444
Oυκρανοί στρατιώτες εξασκούνται σε βολές στην περιοχή του Ντονέτσκ | Andre Luis Alves/Anadolu via Getty Images

Το τρίπολο Ρωσία-Βόρεια Κορέα-Ιράν «δείχνει» το Κίεβο στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2024, 14:13
Oυκρανοί στρατιώτες εξασκούνται σε βολές στην περιοχή του Ντονέτσκ
|Andre Luis Alves/Anadolu via Getty Images

Το τρίπολο Ρωσία-Βόρεια Κορέα-Ιράν «δείχνει» το Κίεβο στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2024, 14:13

Κατά βάθος μάλλον το έχουν πάρει απόφαση οι κυβερνητικοί του Κιέβου ότι στις ΗΠΑ όντως άλλαξε η σελίδα, όπως εξάλλου είχε πει προεκλογικά και… η Κάμαλα Χάρις, εννοώντας ότι, αν κυβερνήσει αυτή, θα διαφοροποιηθεί κάπως από την πολιτική Μπάιντεν. Τελικά η σελίδα άλλαξε με τον απροσδόκητο για τους Δημοκρατικούς και για πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς τρόπο του Τραμπ, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει παρέμβαση του νέου Λευκού Οίκου υπέρ του τερματισμού του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Σχετικά η Corriere della Sera υπέβαλε κάποιες ερωτήσεις στον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Πόντολιακ, και έλαβε απαντήσεις στα όρια της ευπρέπειας όσον αφορά τους Αμερικανούς, οι οποίες αποκαλύπτουν τουλάχιστον άγχος.

Ο Πόντολιακ είπε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε, καλό είναι να περιμένουμε τον Τραμπ να αναλάβει καθήκοντα, υπονοώντας ότι το καλάθι των μεγάλων αλλαγών υπέρ της ειρήνης, που υποσχέθηκε, μπορεί στο τέλος να αποδειχτεί πολύ μικρό. Και για το υποτιθέμενο μείζον ζήτημα για αυτόν, το Ουκρανικό, απάντησε μεν, αφού όμως πρώτα έδωσε μαθήματα γεωπολιτικής στους Αμερικανούς λέγοντας ότι ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του «πρέπει να αναλύσουν το βάρος του άξονα Μόσχας-Πιονγκγιάνγκ-Τεχεράνης».

Ο Πόντολιακ ελπίζει ότι ο Τραμπ δεν θα υλοποιήσει τις διακηρύξεις του περί ειρηνικής και άμεσης λύσης στο Ουκρανικό (X/Mykhailo Podolyak – καρέ από βίντεο)

Για το δικό του θέμα είπε, τελικά, ότι «οποιοδήποτε πάγωμα της σύγκρουσης και οποιεσδήποτε ουκρανικές παραχωρήσεις θα έχουν τουλάχιστον τρεις αρνητικές συνέπειες». Και τις απαρίθμησε. «Πρώτον, η Ρωσία θα γίνει πιο αυταρχική. Δεύτερον, ο Πούτιν θα παρακινηθεί ώστε να συνεχίσει την εδαφική επέκταση της Ρωσίας προς άλλες όμορες χώρες. Τρίτον, η ρωσική προπαγάνδα κατά των δημοκρατιών θα είναι πιο επιθετική από ποτέ άλλοτε».

Εχει, πάντως, επίγνωση ο Πόντολιακ ότι ο Τραμπ ανεμίζει τη σημαία της πολιτικής λύσης στον πόλεμο, έτσι του ζήτησε «να λάβει αποφάσεις που θα βλάψουν τη Ρωσία και τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της». Κατά τον σύμβουλο του Ζελένσκι, αυτές «πρέπει να περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των συμμαχιών που σφυρηλατεί ο Πούτιν». Και τέτοιες είναι οι BRICS, πρωτίστως η ειδική σχέση της Ρωσίας με την Κίνα και δευτερευόντως οι σχέσεις της Ρωσίας με τις υπόλοιπες χώρες (από τις οποίες στην παρούσα φάση και λόγω Ισραήλ σημασία έχει μόνο η σχέση της Ρωσίας με το Ιράν).

Επίσης, ο Πόντολιακ είπε ότι θεωρεί πως «η σχέση Πούτιν-Τραμπ δεν είναι καθόλου θερμή», επανέλαβε τη θέση ότι «η Ρωσία θέλει να καταλάβει όλη την Ανατολική Ευρώπη» και ζήτησε από την Κομισιόν να συμπεριλάβει την Ουκρανία στο πανευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα που ετέθη ως στόχος από το κλαμπ των Βρυξελλών. Τέλος, ανέφερε ότι η Ουκρανία «διατηρεί κάποιους διαύλους επικοινωνίας με πολιτικό προσωπικό που θα στελεχώσει την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ» και επιβεβαίωσε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ζελένσκι στον Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...