429
Η πρωτοφανής ρύπανση δημιουργεί μια απόκοσμη ατμόσφαιρα στη Λαχόρη του Πακιστάν | REUTERS/Nida Mehboob

Η αιθαλομίχλη πνίγει το Πακιστάν

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2024, 09:58
Η πρωτοφανής ρύπανση δημιουργεί μια απόκοσμη ατμόσφαιρα στη Λαχόρη του Πακιστάν
|REUTERS/Nida Mehboob

Η αιθαλομίχλη πνίγει το Πακιστάν

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2024, 09:58

Η ασύλληπτη ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη Λαχόρη του Πακιστάν οδηγεί τις αρχές σε ένα έκτακτο σχέδιο «πράσινων περιορισμών» της κυκλοφορίας. Από τη Δευτέρα, τα σχολεία έκλεισαν, ενώ και το 50% των υπαλλήλων γραφείου θα εργάζεται από το σπίτι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Παράλληλα, απαγορεύεται η κυκλοφορία των μηχανοκίνητων κάρων καθώς και των μικροπωλητών που ψήνουν μπάρμπεκιου στους δρόμους. «Η αιθαλομίχλη είναι πολύ επιβλαβής για τα παιδιά, οι μάσκες πρέπει να γίνουν υποχρεωτικές στα σχολεία», δήλωσε ο ανώτερος υπουργός του Παντζάμπ, Μαριούμ Αουρανγκζέμπ.

Η Λαχόρη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των πόλεων με τον πιο μολυσμένο αέρα για δεύτερη φορά την Κυριακή. Σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής οργάνωσης IQAir, ο δείκτης ποιότητας του αέρα, ο οποίος μετρά μια σειρά ρύπων, ξεπέρασε το Σάββατο τις 1.000 μονάδες – πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας των 300, όπως έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το επίπεδο των λεπτών σωματιδίων στον αέρα, που είναι τα πιο επιβλαβή για την υγεία, εκτινάχθηκε επίσης σε επικίνδυνα επίπεδα. Ο Ράτζα Τζεχανγκίρ Ανουάρ, ανώτερος πακιστανός αξιωματούχος για θέματα περιβάλλοντος, λέει στο BBC ότι ο «μεγαλύτερος πονοκέφαλος» όσον αφορά στην αιθαλομίχλη είναι η πρακτική της καύσης των απορριμμάτων από τις καλλιέργειες, στα σύνορα με την Ινδία.

Στο δρόμο για το σχολείο, τοπίο στην αιθαλομίχλη. REUTERS/Mohsin Raza/File Photo

Σύμφωνα με τον Αουρανγκζέμπ, οι αναθυμιάσεις μεταφέρονται από τους ισχυρούς ανέμους στο Πακιστάν. «Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συνομιλίες με την Ινδία», ισχυρίζεται, προσθέτοντας ότι η νομαρχιακή κυβέρνηση του Παντζάμπ θα ξεκινήσει αυτές τις συζητήσεις μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις. Οχήματα εξοπλισμένα με αντλίες ψεκάζουν νερό στον αέρα για να μειώσουν τα επίπεδα αιθαλομίχλης, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν σταματήσει σε ορισμένες περιοχές της πόλης.

Τον περασμένο μήνα απαγορεύτηκε στους μαθητές να αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο, ενώ και το ωράριο των σχολείων προσαρμόστηκε για να αποτρέπει τα παιδιά από το να βρίσκονται καθ’ οδόν προς και από αυτά, όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι στο υψηλότερο σημείο τους. Η κρίση της αιθαλομίχλης είναι χειρότερη το χειμώνα, όταν ο κρύος, πυκνότερος αέρας παγιδεύει τους ρύπους πιο κοντά στο έδαφος.

Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου το επόμενο Σάββατο, ώστε να αποφασιστεί εάν τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Η εισπνοή τοξικού αέρα έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία – αναπνευστική δυσχέρεια, αλλεργικές αντιδράσεις- ενώ η χρόνια έκθεση στη ρύπανση της αιθαλομίχλης συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...