Στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων €5 δισ. του πακέτου διάσωσης, λήξης 2033-2042, ως τελευταία ένδειξη σταθερότητας και δυναμικού come back της ελληνικής οικονομίας, στάθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση με τη δημοσιογράφο Φρανσίν Λάκουα, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking», στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία, για να στείλει ταυτόχρονα μήνυμα και κυβερνητικής σταθερότητας, αναφερόμενος για πρώτη φορά στο θέμα της διαγραφής Σαμαρά.
«Οτι έγινε, έγινε, η απόφαση εξηγήθηκε αναλυτικά. Εχουμε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το τελευταίο που θέλουμε, είναι να παίξουμε με τη σταθερότητα της χώρας», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά για την απόφασή του να αποπέμψει από την ΚΟ και το κόμμα της ΝΔ τον πρώην πρωθυπουργό:
«Είναι λυπηρό – ήταν μία απόφαση “μια και έξω”, αλλά τώρα βρίσκεται πίσω μας».
«Αυτό που κάνει τους επενδυτές να εμπιστεύονται την Ελλάδα, είναι ότι δεν βλέπουν μια χώρα σε ρίσκο. Εχουμε μία άνετη σταθερή πλειοψηφία και είναι απόλυτη δέσμευση δική μου ότι θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και θα κάνουμε εκλογές την άνοιξη – νωρίς το καλοκαίρι του 2027», τόνισε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, ξορκίζοντας έτσι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Εχουμε 2,5 χρόνια, βάσει της λαϊκής εντολής, για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας», πρόσθεσε και «δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις για περίπλοκες πολιτικές συμμαχίες».
«Η νέα πρόωρη αποπληρωμή, σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους», επεσήμανε στο ίδιο πλαίσιο ο Πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη δημοσιονομική πειθαρχία».
Στο σχολιό του, το Bloomberg σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, πέτυχε μια σημαντική ανάκαμψη από τη δεκαετή κρίση χρέους της, όταν η χώρα φλέρταρε με τη χρεοκοπία και δοκίμασε την ενότητα του νομισματικού μπλοκ.
Η οικονομία της Ελλάδας -συνεχίζει το σχόλο- υπεραποδίδει της Ευρωζώνης κάθε χρόνο μετά την πανδημία και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει και το 2025 και το 2026. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης χρέους, η χώρα είδε το ποσοστό ανεργίας της να φτάνει σχεδόν το 30%. Για το 2024, αναμένεται να μειωθεί στο 10,5% και να μειωθεί περαιτέρω στο 8,5% το 2028. Παρά την κρίση του κόστους ζωής, πολλοί φόροι που επιβλήθηκαν ή αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκαν ή ακόμη και καταργήθηκαν, ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 830 ευρώ το μήνα από 650 ευρώ το 2019.
«Απαράδεκτο να τιμωρούμαστε για έναν αλγόριθμο»
Στη συζήτηση με την Φρανσίν Λάκουα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και για το θεμα της ενεργειακής ακρίβειας, σχολιάζοντας δηκτικά πως «δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά κάτι σαν τέτοιο». Και χαρακτήρισε «απαράδεκτο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να τιμωρούνται λόγω ενός αλγόριθμου που προστατεύει τις πιο ευημερούσες χώρες».
«Η μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να αφορά όλους. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τα αντίστοιχα οφέλη», παρατήρησε στη σχετική αναφορά του και κατέληξε το ίδιο αιχμηρά: «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί το ίδιο προϊόν έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ενιαία αγορά».
Τραμπ και Μάρκο Ρούμπιο
Σε ερώτηση εξαλλου για την τηλεφωνκή επικοινωνία που είχε προ ημερών με τον εκλεγμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «είχαμε μια φιλική συζήτηση, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε την μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με τη μείωση των φορών και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Μιλήσαμε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές. Εχουμε μια αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ που θα επεκταθεί, έχουμε μια ισχυρή οικονομική συνεργασία αν δείτε τα αμερικανικά κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα».
Και σε παρεπόμενη ερώτηση σε σχέση με τις επιλογές Τραμπ όσον αφορά τη στελέχωση της κυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά στον επόμενο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκο Ρούμπιο, για τον οποίο έκρινε πως «είναι καλό ότι αντιλαμβάνεται την περιπλοκότητα της κατάστασης στην περιοχή μας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News