικαιώματα με έναν άνθρωπο» λόγω της ιερότητας που έχει για τις τοπικές φυλές Μαορί, οι οποίες θεωρούν το ηφαίστειο πρόγονο και μέλος της ευρύτερης οικογένειάς τους.
Το καθεστώς αυτό αποτελεί μια αναγνώριση της σχέσης των ιθαγενών Μαορί με το βουνό και σημαίνει ότι, αν κάποιος το βλάψει, θα είναι σαν να βλάπτει τη φυλή, άρα θα υποστεί αντίστοιχες νομικές συνέπειες.
Η τελευταία μεγάλη έκρηξη στο όρος Ταρανάκι συνέβη πριν από περίπου 200 χρόνια, ωστσόσο εξακολουθεί να είναι ενεργό και σποραδικά εκτοξεύει ηφαιστειακά υλικά. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι υπάρχει πιθανότητα 30% έως 50% για μια μεγάλη έκρηξη μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους που ζουν κοντά στο ηφαίστειο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News