Ενα κολιέ γεμάτο διαμάντια, το οποίο πουλήθηκε έναντι 4,5 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στη Γενεύη, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, φέρεται να συνδέεται με σκάνδαλο που συνέβαλε στην πτώση της Μαρίας Αντουανέτας.
Το κόσμημα του 18ου αιώνα, που αποτελείται από διαμάντια βάρους περίπου 300 καρατίων, είχε υπολογιστεί ότι θα πουληθεί από τον οίκο Sotheby’s Royal and Noble Jewels για 1,5-2,5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ύστερα από απανωτές προσφορές, η τιμή του έφτασε στα 3,55 εκατ. ελβετικά φράγκα και ο οίκος Sotheby’s ανέφερε την τελική τιμή μετά από φόρους και προμήθειες στα 4,26 εκατ. φράγκα (4,5 εκατ. ευρώ), γράφει ο Guardian.
Η άγνωστη πλειοδότρια, που υπέβαλε την προσφορά της μέσω τηλεφώνου, ήταν «εκστατική», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρές Γουάιτ Κορεάλ, πρόεδρος του τμήματος κοσμημάτων του οίκου Sotheby’s. «Ηταν έτοιμη να πολεμήσει και το έκανε», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν μια «ηλεκτρισμένη νύχτα».
«Υπάρχει προφανώς μια θέση στην αγορά για ιστορικά κοσμήματα με ιδιαίτερη προέλευση. Οι άνθρωποι όχι μόνο αγοράζουν το αντικείμενο, αλλά αγοράζουν όλη την Ιστορία που είναι συνδεδεμένη με αυτό», εξήγησε στον Guardian.
Ο οίκος δημοπρασιών σημείωσε ότι το περιδέραιο, που αποτελείται από τρεις σειρές διαμαντιών, με φούντα από διαμάντια σε κάθε άκρο, είχε βγει «ως εκ θαύματος άθικτο» από μια ασιατική ιδιωτική συλλογή για να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από 50 χρόνια.
«Αυτό το εντυπωσιακό κόσμημα-αντίκα είναι ένας απίστευτος επιζών της Ιστορίας», ανέφερε ο οίκος σε δήλωση πριν από την πώληση.
Περιγράφοντας το κομμάτι ως «σπάνιο και εξαιρετικά σημαντικό», ο Sotheby’s είπε ότι πιθανότατα είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.
«Το κόσμημα έχει περάσει από οικογένεια σε οικογένεια. Αρχής γενομένης, κατά πάσα πιθανότητα, από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ήταν μέρος της συλλογής των Μαρκησίων του Ανγκλεσι», ανέφερε ο Γουάιτ Κορεάλ.
Τα μέλη αυτής της αριστοκρατικής οικογένειας πιστεύεται ότι φόρεσαν το περιδέραιο δύο φορές δημόσια: μία στη στέψη του βασιλιά Γεωργίου Στ’, το 1937, και μία στη στέψη της κόρης του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’, το 1953.
Πέρα από αυτό, λίγα είναι γνωστά για το κολιέ, συμπεριλαμβανομένου τού ποιος το σχεδίασε και ποιος το παρήγγειλε, αν και ο οίκος δημοπρασιών πιστεύει ότι ένα τόσο εντυπωσιακό κόσμημα-αντίκα θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί μόνο για μια βασιλική οικογένεια.
Μερικά από τα διαμάντια στο συγκεκριμένο κόσμημα πιστεύεται ότι προέρχονται από το περίφημο διαμαντένιο κολιέ της Μαρίας Αντουανέτας, το οποίο προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο τη δεκαετία του 1780 που αμαύρωσε περαιτέρω τη φήμη της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας, ενισχύοντας το μένος των επαναστατημένων εναντίον της.
Το σκάνδαλο αφορούσε την αρχόντισσα Ζαν ντε λα Μοτ που προσποιήθηκε ότι ήταν έμπιστη της βασίλισσας και κατάφερε να αποκτήσει ένα πλούσιο κολιέ με διαμάντια στο όνομά της, έναντι υπόσχεσης για μια μεταγενέστερη πληρωμή.
Ενώ αργότερα διαπιστώθηκε ότι η βασίλισσα δεν είχε άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, το σκάνδαλο ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την αίσθηση της υπερβολής της, πυροδοτώντας στον θυμό των επαναστατημένων.
Ο οίκος Sotheby’s είπε ότι τα διαμάντια στο κολιέ προέρχονται πιθανότατα από «τα θρυλικά ορυχεία Γκολκόντα στην Ινδία», τα οποία θεωρούνται ότι παράγουν τα πιο καθαρά και εκθαμβωτικά διαμάντια.
«Ο τυχερός αγοραστής έφυγε με ένα εντυπωσιακό κομμάτι της Ιστορίας», είπε ο Τομπάιας Κόρμιντ, επικεφαλής του μεγαλύτερου διαδικτυακού κοσμηματοπωλείου διαμαντιών στην Ευρώπη, 77 Diamonds.
«Με εξαιρετικής ποιότητας διαμάντια από τα θρυλικά, εξαφανισμένα πλέον ινδικά ορυχεία Γκολκόντα, η πιθανή σύνδεσή του με τη Μαρία Αντουανέτα, μαζί με το γεγονός ότι φορέθηκε σε δύο στέψεις, κάνουν αυτό το κολιέ του 18ου αιώνα πραγματικά ξεχωριστό».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News