1074
O Γιώργος Γεραπετρίτης στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσων στις Βρυξέλλες | Υπουργείο Εξωερικών

Ο Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συνεδριάζουν για την Ουκρανία – Γεραπετρίτης: Εξαιρετικά κρίσιμη ατζέντα, σε δύσκολες συνθήκες

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2024, 15:04
O Γιώργος Γεραπετρίτης στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσων στις Βρυξέλλες
|Υπουργείο Εξωερικών

Ο Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συνεδριάζουν για την Ουκρανία – Γεραπετρίτης: Εξαιρετικά κρίσιμη ατζέντα, σε δύσκολες συνθήκες

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2024, 15:04

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, όπου η συζήτηση για την Ουκρανία θα εκκινούσε με ενημέρωση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών από τον ουκρανό ομόλογό τους, Αντρίι Σιμπίχα, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε για μία εξαιρετικά κρίσιμη ατζέντα, σε δύσκολες συνθήκες:

«Με τους δύο πολέμους σε πλήρη έξαρση, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συμπληρώνει την Τρίτη χίλιες ημέρες και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να μαίνεται και να δημιουργεί νέες εστίες».

Η Ελλάδα -υπογράμμισε ο υπουργών των Εξωτερικών- «εξαρχής τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία, αντίθετα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.  Οπως, επίσης, επισημάναμε, με τρόπο κάθετο, ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες άμεσα στη Μέση Ανατολή, να υπάρξει πλήρης ανθρωπιστική βοήθεια, απελευθέρωση, χωρίς όρους, των ομήρων και να δοθεί όραμα στον παλαιστινιακό λαό για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Οπως εξάλλου σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, στο Συμβούλιο «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις ευρωατλαντικές σχέσεις» μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, και «την ανάγκη να υπάρξει μια πολύ ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Παράλληλα, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, «θα έχω την ευκαιρία να έχω μια σειρά από συναντήσεις. Ήδη, συναντηθήκαμε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας. Θα πρέπει να ενισχύσουμε το όραμα όλων των κρατών, τα οποία βρίσκονται στο μονοπάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουμε την επόμενη μέρα της Διάσκεψης των Παρισίων για τον Λίβανο. Επίσης, θα συναντηθώ και με την Ειδική Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κέρας της Αφρικής, μια περιοχή, η οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Θα πρέπει να υπάρξει στήριξη στις χώρες της Αφρικής, ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική, που βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σύνθετη θέση».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θελησε να υπογραμμίσει ότι σε 45 ημέρες, η Ελλάδα θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, «θα είναι συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής ασφαλείας, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη προσήλωση στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα έχει ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και θα το πράξουμε στηριγμένοι στη βασική μας αρχή για την ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών».

Στο Λονδίνο την Τρίτη

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, επικεφαλής του Foreign Office, Ντέιβιντ Λάμι.

Μπορέλ: «Ουδόλως διατεθείμενος να διαπραγματευτεί ο Πούτιν – μάλλον το αντίθετο»

Στις δικές του δηλώσεις προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο απερχόμενος ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επεσήμανε ότι παρά τις όποιες εκτιμήσεις-προσδοκίες κάποιων, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαπραγματευτεί, αλλά ακριβώς το αντίθετο».

Οπως παρατήρησε ο κ. Μπορέλ, «ο κ. Πούτιν απάντησε σε κάθε προσπάθεια για διαπραγμάτευση, εξαπολύοντας την πιο σφοδρή επίθεσή του στις πολιτικές υποδομές της Ουκρανίας και κυρίως σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας. Ηταν η πιο σκληρή επίθεση εδώ και μήνες», σημείωσε, αναφερόμενος στα ρωσικά χτυπήματα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Γι’ αυτό τονισε, «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της ισχύος. Αυτό είναι περισσότερο αλήθεια σήμερα παρά ποτέ, αλλά για να το κάνουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι»

«Πολλές φορές έπρεπε να συζητήσουμε για πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται να λέμε ότι είμαστε γεωπολιτική δύναμη αν για να φτάσουμε σε μια συμφωνία χρειαζόμαστε μήνες. Η τελευταία έκκλησή μου προς τους συναδέλφους μου είναι να είναι πιο ενωμένοι και να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπορελ λίγο πριν δωσει το παρών για τελευταία φορά σε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (πριν την εκπνοή της θητείας του σε περίπου έναν μήνα).

Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «οι αποφάσεις για να στηρίξουμε την Ουκρανία μάς πήραν πολύ χρόνο».

«Οι Ουκρανοί -τόνισε- χρειάζονται περισσότερη στήριξη και πρέπει να τους τη δώσουμε για να σταματήσουμε τη σύγκρουση».

Κλείνοντας, ο ύπατος εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι ο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα τη «νέα κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

«Αντιμετωπίζουμε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι έτοιμοι να δράσουν, χωρίς να πρέπει πρώτα να περιμένουν να αντιδράσουν στις αποφάσεις των ΗΠΑ», παρατήρησε με νόημα εν όψει της επικείμενης αλλαγής στάσης της Ουάσινγκτον με το που επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο ο Ντοναλντ Τραμπ.

«Η επιλογή των πυραυλικών χτυπημάτων σε ρωσικό έδαφος παραμένει», λένε οι Γάλλοι

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν και για το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη στόχευση του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας.

Στη συζήτηση θα προστεθεί και η συμμετοχή τρίτων χωρών στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ιδίως η παρουσία βορειοκορεατών στρατιωτών. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί κατά πόσο η Κίνα απομακρύνεται από τη μέχρι τώρα ουδέτερη στάση της, καθώς και η πιθανή ενίσχυση της κινεζικής υποστήριξης προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται τις υπηρεσίες πληροφοριών, εργοστάσια στην Κίνα παράγουν drones για τη Ρωσία.

Εκτός από το θέμα της Ουκρανίας και τις εκλογές στις ΗΠΑ, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθούν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Γεωργία και στο Κέρας της Αφρικής.

Η Γαλλία, πάντως, η οποία έχει προμηθεύσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς την Ουκρανία, δήλωσε ανοικτά ότι το να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους μέσα στη Ρωσία παραμένει μια επιλογή στο τραπέζι.

«Εχουμε πει ανοικτά ότι αυτή ήταν μια επιλογή που θα εξετάζαμε αν ήταν να επιτρέπαμε να πληγεί ένας στόχος από εκεί απ΄όπου η Ρωσία επιτίθεται τώρα στο ουκρανικό έδαφος. Άρα, τίποτα καινούργιο», ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο Συμβούλο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μια σημαντική απόφαση σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, σημείωσε από την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σπεύδοντας  να διευκρινίσει ότι  αυτό δεν συνιστά αλλαγή στη στρατηγική της Δύσης.

«Η απόφαση από αμερικανικής πλευράς, και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό δεν είναι μια αναθεώρηση αλλά μια εντατικοποίηση αυτού στο οποίο έχουν ήδη ανταποκριθεί άλλοι εταίροι, είναι τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή», είπε η κυρία Μπέρμποκ.

Με τη σειρά του, ο λιθουανός ομόλογός  της Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, παρατηρησε πως δεν είναι σαφές αν η Ουκρανία έχει αρκετούς πυραύλους για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εφόσον της επιτραπεί να τους χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία.

«Δεν ανοίγω σαμπάνιες ακόμη, επειδή δεν ξέρουμε τους πραγματικούς αριθμούς για το πόσους πυραύλους έχει η Ουκρανία.  Αρα το ερώτημα είναι, αν έχουν αρκετούς πυραύλους που θα έκαναν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...