873
Από αριστερά, οι φοιτητές της «χρυσής» ομάδας iGEM Patras: Καρβέλας Χρήστος, Δήμας Κωνσταντίνος, Τσελάι Αριστελίνα, Λάτση Αθηνά, Μανιάτη Μαρία-Κωνσταντίνα, Γιαμπανζί Βαλεντίνα | iGEM Patras

Παγκόσμια διάκριση για τoυς φοιτητές της iGEM Patras

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2024, 10:01
Από αριστερά, οι φοιτητές της «χρυσής» ομάδας iGEM Patras: Καρβέλας Χρήστος, Δήμας Κωνσταντίνος, Τσελάι Αριστελίνα, Λάτση Αθηνά, Μανιάτη Μαρία-Κωνσταντίνα, Γιαμπανζί Βαλεντίνα
|iGEM Patras

Παγκόσμια διάκριση για τoυς φοιτητές της iGEM Patras

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2024, 10:01

Το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας κατέκτησε η iGEM Patras.

Πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της ομάδας μετά από ένα ασημένιο και δύο χάλκινα.

Η ίδια ομάδα υπήρξε υποψήφια και για το ειδικό βραβείο καλύτερης ιστοσελίδας (best wiki) στην κατηγορία Undergrad που διαγωνίστηκε.

Στον φετινό διαγωνισμό iGEM 2024, που διεξήχθη στο Παρίσι, από τις 23 έως τις 26 Οκτωβρίου, συμμετείχαν συνολικά 438 ομάδες από 48 χώρες.

Η iGEM Patras συμμετείχε στον διαγωνισμό με το πρότζεκτ LipOdyssey: A Quest For Precision Treatment.

Η ελληνική ομάδα, εμπνευόμενη από τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων, ανέπτυξε μια στοχευμένη θεραπεία για τον επιθετικό HER2+ υποτύπο του καρκίνου του μαστού.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM ξεκίνησε το 2003 με έδρα το Τεχνολογικό Ίδρυμα Μασαχουσέτης (MIT) και πλέον διοργανώνεται κάθε χρόνο από το International Genetically Engineered Machine Foundation (iGEM).

Στον διαγωνισμό συρρέουν ετησίως περισσότερες από 400 διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες, αφού πλέον αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς για επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός καλεί τους φοιτητές να εξερευνήσουν τον κλάδο της Συνθετικής Βιολογίας και να καινοτομήσουν δίνοντας λύση σε παγκόσμιες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τον καρκίνο.

Κατά τη διάρκεια του Grand Jamboree στο Παρίσι, οι ομάδες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους, το οποίο αξιολογείται από τους κριτές βάσει κριτηρίων, όπως η καινοτομία, η επιστημονική ακρίβεια, αλλά και η εφαρμοσιμότητα.

Καινοτόμα προσέγγιση με μόρια RNA από την ελληνική συμμετοχή

Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι έως και το 70% των ασθενών με HER2+ καρκίνο του μαστού, αναπτύσσουν αντίσταση σε πρώτης γραμμής θεραπείες, όπως η τραστουζουμάμπη, με συνέπεια την μείωση της αποτελεσματικότητάς τους.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, η ομάδα ακολούθησε μια καινοτόμο προσέγγιση, σχεδιάζοντας μόρια RNA για γονιδιακή σίγαση. Για την μεταφορά των μορίων RNA σχεδιάστηκαν και παρασκευάστηκαν λιπιδικά νανοσωματίδια, τα οποία ενισχύθηκαν με τραστουζουμάμπη, βελτιώνοντας την ακρίβεια στη στόχευση και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Όταν τα λιπιδικά νανοσωματίδια εισέρχονται στα κύτταρα, απελευθερώνουν shRNA το οποίο αποσιωπά το γονίδιο hTERT. Αυτό οδηγεί στη μείωση της δραστηριότητας των τελομερασών και στην απορρύθμιση κρίσιμων σηματοδοτικών οδών των καρκινικών κυττάρων.

Αυτή η διττή προσέγγιση, παρεμβαίνει στην αθανασία των καρκινικών κυττάρων και τα επανευαισθητοποιεί την τραστοζουμάμπη επιτυγχάνοντας βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ο συνδυασμός στοχευμένης θεραπείας και γονιδιακής σίγασης που αναπτύσσεται, προσφέρει μια ακριβή και πολλά υποσχόμενη στρατηγική, με τη δυναμική να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου και να δώσει ελπίδα στους ασθενείς.

