Στα 21,3 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από τον τουρισμό στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, καταγράφοντας νέα αύξηση κατά 4,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,3%.
Τα καλά αυτά νέα έρχονται μετά τα σημάδια κόπωσης, όσον αφορά τις εισπράξεις, που κατέδειξαν τα αντίστοιχα στοιχεία της ΤτΕ για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, «στην καρδιά» δηλ, του ελληνικού καλοκαιριού.
Παρά τη βελτίωση του Ισοζυγίου Υπηρεσιών, την ίδια περίοδο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,0 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 7,7 δισεκ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών, λόγω της αύξησης των εισαγωγών και της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% ( 3,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,9% (3,3% σε σταθερές τιμές).
Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 0,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 3,5% ( 3,3% και 3,6% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών κατέγραψε μικρή μείωση.
Το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα 623,9 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης, καθώς και της καταγραφής καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.
Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) διευρύνθηκε κατά 3,7 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 8,3 δισεκ. ευρώ..
Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν καθαρή ροή 3,1 δισ. Ευρω.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 4,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά πρωτίστως την άνοδο κατά 7,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, καθώς και την αύξηση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση κατά 6,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, Παράλληλα υποχώρησαν κατά 2,9 δισεκ. ευρώ οι τοποθετήσεις των μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα .
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News