Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και πιστός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι ο Ιησούς δεν ήταν κατά της θανατικής ποινής και ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν αντιρρήσεις για θρησκευτικούς λόγους εάν το Κρεμλίνο αποφάσιζε να την επαναφέρει.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος κάποτε αποκάλεσε τη διακυβέρνηση του Πούτιν «θαύμα του Θεού», έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησης με βετεράνους του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Κύριλλος έχει πει στο παρελθόν ότι το Κρεμλίνο πολεμά «σκοτεινές δυνάμεις» στην Ουκρανία, που επιδιώκουν να καταστρέψουν τη Ρωσία.
«Ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν καταδίκασε τη θανατική ποινή», είπε ο Κύριλλος. Ανέφερε μία φράση από την Καινή Διαθήκη ως υποτιθέμενη απόδειξη για τη δήλωσή του, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην έκτη εντολή, «ου φονεύσεις».
Αντιπολεμικοί διαδηλωτές που κρατούσαν πινακίδες με αυτές τις λέξεις, ορισμένοι μάλιστα μπροστά στη μητρόπολη της Μόσχας, συνελήφθησαν.
Ο πατριάρχης είπε επίσης ότι αν και στον Ιησού «επιβλήθηκε η θανατική ποινή», οι απόστολοι δεν διακήρυξαν ότι ήταν αμαρτία. «Τίποτα τέτοιο δεν ειπώθηκε πουθενά», ισχυρίστηκε.
Οπως σημειώνουν οι Times, δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα σχόλια του Κύριλλου ήταν αυθόρμητα ή αν στόχευαν στην προετοιμασία των Ρώσων για την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Αν και η θανατική ποινή βρίσκεται τυπικά σε ισχύ στη Ρωσία, υπάρχει απαγόρευση από το 1996, όταν η Μόσχα προσχώρησε στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία απαγορεύει στα κράτη-μέλη να πραγματοποιούν εκτελέσεις.
Ωστόσο, η Ρωσία εκδιώχθηκε από την οργάνωση λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, οδηγώντας σε εκκλήσεις για επαναφορά της ποινής.
Τον Μάρτιο, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ζήτησε την επιστροφή της θανατικής ποινής μετά την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι.
Την πρότασή του υποστήριξαν μέλη της Ενωμένης Ρωσίας, του κυβερνώντος κόμματος.
Το Κρεμλίνο είπε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για την αποκατάστασή της, ενώ ο Πούτιν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η θανατική ποινή είναι «άλογη και αντιπαραγωγική».
Τα σχόλια του Κύριλλου θεωρούνται μέρος της «στρατιωτικοποίησης» της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με τους επικριτές της.
Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι ορθόδοξοι ιερείς είχαν επικριθεί επειδή ευλογούσαν πυρηνικούς πυραύλους, τανκς και μαχητικά αεροσκάφη.
Η εκκλησία υπερασπίστηκε τις ενέργειές της, αποκαλώντας τα πυρηνικά όπλα «φύλακες αγγέλους» της Ρωσίας και υπερασπιστές του «ορθόδοξου πολιτισμού».
Ο πατριάρχης είπε επίσης ότι οποιοσδήποτε ρώσος στρατιώτης πεθάνει πολεμώντας στην Ουκρανία, «θα συγχωρεθεί από τον Θεό».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News