Η iGEM Patras

Η ομάδα της iGEM Patras αποτελείται από τους φοιτητές:

Leader: Λάτση Αθηνά (φοιτήτρια του τμήματος Φαρμακευτικής, Παν. Πατρών),

Μέλη: Τσελάι Αριστελίνα, Βογιατζόγλου Ιωάννης και Τυροβολάς Αχιλλέας

(φοιτητές του τμήματος Φαρμακευτικής, Παν. Πατρών),

Μπούτα Νεφέλη (φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικής, Παν. Πατρών),

Μανιάτη Μαρία – Κωνσταντίνα (φοιτήτρια του τμήματος Χημείας, Παν. Πατρών),

Γιαμπανζί Βαλεντίνα (φοιτήτρια του τμήματος Βιολογίας, Παν. Πατρών ),

Δήμας Κωνσταντίνος (φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Παν. Πατρών)

Καρβελάς Χρήστος (φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ)

Νικολόπουλος Γεώργιος (απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων, Παν. Δυτικής Μακεδονίας)

Την ομάδα στήριξαν ως σύμβουλοι (advisors): Πατρινού Αικατερίνη (Προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Παν. Θεσσαλίας), Τσιρώνη Άννα (Υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Φαρμακευτικής, Παν. Πατρών), Μαρίνος Σωτήρης (Απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας, Παν. Κρήτης).

Επιστημονικοί υπεύθυνοι της ομάδας ήταν ο κ. Γεώργιος Π. Πατρινός και η κυρία Σοφία Χατζηαντωνίου.

Σχολιάζοντας τη διάκριση, ο καθηγητής Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας- Φαρμακογονιδιωματικής Γεώργιος Π. Πατρινός δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος ως ο επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας μας iGEM Patras για την επιτυχία μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό iGEM στο Παρίσι. Μετά από ένα βραβείο iGEMers Prize το 2022 και ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια, ήρθε το χρυσό μετάλλιο φέτος το 2024 ως επιστέγασμα μιας εξαιρετικά δημιουργικής προσπάθειας της φετινής φοιτητικής μας ομάδας. Οι άοκνες προσπάθειες των φοιτητών μας, υπό την καθοδήγηση της κας Λάτση, 4ετούς φοιτήτριας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες και με την ομαδική τους δουλειά ξεχώρισαν για μια ακόμη φορά. Το έργο της ομάδας μας iGEM Patras συνεχίζεται και το 2025, έχοντας ήδη 6 χρόνια ιστορίας με όραμα για νέες επιτυχίες. Με καινοτόμες προσπάθειες από νέους επιστήμονες της πατρίδας μας, για εφαρμογές με παγκόσμιες προοπτικές».

Από την πλευρά της η Αν. Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Σοφία Χατζηαντωνίου, σημείωσε: «Η επιτυχία της ομάδας μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό iGEM ήρθε ως αποτέλεσμα μιας επίμονης, απαιτητικής και εξαιρετικά δημιουργικής προσπάθειας. Οι φοιτητές μας εργάστηκαν ακούραστα, εξερεύνησαν καινοτόμες ιδέες, και ξεπέρασαν πολλές προκλήσεις με ακρίβεια και επιστημονική τεκμηρίωση. Η επιτυχία τους δείχνει πως το όραμα, η συνεργασία και η αφοσίωση μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ακόμα και στο παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα. Το έργο της iGEM Patras ανοίγει νέους ορίζοντες για το μέλλον της συνθετικής βιολογίας και της ογκολογίας. Η προσέγγισή που προτάθηκε δεν αποτελεί μόνο μια ελπίδα για πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά και μια βάση για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη που μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην επιστήμη και τη θεραπεία του καρκίνου. Με τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες, οι επόμενες γενιές επιστημόνων θα είναι σε θέση να προχωρήσουν ακόμα πιο πέρα, ενισχύοντας τις δυνατότητές μας να αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες προκλήσεις».

Η ομάδα έλαβε πολύτιμη και ουσιαστική υποστήριξη από σημαντικούς χορηγούς, όπως το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, τη Gilead, το Πανεπιστήμιο Πατρών, τη Motor Oil, τη Demo, την Pfizer και πολλούς άλλους, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της.

Μέσα από τη συνδρομή τους, η ομάδα μπόρεσε να υλοποιήσει το όραμά της, να ενισχύσει τις δράσεις της και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με μεγαλύτερη δυναμική και αισιοδοξία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...