Τους δύο επόμενους στόχους της κυβέρνησης, που είναι η προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων, αλλά και η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στο κράτος και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην εκδήλωση της Grant Thornton με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum».
Οπως τόνισε, «ως χώρα έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα της πολιτικής σταθερότητας. Εχουμε σχέδιο τριετίας. Οι ξένοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Καλό είναι το marketing αλλά πρέπει να στηριζόμαστε σε πραγματικά δεδομένα».
Στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά πρώτα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ γεωπολιτικά και οικονομικά στην Ευρώπη, για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ για την ΑΙ τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι για το νέο άλμα μετά το gov.gr που άλλαξε την επικοινωνία μεταξύ κράτους και πολίτη.
Σχετικά με τις κοινές δράσεις στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης. «Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Εμείς έχουμε καταφέρει να έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς να υπονομεύουμε την ανάπτυξη».
Ερωτώμενος από τον πρόεδρο της Grant Thornton Νίκο Καραμούζη για το γεγονός ότι ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι στο 15,2% έναντι 22% στην Ευρώπη ο Πρωθυπουργός επέμεινε στο εξής:
«Εχουμε καλύψει μεγάλο από το χαμένο έδαφος αν και ποτέ δεν είμασταν πρωταθλητές στις επενδύσεις αλλά στην κατανάλωση. Για να λάβει μια εταιρεία την απόφαση να επενδύσει εξετάζει την απόδοση της επένδυσης. Εμείς προσφέρουμε σταθερό φορολογικό σύστημα και λογική φορολόγηση. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φορολογικά κίνητρα τα οποία εξετάζουμε. Όταν πείσαμε το 2020 τη Microsoft να έρθει στην Ελλάδα ήταν αρκετά δύσκολο. Τώρα είναι πιο εύκολα τα πράγματα.. Ως χώρα έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα της πολιτικής σταθερότητας. Εχουμε σχέδιο τριετίας. Οι ξένοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Καλό είναι το marketing αλλά πρέπει να στηριζόμαστε σε πραγματικά δεδομένα. Το κλειδί είναι να δείξουμε προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα στην Ευρώπη, π.χ. στις υπηρεσίες πρόληψης της υγείας ή ακόμα και στην πολιτική προστασία».
Ερωτώμενος για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ, ή Artificial Intelligence, AI) απάντησε «ότι πρόκειται για μια τεχνολογική επανάσταση τις επιπτώσεις της οποίας δεν μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε. Είναι όμως εδώ. Εχουμε συστήσει επιτροπή για την ΑΙ και το πόρισμα της μας δίνει ένα πλαίσιο για το πως θα ξεχωρίσει η Ελλάδα στην εφαρμογή της ΑΙ. Κάναμε ένα άλμα με το gov.gr στην επικοινωνία κράτους και πολίτη. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και με την ΑΙ. Για παράδειγμα στην ταχύτητα που εξετάζεται ένα συμβόλαιο ή στο κτηματολόγιο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις σε data centers. Παράλληλα, έχουμε υπερεκπροσώπηση Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό που ασχολούνται με την ΑΙ και έχουμε βάλει στόχο να επαναπατρίσουμε κάποιους από αυτούς».
Δημιουργείται το ΑΙ Center of Excellence
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανάφερε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός έτρεξε καλά στον δημόσιο τομέα και προανήγγειλε ότι την Παρασκευή θα διατεθεί το giga-voucher για 400.000 συνδέσεις με ταχύτητες 400 Mbps.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton Βασίλης Καζάς ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κέντρου για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα το οποίο θα συνεργάζεται με μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού στον τομέα της έρευνας. «Δημιουργούμε το ΑΙ Center of Excellence.Θέλουμε να φέρουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα κοντά στις επιχειρήσεις. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 θα λανσάρουμε και τα πρώτα robot advisors με συμβουλές στα χρηματοοικονομικά και την ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
O πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η ΑΙ μεταξύ άλλων θα βοηθήσει στην ταχύτητα δημιουργίας νέων προϊόντων. «Είμαστε πολύ χαμηλά σε ποσοστό εφαρμογής της ΑΙ στις επιχειρήσεις αλλά λίγες χώρες στην Ευρώπη είναι σε καλύτερο σημείο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις προσαρμόζονται πιο εύκολα. Εμείς στο ΣΕΒ θέλουμε να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανακαλύψουν την ΑΙ. Εχουμε κάνει 30 παρουσιάσεις με 15.000 συμμετοχές και έχουμε οργανώσει 450 συναντήσεις παραδοσιακών βιομηχανιών με εταιρείες τεχνολογίας. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή της ΑΙ δεν είναι το κόστος. Αν έχεις βάλει σκοπό, θα το καταφέρεις. Εμπόδιο είναι η έλλειψη κατάλληλης κουλτούρας με τις νέες τεχνολογίες. Φοβόμαστε να πειραματιστούμε. Αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε. Δηλαδή τον εαυτό μας».
