773
| REUTERS/ Shutterstock / CreativeProtagon

Οι πύραυλοι του Μπάιντεν και το δίλημμα του Πούτιν 

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2024, 15:37
|REUTERS/ Shutterstock / CreativeProtagon

Οι πύραυλοι του Μπάιντεν και το δίλημμα του Πούτιν 

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2024, 15:37

«Eχοντας συνειδητοποιήσει ίσως ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί στην Ουκρανία, για πρώτη φορά ύστερα από μία διετία, ο Ολαφ Σολτς, ένας δυτικός ηγέτης, τηλεφώνησε στον Βλαντίμιρ Πούτιν», παρατήρησε περιχαρής ο συνήθως απαθής Ντμίτρι Κισέλιοφ, ο γκουρού των ρώσων προπαγανδιστών, κατά την έναρξη της δημοφιλούς κυριακάτικης εκπομπής του στην οποία σχολιάζει τις εξελίξεις της εβδομάδας.

«Μέσω του χαμόγελου του Κισέλιοφ και της επιδεικτικής ηρεμίας του εκφράζονται τα πάντα», γράφει σε ανάλυσή του ο Μάρκο Ιμαρίζιο της Corriere della Sera. Ο ηλικιωμένος παρουσιαστής-σχολιαστής και προσωπικός φίλος του ρώσου προέδρου παρουσιάζει το τηλεφώνημα Σολτς ως μια εξέλιξη τρόπον τινά αναμενόμενη, επιβεβλημένη εκ των συνθηκών, ειδικά μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Το σκυλάκι ονόματι Ευρώπη ετοιμάζεται να ακολουθήσει τις οδηγίες του αμερικανού ιδιοκτήτη του (…) Παρά τη φαινομενική αποστασιοποίηση του Κρεμλίνου μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, η γενική ικανοποίηση του καθεστώτος Πούτιν είναι εμφανής και το μήνυμα που μεταδόθηκε ξεκάθαρο: κερδίζουμε», συνοψίζει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Μέσα σε λίγες ημέρες οι Ρώσοι πέρασαν από τις απειλές περί βομβαρδισμού του Βερολίνου στο εγκώμιο της «γερμανικής εξαίρεσης». «Πρώτη φορά από το 2022» ήταν ο ολοσέλιδος τίτλος της Komsomolskaya Pravda, μέσω του οποίου η ρωσική εφημερίδα παρέπεμπε στο σπάσιμο της απομόνωσης της Ρωσίας από τη Δύση. Ο συντάκτης του άρθρου δεν παρέλειψε να εκφράσει την οργή του κατά της μισητής Πολωνίας, όπου πρόκειται να διεξαχθεί η επόμενη συνάντηση για την Ουκρανία με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα και της νέας επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας. «Σε αυτή την κλίκα –σχολίασε η ρωσική εφημερίδα– μόνο οι Γερμανοί επιδιώκουν την ειρήνη για όλους και όχι μόνο για τη μία πλευρά».

Η Moskovskij Komsomolets, κύριο μέσο έκφρασης της γνώμης του Πούτιν, πήγε ακόμη παραπέρα, βάλλοντας απευθείας κατά του εχθρού. Σύμφωνα με έναν ανώνυμο αρθρογράφο, εάν τερματιστεί ο πόλεμος, οι μέρες του «τελειωμένου ουκρανού προέδρου» θα είναι μετρημένες, ενώ θα έχει τέλος παρόμοιο με το τέλος «είτε του Καντάφι είτε του Σαντάμ Χουσεΐν».

Το τελευταίο διάστημα οι Ρώσοι χλευάζουν και τους Ευρωπαίους λόγω των πολλών αδυναμιών τους, ενώ ούτε το πράσινο φως που άναψε αναπάντεχα ο Τζο Μπάιντεν για τη χρήση πυραύλων μεγάλων βεληνεκούς κατά στόχων εντός της Ρωσίας άλλαξε τη διάθεση του καθεστώτος Πούτιν, την οποία ο Μάρκο Ιμαρίζιο χαρακτηρίζει «καλή».

Επίσημα η Μόσχα αντέδρασε οργισμένα αλλά δεν έπεσε από τα σύννεφα. Ο υπερεθνικιστής στοχαστής Αλεξάντρ Ντούγκιν χαρακτήρισε την απόφαση ως «την τελευταία απόπειρα του Λευκού Οίκου να προκαλέσει έναν πυρηνικό πόλεμο πριν ο Μπάιντεν αποχωρήσει διαπαντός».

Ακόμη και το γεράκι Σεργκέι Μαρκόφ υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια «κλιμάκωση ευρέως αναμενόμενη». Ο πρώην στενός σύμβουλος του Πούτιν για τις εξωτερικές υποθέσεις και νυν ιδιοκτήτης μιας σχολής κατάρτισης αξιωματούχων για το Κρεμλίνο έκανε λόγο για ένα περαιτέρω άλμα προς τα εμπρός στην «πολιτική του υπολογισμένου κινδύνου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», υποστηρίζοντας ότι μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, όλα θα αλλάξουν «υπέρ μας».

Αλλά στο Telegram, απευθυνόμενος στους αναγνώστες του, χρησιμοποίησε πολύ διαφορετικές λέξεις, προϊδεάζοντάς τους για ένα «χειρότερο σενάριο» που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και έναν πυρηνικό πόλεμο πριν από το τέλος του έτους. «Είμαστε πιο κοντά σήμερα παρά κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962», έγραψε.

Οπως πάντα, αυτός που θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει η Ρωσία στην πρόκληση Μπάιντεν είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον ρώσο πρόεδρο να καλείται να επιλέξει μεταξύ της κλιμάκωσης και της αντιμετώπισης των όποιων εξελίξεων με πραγματισμό.

Πριν από λίγες ημέρες η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, είχε πει πως εάν η Δύση επέτρεπε στην Ουκρανία να βάλλει εντός της ρωσικής επικράτειας, για τη Μόσχα αυτό θα καταδείκνυε την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύρραξη, οπότε η απάντηση της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να μην ήταν «ανατρεπτική». Και ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την απόφαση Μπάιντεν, σημείωσε ότι η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα επιφέρει αναπόφευκτα «αύξηση της έντασης».

«Το τηλεφώνημα του Σολτς και η απόφαση του Λευκού Οίκου αποτελούν την αναγνώριση της μη επίτευξης του στόχου της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας της Ρωσίας

στο πεδίο της μάχης. Η απάντησή μας στην κλιμάκωση που αποφάσισε ο αιμοδιψής Μπάιντεν θα είναι σκληρή, ανάλογη των απειλών που θα δημιουργηθούν για τη χώρα μας», σημείωσε από την πλευρά του ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Δούμας και πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, δεκανίκι της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν.

Εκπέμποντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σεργκέι Μαρκόφ υποστήριξε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι απλώς μια συνωμοσία για να μη γίνει ο Τραμπ πρόεδρος ή για να καταστεί η δουλειά του πιο δύσκολη. Πάντως επιβεβαιώνεται ότι υπερισχύουμε, όπως στο Ντονμπάς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...