Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος και για την (τυπική) απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που με διαδοχικές τους τοποθετήσεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης (Μάκης Βορίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης κ.α.) υπερασπίζονται την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κόμματος τον πρώην Πρωθυπουργό –σε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει πολιτικούς εκβιασμούς και κλίμα εσωστρέφειας με πρόσχημα το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε φυσικά να ανεχτεί τέτοιο ύφος εσωτερικής αντιπολίτευσης.
Το πρακτικό της Επιτροπής Δεοντολογίας αναμένεται να σταλεί πίσω στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ το απόγευμα της Τρίτης, για να ακολουθήσει η σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Με την αποπομπή του κ. Σαμαρά, βουλευτή Μεσσηνίας, η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος θα αριθμεί 155 άτομα (έχουν ήδη διαγραφεί ο Μάριος Σαλμάς και ο Λευτέρης Αυγενάκης).
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι ο κ. Σαμαράς δεν διαγράφεται μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και από το κόμμα (για δεύτερη φορά μετά το 1993, όταν και είχε δημιουργήσει την Πολιτική Ανοιξη και είχε ρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη).
Αλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά, το Σάββατο, μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης στο «Βήμα της Κυριακής», πως ο κ. Σαμαράς «θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Κυβερνητικές πηγές μάλιστα, εξέφραζαν την πεποίθηση ότι το όλο θέμα της διαγραφής Σαμαρά θα έχει τελικά θετικό αντίκτυπο στο κυβερνών κόμμα.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο δύσκολο έργο μας. Προχωράμε μπροστά, για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων του πολίτη», ήταν το μήνυμα που θέλησαν να εκπέμψουν.
Από την άλλη, στο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, εκτίμηση του στενού του συνεργάτη και διευθυντή του Γραφείου Τύπου, Νίκου Τσούτσια, ήταν ότι «ενόχλησε το Μαξίμου η πρόταση του κ. Σαμαρά να αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής».
Οπως είναι επόμενο, με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του ίδιου του Κώστα Αλ. Καραμανλή (πληροφορίες τον θέλουν να διαφωνεί με την απόφαση διαγραφής Σαμαρά) την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο μίας ακόμη παρουσίασης βιβλίου (του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά στην Πάτρα).
Τα βήματα Σαμαρά, μια πόζα με Τραμπ και τα σενάρια για ΠτΔ
Τι θα κάνει τώρα ο κ. Σαμαράς ως ένας απλός βουλευτής Μεσσηνίας; Μιλώντας στο Μega, o κ. Τσούτσιας άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πολιτικό μέλλον του πρώην Πρωθυπουργού (ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται στις ΗΠΑ για βράβευσή του από το Κολούμπια). Ολα αυτά μάλιστα υπό το φως και των αντιδράσεων -στήριξής του- από επικεφαλής κομμάτων και κομματιδίων που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ, όπως πχ της Αφροδίτης Λατινοπούλου και του Δημήτρη Νατσιού.
Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, έδωσε τροφή σε εικασίες και διαρροές από υποστηρικτές του ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα αναζητήσει ένα ενσντανέ με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να εικονογραφήσει το νέο δεξιό ρεύμα που επικρατεί διεθνώς.
Σε κάθε περίπτωση η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίζεται πάλι ως ένας πολιτικός κάβος που δεν είναι εύκολο να προσπεραστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνέντευξη Σαμαρά και τα περί υποψηφιότητας του κ. Καραμανλή, υπήρξαν αμέσως σενάρια για ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου μιας άλλης «καραμανλικής» υποψηφιότητας (πχ. Νίκος Δένδιας) ώστε να σταματήσει η συζήτηση στο στρατόπεδο των βουλευτών που ελέγχει ο πρώην Πρωθυπουργός, ή ακόμα και μια πρόταση προς τον ίδιο τον κ. Καραμανλή (ασχέτως αν αυτός θα την αποδεχτεί ή όχι).
Ενα άλλο σενάριο είναι η επίσπευση από το Μέγαρο Μαξίμου της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια, μολονότι κάτι τέτοιο: α) είναι προσβλητικό προς τον θεσμό και β) θυμίζει 2014, όταν –ειρωνεία– ο κ. Σαμαράς επέσπευσε τις διαδικασίες, πρότεινε τον Σταύρο Δήμα και τελικά οδηγηθήκαμε στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 όταν η ΝΔ έχασε την εξουσία.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα ακόμη πρόβλημα, αυτή τη φορά από τ’ αριστερά: πληροφορίες θέλουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδουν να προτείνουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για επανεκλογή στο ύπατο αξίωμα, προκειμένου να εγκλωβίσουν και να διχάσουν τη ΝΔ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News