Τι προγραμματίζουν οι επιχειρήσεις
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τέσσερις επιχειρηματίες και ένας τραπεζίτης μίλησαν για το πως εφαρμόζουν την ΑΙ στις εταιρείες τους και τη βλέπουν για το μέλλον:
Ο Θεόδωρος Φέσσας της Quest ανάφερε πως «η ΑΙ έχει συμβάλει στη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικότητας που έχουμε δει στην ανθρωπότητα. Σε όλες μας τις εταιρείες στον όμιλο (Unisystems, ACS κ.α.) έχουμε εφαρμογές της ΑΙ. Για το μέλλον έχω να πω πως επενδύουμε σε έξυπνους ανθρώπους και όχι σε έξυπνα μηχανήματα».
Ο Βασίλης Αποστολόπουλος του Ιατρικού Κέντρου τόνισε πως «εδώ και 10 χρόνια το Ιατρικό κέντρο αξιοποιεί την ΑΙ και έδωσε ως παράδειγμα τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες κ.α) αλλά και τη διάγνωση. Οποιος χάσει το τρένο της ΑΙ θα μείνει εκτός αγοράς. Η Υγεία ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».
Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της Ideal Holdings δήλωσε πως «στις εταιρείες του ομίλου υπάρχει εφαρμογή της ΑΙ ιδίως με την Byte και τις εταιρείες κυβερνοασφάλειας. Επίσης η ΑΙ μας βοηθά και με τα κόστη λειτουργίας της Attica Stores. H AI θα έχει μεγάλη εφαρμογή στο μέλλον αλλά δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει το ένστικτο του επιχειρηματία, ιδίως όταν υπάρχουν περίπλοκα επιχειρηματικά σχήματα αλλά και την προσωπική επαφή όταν θέλεις να προχωρήσεις σε μια συμφωνία».
Η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου του Τιτάνα υποστήριξε ότι ο όμιλος ½εδώ και αρκετά χρόνια έχει επενδύσει στην ΑΙ με μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα εργοστάσια λειτουργούν με αλγόριθμους και ήδη έχουμε αυξήσει την παραγωγή κατά 10% και έχουμε μειώσει το ενεργειακό κόστος και τις εκλύσεις CO2. Επίσης, μας βοηθά πολύ στην πρόβλεψη βλαβών. Για το μέλλον θέλουμε να αναπτύξουμε ψηφιακούς βοηθούς των μηχανικών μας. Επίσης, θεωρούμε πως η ΑΙ θα μας βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Ο Σταύρος Ιωάννου της Eurobank επισήμανε πως «η AI θα φέρει το τέλος του Business as usual στις τράπεζες. Η εφαρμογή της ΑΙ θα έχει θετικό και αρνητικό πρόσημο. Εξαρτάται πως θα χρησιμοποιήσουμε την ΑΙ. Θα αυξήσει τις επιδόσεις των τραπεζών αλλά θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις ιδίως στην επανεκπαίδευση του προσωπικού. Θα συμβάλλει στη μείωση των λαθών αλλά μπορεί να προκαλέσει και αστοχίες. Εχει και αυξημένα κόστη. Ενα chatgpt είναι 10 φορές πιο ενεργοβόρο από μια αναζήτηση στο Google».
O Mιχάλης Μπλέτσας ερευνητής-διευθυντής υπολογιστικών συστημάτων στο ΜΙΤ και διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας επισήμανε «ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι εξοικειωμένες με την ΑΙ ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Είναι μια ακριβή επένδυση που ουσιαστικά αφορά στη διαχείριση δεδομένων μια επιχείρησης. Σε ότι αφορά στην κυβερνοασφάλεια η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση κάποιας απάτης. Η επεξεργασία τεράστιων όγκων δεδομένων απαιτεί κυβερνοασφάλεια και η χρήση της ΑΙ θα βοηθήσει στην αποτροπή διάτρησης του συστήματος. Σήμερα δουλεύουμε για την ΑΙ, πρέπει όμως στο άμεσο μέλλον να δουλεύουμε με την ΑΙ».
Τέλος η Στέλλα Αγγελοπούλου, Partner, Head of Technology της Grant Thornton ανάφερε «πως έρευνες δείχνουν πως η ΑΙ θα καταργήσει 85 εκατ. θέσεις εργασίας αλλά θα δημιουργήσει 95 εκατ. θέσεις εργασίας. Αρα το ισοζύγιο είναι θετικό. Τα data είναι χρυσός και η ΑΙ είναι απαραίτητη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News